Ford Otosan Genel Müdürü Otay 'otomotivde Paniğe Gerek Yok' - Son Dakika
Ekonomi

Ford Otosan Genel Müdürü Otay 'otomotivde Paniğe Gerek Yok'

Ford Otosan Genel Müdürü Otay \'otomotivde Paniğe Gerek Yok\'

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, otomotivde bu yıl da kötü geçen aylar yaşanabileceğini ancak bu durumun panik yaratacak yavaşlamalar olmayacağını söyledi.

21.09.2011 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, otomotivde bu yıl da kötü geçen aylar yaşanabileceğini ancak bu durumun panik yaratacak yavaşlamalar olmayacağını söyledi.

Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) 7'nci Bölge Diyalog Toplantısı Trabzon'da yapıldı. Toplantının açılış oturumunda söz alan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon'da karayolu yatırımlarının diğer bölgelere oranla daha zor gerçekleştiğini, buna rağmen son dönemde karayollarında büyük yatırımlar yapıldığını söyledi. Kentte 113 bin otomobil bulunduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu, "Bu nedenle ulaşım yatırımlarına büyük önem veriyoruz ve ulaşımda tıkanıklık yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

'SATIŞLARDA YÜKSELME VAR'

OYDER Genel Sekreteri Tamer Atsan da, Türkiye'de otomotiv sektörünün gelişmesi için uygun şartlar bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Türkiye'nin Avrupa'ya göre genç nüfusu oldukça fazla. Kişi başına yıllık gelir 2013'te tahminen 12 bin dolar seviyesine çıkacak. Ülkede işsizlik seviyesi düşüyor. Dünyada 960 milyon araç var. Toplam satışlar son 2– 3 yılda yıllık 75 milyona yükseldi. Türkiye'de ise 13 milyon araç bulunuyor ve geçen yıl 760 bin satış gerçekleştirildi. Otomotivde dünya üretiminde 16'ıncı, AB ülkelerinde 5'inci sıradayız. Otomotivle ilgili toplam istihdam ise 370 bin kişiyi buluyor. 2010 yılı ihracatı 17.4 milyar dolar. İnişli çıkışlı olan otomotiv sektöründeki satışlarda da yükselme var. Satışların önümüzdeki yıllarda 850 bine kadar çıkmasını bekliyoruz."

'NASIL KAR EDİLEREK BÜYÜNÜR?'

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Şükrü Ilısal ise, dünyanın hızla değiştiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Türkiye'nin geleceğinden umutluyuz ve umutlu olmak zorundayız. Yetkili satıcılık işinin bir mesleki tanımı yok. Bunun en kısa sürede oluşturulmasını sağlamalı ve takım olmalıyız. Karsızlık sektörün bir gerçeği. Karsızlık demeyelim de kar azalması. Karsızlık sektörün gerçeği olamaz. Karsız bir sektör olur mu? ya fiyatta, ya bayide hata vardır. 'Yüzde bir karla nasıl ayakta kalınır?' ve 'Nasıl kar edilerek büyünür?' sorularının cevaplarını aramalıyız. Birbirimizi vurarak, öldürerek, haksız rekabet ederek değil de, birlikte olarak işimizi karlı hale dönüştürmenin yollarını bulmamız gerekiyor."

2023 STRATEJİSİNDE BAŞROLÜ OTOMOTİV OYNAYACAK

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay ise, 2023 planında başrolü oynayacak sektörlerden birisinin otomotiv olduğunu, bu planın bir parçası olan Sanayi Strateji Belgesi'nin otomotiv sektörü için bu nedenle ayrı hazırlandığını söyledi. Otomobil satışlarındaki yavaşlamayı da değerlendireren Nuri Otay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Temmuz– Ağustos- Eylül ayında yavaşlamış olan temponun devamını göreceğiz. Ön bilgiler onu gösteriyor. Şunu da vurgulamak lazım ki baz etkisi var. Geçen yılın ilk 6 ayı çok düşük, ikinci altı ayı sonunda milyona koşan endüstri oluştuğu için, bu yıl baz etkisini de düşünerek, ileriki aylar geçen yılın benzer aylarından düşük çıktığında sakin olmak, panik olmamak lazım. Nasıl ki yüzde 55 artışı sükunetle karşılamak lazımdı, bu yıl da belki geçen yıla göre kötü geçen aylar yaşayacağız. En son revize ettiğimiz tahminimiz, nispeten ağır vasıta dahil 850 bin. Hafif ticari araçlarda da yavaşlama olabilir. Ama bunlar panik yaratacak, durma olarak adlandırılacak yavaşlamalar da olmayacak. Sonuçta yılı tamamladığımızda rekor bir yılı tamamlamış olacağız. Buna hala inanıyoruz. Bunun böyle olacağını planlıyoruz, ."

'MÜŞTERİ VELİNİMETİN DE ÖTESİNDE'

Nuri Otay, yetkili satıcılara seslendiği konuşmasının son bölümünde müşteri profilinin de değiştiğine vurgu yaparak, "Müşteri beklentileri artıyor. Rahmetli Vehbi Koç'un 'velinimetimiz' dediği müşteri, artık velinimetin ötesinde 'dediğim dedik' bir halde pazarı dikte eden bir hale geldi. Bu nedenle değişime ayak uydurmalıyız" dedi. - Trabzon

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ford Otosan Genel Müdürü Otay 'otomotivde Paniğe Gerek Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement