Gelibolu'ya Ziyaretçi Sayısının Artırılması Hedefleniyor - Son Dakika
Güncel

Gelibolu'ya Ziyaretçi Sayısının Artırılması Hedefleniyor

Adını tarihe altın harflerle yazdıran Çanakkale Savaşları'na sahne olan Gelibolu Yarımadası'nda altyapı eksikliklerinin giderilmesiyle ziyaretçi sayısında ciddi artış bekleniyor.

08.05.2016 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURAK AKAY - Adını tarihe altın harflerle yazdıran Çanakkale Savaşları'na sahne olan Gelibolu Yarımadası'nda altyapı eksikliklerinin giderilmesiyle ziyaretçi sayısında ciddi artış bekleniyor.

Göğüs göğüse çarpışmaların en çok yaşandığı Şahin Dere Şehitliği, 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı, Şehitler Abidesi, Atatürk'ün savaş öncesi harekat planlarını yaptığı Bigalı köyündeki evi, Yahya Çavuş ve Seyit Onbaşı anıtlarına ilgi gösterilirken, büyük zaferin 100. yılının ardından yerli ve yabancı konukların bölgeye ilgisi daha da arttı. Gelibolu Yarımadası'na, Çanakkale Zaferi'nin 101. yılında da çok sayıda ziyaretçi geldi.

Gelibolu Yarımadası'nda, Seddülbahir köyü kıyısının Morto Koyu'na bakan mevkisinde, Çanakkale Boğazı'nın girişine hakim biçimde konumlanmış olan ve Çanakkale Savaşları'nda şehit düşmüş 250 bini aşkın kahraman Türk askerinin anısına yapılan 41,7 metrelik Şehitler Abidesi, bütün heybetiyle ziyaretçilerini karşılıyor.

Ülkenin dört bir yanından Çanakkale'ye gelen konuklar, her metrekaresi şehit kanlarıyla sulanmış bölgede fatihalar okuyup, ecdadı anma fırsatı buluyor.

Bölgeyi ziyaret eden yabancılar ise Anzak Koyu, Kanlı Sırt Siperleri ve 57. Alay Şehitliği'ni gezip burada bulunan 4 anıt ve 32 yabancı mezarlıkta savaşta kaybettikleri yakınları için dua ediyor.

"Daha iyi koşullar sağlanmış olacak"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılıyla birlikte ziyaretçi sayısının arttığını söyledi.

Gürkan, bundan son derece memnun olduklarını vurgulayarak, sayının artmasıyla buna paralel olarak bölgede yapılan çalışmaların da hızlandığını ve daha güzel bir manzaranın ortaya çıkarıldığını dile getirdi.

Alanda yaptıkları düzenlemeler ile gelen ziyaretçilerin rahat şekilde alanı dolaşmalarını ve bölgeyi daha iyi algılamalarını sağlamaya çalıştıklarını anlatan Gürkan, şöyle konuştu:

"Biz bölgede çeşitli düzenlemeler yapıyoruz. Bu sayede gelen kişilerin memnuniyetleri olduğu ve yükseldiği takdirde daha da fazla ziyaret mümkün olabilecek. Alanın altyapı ihtiyacını tamamlayarak, daha fazla tuvalet, daha fazla yürüme yoluyla bölgenin altyapısını iyileştirmeye çalışıyoruz. Birçok eksik vardı, biz bunları tamamladıkça gelen ziyaretçiler de daha iyi koşullarda Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nı daha güzel şekilde ziyaret edebilecekler. Bu sayede hem ziyaretçi sayısında ciddi artış olacak hem de alanın algılanması ve daha iyi dolaşım koşulları sağlanmış olacak."

"Gurur duydum"

Çanakkale'ye Gaziantep'ten gelen 19 yaşındaki Mesut Erdoğan, buraya geldiğinde çok duygulandığını söyledi.

Savaşı sadece kitaptan okumanın yetmediğini, yaşananları burada hissetmek gerektiğini ifade eden Erdoğan, "O koku sanki burnumuzda tütüyor, her şeyi sanki yaşamış gibiyiz. Her olayı sanki yaşamış gibiyiz. Devamlı bu duyguyu yaşamak istiyordum ve kısmet oldu" dedi.

İlke Ezgi Dirili de Kocaeli'de yaşadığını ve daha önce Çanakkale'ye gelme fırsatı bulamadığını belirtti.

Çanakkale'de binlerce kişinin şehit olduğunu hatırlatan Dirili, "O kadar kan döküldü. Bu toprakları kendi gücümüzle aldığımız için de gurur duydum. Çok değişik duygular, başka yerde hissedilmeyecek duygular bunlar." diye konuştu.

"Buraya herkesin gelmesi gerekir"

Kocaeli'den Çanakkale'ye bir gezi organizasyonu kapsamında gelen Erhan Güngül de kente ilk kez geldiğini ifade etti.

Güngül, "Vatanın kıymetini daha iyi anladım çünkü burada verilen savaş ve mücadele bizlere vatanın ne zorluklarla alınıp bizlere emanet edildiğini anlatıyor. O yüzden buraya herkesin gelmesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Murat Oktay da tarihi yarımadada yaşadığı duyguyu tarif edemediğini dile getirerek "Bu duyguyu yaşamak tarif edilemez. Ben edebiyat öğrencisiyim, burayla ilgili kitaplar okuyorum daha iyi anlayabilmek, hissedebilmek için. Kitaplar yaşanmış duygular olduğu için o görünmeyen kısmı da bir şekilde anlıyorsunuz." dedi.

"Savaşı yaşıyor gibiyim"

Kıbrıs Barış Harekatına katılan Hasan Çatalbaş da bölgede 1974'teki duyguları tekrar yaşadığını söyledi.

Çatalbaş, "Burada tabii daha da farklı duygular. O günün şartları bizden daha da ağırdı. Ben savaşı yaşıyor gibiyim." diye konuştu.

Kıbrıs gazilerinden İbrahim Köklüoğlu da "Bizim Mehmetçiğimiz, Osmanlı askeri imanla savaşarak vatandan onları kovdu. Bugün Türkiye Cumhuriyeti hürriyet içerisinde yaşıyor." görüşünü dile getirdi.

Yaklaşık 33 bin hektarlık Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı içindeki 84'ü Türk, 34'ü ise yabancılara ait toplam 118 şehitlik, anıt ve mezar, vatan uğruna can veren Mehmetçiklerin ebedi istirahatgahı olarak her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gelibolu'ya Ziyaretçi Sayısının Artırılması Hedefleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement