Genç Yazarlar Kurultayı - Son Dakika
Kültür Sanat

Genç Yazarlar Kurultayı

Şair Osman Özbahçe, kitap dağıtım meselesini yazarların düşünmemesi gerektiğini belirterek, "Bir yazarın insana ulaşmak gibi teknik sorunları normal şartlar altında olmaması lazım. Ancak bu sorun geçmişten bugüne hala sırtımızda kambur.

01.04.2016 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şair Osman Özbahçe, kitap dağıtım meselesini yazarların düşünmemesi gerektiğini belirterek, "Bir yazarın insana ulaşmak gibi teknik sorunları normal şartlar altında olmaması lazım. Ancak bu sorun geçmişten bugüne hala sırtımızda kambur. Şairin ve yazarın ilk hedefi iyi bir ürün ortaya koymaktır. Yayın sorunları yazarın işi olmamalı. Yazar takımı bu sorunları çözmede yetersiz kalacaktır" dedi.

Özbahçe, Türkiye Yazarlar Birliğince (TYB) Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projelerinin desteğiyle Kızılcahamam Çam Otel'de düzenlenen "Genç Yazarlar Kurultayı" kapsamında genç yazarlarla bir araya geldi.

Şiir için hayatını feda ettiğini aktaran Özbahçe, şöyle devam etti:

"İnternette yayınlanan eserler ne kadar çok takipçisi olursa olsun hiçbir zaman sahibine şair sıfatı veremeyecektir. İnternet mecralarında binlerce ürün yayınlamaktansa kendini köklü bir edebiyat dergisine kabullendirmek çok daha faydalı olur. Mesele edebiyatsa, kendine güveniyorsan kendini o dergilere kabul ettirmelisin. Cahit Zarifoğlu ve İsmet Özel ilk kitaplarını kendi bastırmıştır. Bugün herhangi bir yayınevi ikisinin kitabını basmak için can atar. Eğer dişli çıkarsanız, başarma odaklı hareket ederseniz tutunabilirsiniz."

Özbahçe, yayınevlerinin iyi şairleri takip ettiğini vurgulayarak, "Bir kişinin edebiyat camiasında sayılabilmesi için kamu tarafından onaylanması gerekiyor. İnternet mecraları bunu ortadan kaldırıyor. Türkiye'de en iyi şiir kitapları 500 satılırken, internetin şiiri test edebilecek bir ortam olduğunu söyleyemeyiz. Bugün internet şairleri var. Dergah, Hece gibi köklü dergilerde kabul görebilmek internetten daha önemlidir. Edebiyat bahsinde ana mekanizmalar var. İnternet bu mekanizmaları öldürdü" diye konuştu.

Yayınevlerine şiir dosyası götürecek genç şairlerin dergilerin tezgahından geçmesi gerektiğini söyleyen Özbahçe, "80 dönemindeki kavgadan çıkanlar edebiyatla kendilerine çıkış aradılar. 80'den sonra dergilerde patlama yaşandı. Oysa merkezi tutan dergilerde şiirini yayınlatmaya çalışan arkadaşlar başarıya ulaştılar. Kitabını bastırmak istiyorsan sağlam şair olacaksın" ifadelerini kullandı.

Genç Yazarlar Kurultayı'nın öneminden bahseden Osman Özbahçe, şunları söyledi:

"Yazarlık gibi derdi olan genç arkadaşların seçilmesi, yazarlık sorunları etrafında tartışmalar yapılması kesinlikle imrenilecek bir olay. Genç arkadaşların yazarlık çerçevesinde tartışma ortamları oluşturmaları gayet güzel. Türkiye Yazarlar Birliğinin birçok faaliyeti gelenekselleşmiştir. Yapmış olduğu çalışmaların peşini bırakmıyor devamını getiriyor. Bu toplantının da devam etmesini arzu ediyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Genç Yazarlar Kurultayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement