Fıstık Kabuğundan Aktif Karbon - Son Dakika
Güncel

Fıstık Kabuğundan Aktif Karbon

Necat Hasar - Van'da, lise öğrencilerinin hazırladığı proje ile fıstık kabuğundan aktif karbon üretildi.

24.05.2013 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Necat Hasar - Van'da, lise öğrencilerinin hazırladığı proje ile fıstık kabuğundan aktif karbon üretildi.

Elektrik, elektronik endüstrisinde kullanılan ve nükleer santrallerde güvenliği sağlamada en önemli maddelerden biri olan aktif karbonun, her yıl milyonlarca dolar ödenerek ithal edildiğini göz önünde bulunduran Özel Serhat Fen Lisesi öğrencileri Şeyma Erman ve İrem Çelik, "Mikrodalga Yöntemi Kullanarak Siirt Fıstığı Kabuklarından Nitelikli Aktif Karbon Üretimi" adlı projeyi hazırladı.

Yapılan araştırmalar sonunda fıstık kabuğundan aktif karbon elde eden öğrenciler, projeyi, bu yıl TÜBİTAK'ın 44'üncüsü düzenlediği "Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri" yarışmasında sergileme şansı buldu.

Kimya öğretmeni Birol Artiğ rehberliğinde hazırlanan projenin hayata geçmesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirten öğrencilerden İrem Çelik, AA muhabirine, Türkiye'de yetiştirilen fıstıktan aktif karbon ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

Çelik, her yıl dış ülkelerden milyonlarca dolar ödenerek ithal edilen aktif karbonun ülkede üretilmesinin önemine değinerek, "Ödenen paranın ülkemizde kalması istihdam ve yatırımda kullanılarak ekonomiye kazandırılabilir" dedi.

Türkiye'de yılda 110 bin ton fıstık yetiştirildiğine dikkati çeken Çelik, atık olarak değerlendirilen kabuğunun bu sayede ihtiyaç olan önemli bir maddeye dönüştürülebileceğini dile getirdi.

Yayıncı: Levent Harman - VAN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fıstık Kabuğundan Aktif Karbon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement