Esogü'den Dünya Çocuk Hakları Günü Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Esogü'den Dünya Çocuk Hakları Günü Açıklaması

Esogü\'den Dünya Çocuk Hakları Günü Açıklaması

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Çocuk ve Genç Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) Müdürü Prof. Dr. Ferhan Esen, 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı.

18.11.2016 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Çocuk ve Genç Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) Müdürü Prof. Dr. Ferhan Esen, 20 Kasım "Dünya Çocuk Hakları Günü" dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Prof. Dr. Ferhan Esen, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ne göre tüm insanların doğduğu andan itibaren ırk, dil, din, etnik köken, sınıf, yaş ve din gibi farklılıklar gözetilmeksizin birey olarak hak ettiği, kimsenin alamayacağı, yaşaması için gerekli, toplumsal açıdan kabul görmüş olan yasal haklara sahip olduğunu belirtti. Esen, açıklamasında, "İnsan haklarına duyarlı olan bir toplum, geleceğimiz olan çocuklara ve gençlere özgürlük tanır, onların haklarına saygı gösterir, onların geleceğe donanımlı olarak hazırlanmaları için gerekli koşulları sağlar. Çocuğun toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmesi ve kişiliğinin gelişebilmesi için özellikle barış ortamı içerisinde, hoşgörü, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ruhuyla yetiştirilmesi ve eğitilerek hayata hazırlanması BM Antlaşması'nda açıkça belirtilmiştir. Uluslararası alanda çocuk haklarının korunmasına yönelik olarak hazırlanan ilk bildiri özelliği taşıyan "Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi" 26 Eylül 1924 yılında yayınlanmıştır. On maddeden oluşan bu bildiride çocukların doğal biçimde gelişmesine olanak sağlanması, çocukların beslenmesi, hasta çocukların tedavi edilmesi, terk edilmiş çocukların korunması, felaket anında yardımın öncelikle çocuklara yapılması, çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunması ve kardeşlik duyguları içinde eğitilmeleri gerektiği belirtilmiştir. Çocukların Magna Carta'sı (bireysel özgürlük yasası) olarak da tanımlanan ve bu konudaki en kapsamlı belge olma özelliği taşıyan "Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme" çocuk haklarına uluslararası yasal güç kazandıran ilk sözleşmedir. Devletlerin farklı kültürel, toplumsal, ekonomik ve siyasal gerçeklerini göz önüne alarak ortak standartları ortaya koyan sözleşme; ayrımcılığın önlenmesi, çocukların ad ve vatandaşlığa sahip olma hakkı, sağlık ve sosyal güvence hakkı, özürlülerin ve korunmaya muhtaç çocukların özel olarak korunması, eğitim hakkı, korunmada öncelik hakkı, çocukların ihmal ve istismardan korunması ve ayrılık yaratan baskılardan uzak tutulması konularını içeren 54 maddeden oluşmaktadır. Bunların yanı sıra sağlıklı bilgiye ulaşım, çocuğun kimliğine ve özel hayatına saygı, boş zaman ve oyun oynama hakları da sözleşme içinde yer almaktadır. Türkiye adı geçen Sözleşme'yi 14 Eylül 1990'da imzalamıştır. Her yıl 20 Kasım'da tüm dünya ülkelerinde "Dünya Çocuk Hakları Günü" olarak kutlanan bu özel günde; geleceğimiz olan çocuklarımızın barış ortamında, her türlü ihmal ve istismardan korunarak, kendilerini ifade edebilen bireyler olarak yetiştirilmelerinin ve eğitilmelerinin önemini bir kez daha vurgulamak isterim" diye kaydetti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Esogü'den Dünya Çocuk Hakları Günü Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement