Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı - Son Dakika
Güncel

Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı

Arap Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf: "(Konferansta) Başta Hamas olmak üzere Gazze'deki direniş gruplarına, İsrail ile askeri gerginliğin, siyasi gelişmelere ve kalkınmaya hizmet etmeyeceği mesajı verildi" Ulusal en Necah Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi.

13.10.2014 19:05

Batı Şeria'nın Cenin kentindeki Arap-Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eymen Yusuf, Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı'nda, "İsrail ile yaşanacak askeri gerginliğin, Filistin'deki siyasi gelişmelere ve kalkınmaya hizmet etmeyeceği" mesajı verildiğini söyledi.

Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen konferansın kapanış bildirisinin birçok mesaj içerdiğini belirterek, "Bunlardan ilki, başta Hamas olmak üzere Gazze'deki direniş gruplarına, İsrail ile askeri anlamda gerginliğin, Filistin'deki siyasi gelişmelere ve kalkınmaya hizmet etmeyeceği mesajı verildi, Gazze'nin imarının, bölgedeki sükunet ve istikrara bağlı olduğuna işaret edildi" dedi.

Müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi için Gazze'de sukunetin sağlanması gerektiği yönünde bir mesajın da İsrail'e verildiğini kaydeden Yusuf, "Filistin otoritesinin üye olmaya çalıştığı uluslararası ve bölgesel kurumlara da 'Filistin tarafının bu kuruluşlara üye olmasıyla Gazze'nin yeniden imar ve İsrail'le siyasi barış süreci arasında bir ilişkinin olması gerektiği' mesajı verildi" dedi.

Nablus'taki Ulusal en-Necah Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Abdussettar Kasım ise "Bildiride geçen 'tek taraflı adımlar atılmaması' çağrısı, BM ve uluslararası kurumlara başvurmaması için Filistin yönetimi üzerinde doğrudan baskı oluşturuyor. Filistin yönetimi, genelde ABD ve Avrupa'dan gelen baskılara yanıt vermektedir" diye konuştu.

Kasım, "Her iki tarafa yapılan baskıdan söz edebiliriz ancak Filistinlilere İsrail'den daha fazla baskı yapılıyor. İsrail daima Filistin topraklarına el koyma ve Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesi gibi tek taraflı politika izliyor, kendisine herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Filistinliler ise karınlarını doyuracak gıdadan dahi mahrum oldukları için zaten yaptırım altındalar" ifadesini kullandı.

İsrail saldırıları nedeniyle büyük yıkımın yaşandığı Gazze'nin yeniden imarı için dün Mısır'ın ev sahipliğinde başkent Kahire'de düzenlenen "Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı"na, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Rami el-Hamdallah, Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra birçok ülkeden temsilciler katılmıştı.

Katılımcı ülkelerin taahhüt ettiği yardım miktarının 5,4 milyar dolara ulaştığı konferansın kapanış bildirisinde, Filistin ve İsrail tarafına barış sürecini baltalayacak tek taraflı adımlardan kaçınmaları çağrısında bulunulmuştu.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, Gazze'de 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. - Ramallah

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement