Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı - Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu -... - Son Dakika
Güncel

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı - Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu -...

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "15 Temmuz ihanetinde FETÖ'cü hainlere karşı herkesten önce, ecdadına yaraşır şekilde meydanlara inerek ülkesine, milletine ve demokrasisine sahip çıkan kahraman gençlerimizi gördüğümüz için Allah'a hamdediyoruz.

29.09.2017 15:48

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "15 Temmuz ihanetinde FETÖ'cü hainlere karşı herkesten önce, ecdadına yaraşır şekilde meydanlara inerek ülkesine, milletine ve demokrasisine sahip çıkan kahraman gençlerimizi gördüğümüz için Allah'a hamdediyoruz." dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin (FSMVÜ) 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Programı'na katılan Çavuşoğlu, vakfetmenin ve vakıfların önemine değindi.

Çavuşoğlu, bu çağda bilginin asıl güç olduğuna kimsenin itiraz edemeyeceğini anlatarak, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemeyle birlikte, bilgiye ulaşmada tüm kanalların açık olduğunu dile getirdi.

İnsanın en değerli sermayesinin akıl olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Aklını kullanmak ve sorgulamak ilim yolunun vazgeçilmezlerindendir. Sorgulamak asla bir muhalefet, bir reddetme ya da hafife alma anlamına gelmez. Hakiki bir gayretle sorgulayan insan doğruya en sağlam adımı atmış olacaktır. Samimi bir sorgulamadan iyi ve güzel şeyler asla zarar görmeyecektir. Gayretli bir sorgulama kötülükleri ve çirkinlikleri bertaraf edecektir. Bu sorgulayıcı adımlardan geri durmamanız lazım. Size verilenlerin ötesine geçmediğiniz sürece, pasif ve edilgen bir pozisyonda kalmaya mahkumsunuzdur. Bu pasif duruş sizi her zaman geriye bırakacaktır." diye konuştu.

Hakan Çavuşoğlu, ülkenin, içinde bulunduğu coğrafyanın ve dünyanın sorunlarına karşı duyarlı olmanın önemine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Allah'a hamdolsun ki 15 Temmuz gibi bir kara günden alnının akıyla çıkmış bir aziz milletimiz ve gençliğimiz var. 15 Temmuz ihanetinde FETÖ'cü hainlere karşı herkesten önce, ecdadına yaraşır şekilde meydanlara inerek ülkesine, milletine ve demokrasisine sahip çıkan kahraman gençlerimizi gördüğümüz için Allah'a hamdediyoruz. Okuyan, düşünen ve düşündüğünü uygulayan gelecek nesillere ulaşmak için gençlerimize güvenmeliyiz. Bakın birileri ayak direrken, biz gençlerimize duyduğumuz güvenin neticesinde seçilme yaşını önce 30'dan 25'e, sonra da 16 Nisan referandumuyla milletimizin de takdiriyle 18'e indirdik. 15 Temmuz gençliği, gençlerimize duyduğumuzun güvenin boşa çıkmadığının en güzel göstergesi olmuştur."

Bakan Çavuşoğlu, 2002'de 73 olan devlet ve vakıf üniversitesi sayısının, 177'e ulaştığı, ayrıca 7'si vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 183 yükseköğretim kurumu olduğu bilgisini verdi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde 2010-2011 akademik yılında 128 öğrenci bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, bu sayının 997 ön lisans, 4 bin 914 lisans ve 844 lisans üstü olmak üzere 6 bin 755'e ulaştığını kaydetti.

"Üniversite öğrenci sayısı 7 milyonu aştı"

Hakan Çavuşoğlu, üniversite öğrenci sayısının da arttığını vurgulayarak, "2002-2003 eğitim ve öğretim yılında bir milyon 918 bin 483 olan üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı, 2016'da 7 milyon 313 bin 403'e ulaşmıştır. Bu öğrenci sayımızla Avrupa yükseköğretim alanındaki ikinci en büyük öğrenci sayısına sahip ülke konumuna gelinmesi önemlidir. Öğretim elemanı sayımız 156 bin 168 olup, bunun 72 bin 740'ı öğretim üyesidir." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki üniversitelerin dünyayla rekabet edebilir bir seviyeye ulaşması için daha fazla çalışmalara gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, samimi şekilde çalışılması durumunda dünya sıralamasında daha yukarılara tırmanacaklarından şüphe edilmemesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmak için akademik hayatta nitelikli bilgi üretimi ve insan faktörü olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Akademik personel niteliği yükselmeden üniversitelerimizin yükselmesini beklemek hayalcilik olacaktır. Bakınız doktoralı insan kaynağı oranları çarpıcıdır. Çin'de bin kişiye 2,2, Amerika'da bin kişiye 1,7, Avrupa Birliği ülkelerinde bin kişiye ortalama 1,5, Güney Kore'de bin kişiye 1,5 doktoralı insan düşerken, Türkiye'de bu sayının bin kişiye sadece 0,4 olması hepimizin üzerinde durması gereken bir konudur. Bizler biliyoruz ki nitelikli akademik personel sadece üniversitedeki öğrenciler için değil toplumun tamamı için değerlendirilmesi gereken değerli bir hazinedir."

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini 2002'den bu yana yaklaşık 11,4 kat artırdıklarını aktaran Çavuşoğlu, 2017 bütçesinden en fazla payın yine eğitime ayrıldığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, 2002'de eğitim bütçesinin 10 milyar lira olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"2017 için toplam eğitim bütçesi Milli Eğitim Bakanlığına 85 milyar 48 milyon 584 bin TL, Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelere 25 milyar 620 milyon TL olmuştur. Toplam 110 milyarın üzerinde bir eğitim bütçesinden bahsediyoruz. Diğer tüm alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da ulaştığımız hiçbir seviyeyi milletimiz için yeterli bulmadığımızı, daha fazlasını arzu ettiğimizi ifade etmeliyiz. Çünkü bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, 'Bu milletin onurunu korumanın, milletimizin refah seviyesini yükseltmekle olacağını' düşünüyoruz."

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı - Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu -...
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı - Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu -... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement