Koronavirüs nedeniyle talep patlaması yaşayan grip aşısı uygulanmasına başlandı: Öncelik yüksek risk grubunun - Son Dakika
Sağlık

Koronavirüs nedeniyle talep patlaması yaşayan grip aşısı uygulanmasına başlandı: Öncelik yüksek risk grubunun

Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği grip aşısı uygulamasına başlandı. Aşının herkese dağıtılmayacağını ve yüksek risk grubuna öncelik verildiğini ifade eden Edirne Eczacı Odası Denetim Kurulu Başkanı Şükrü Ciravoğlu, "Her şey prosedüre göre, ne eczanelerin ne de aile hekimlerinin bir aşı talep etme imkanı yok" dedi.

23.10.2020 10:13  Güncelleme: 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaklaşan kış ayıyla birlikte, koronavirüs salgını dolayısıyla talep patlaması yaşanan grip aşısı için uygulama Türkiye genelinde başladı. Vatandaşların daha önceden eczanelerde isim yazdırarak oluşturduğu listeler, Sağlık Bakanlığı'nın yeni uygulamasıyla iptal edildi. Vatandaşların, e-nabız veya e-devlet sisteminden kendilerine aşı tanımlanıp tanımlanmadığını kontrol ederek, yasal prosedür içerisinde ulaşabileceği aşı için ilk etapta yüksek risk grubunda bulunan vatandaşlara verildi.

"İHTİYACIN 4'TE 1'İ KADAR AŞI GELDİ"

Edirne Eczacı Odası Denetim Kurulu Başkanı Şükrü Ciravoğlu, vatandaşların aşıyı 3 aşamalı olarak temin edebileceğini ifade etti.Yaklaşık 2 aydır halkın aşı beklediğini belirten ve talebin çok olduğunu söyleyen Ciravoğlu, "Şöyle bir gerçek ortadaydı; bu yıl pandemi nedeniyle bütün dünyada grip aşısına talep çok fazlaydı, her ülkeye istediği dozda aşı verilme olanağı yoktu. Bu koşullar içerisinde edindiğimiz bilgilere göre yaklaşık 1 milyon 500 bin doz grip aşısı Türkiye'ye ithal edilmiş durumda. Bu tabi yetersiz. İhtiyacın çok altında bir doz. En azından 4'te 1'i kadar bir doz olduğunu ifade etmemiz gerekiyor" dedi.

Koronavirüs nedeniyle talep patlaması yaşayan grip aşısı uygulanmasına başlandı: Öncelik yüksek risk grubunun

YÜKSEK RİSK GRUBUNDA OLMA ŞARTI

Grip aşısının dağıtımının da artık prosedüre bağlandığını, eczanelerde tutulan listelerin iptal edildiğini ifade eden Ciravoğlu, "Grip aşısını temin etmek için vatandaşın ilk başta e-devlet veya e-nabız sistemine girmesi gerekiyor. Buralara girip kendi adına grip aşısı onayı olup olmadığını görebiliyor. Yoksa, zaten yüksek risk grubunda olmadığınız için 'daha sonra değerlendirilecektir' şeklinde bir ibare çıkıyor. Eğer e-devlet veya e-nabız şifresi yoksa vatandaş, bunu aile hekimlerinden geçici bir e-nabız şifresi alarak görme olanağı da var veya aile hekiminin de girip görme olanağı var. Dolayısıyla kişi, aşı vurulacak yüksek riskli gruptaysa adına bu aşının onayı çıkıyor. İkinci adım olarak, onay çıktıktan sonra hekim aşıyı 'reçetem' sistemi üzerinden reçete ediyor aşıyı kişinin adına ve bir şifre üretiyor. O şifreyle vatandaş herhangi bir eczaneye başvurarak aşıyı talep ediyor. Üçüncü adımda ise, eczane de kişiye özel reçetelenmiş bu ilacı ecza deposundan getirtiyor. Ondan sonra hastaya veriyor ve aşı vuruluyor. Bu şekilde her şey prosedürüne göre, kesinlikle her aşaması kayıt altında işlemle yapılıyor. Bunların dışında ne eczanelerin ne de aile hekimlerinin bir aşı talep etme imkanı yok. Tamamen bu sistem içerisinde adına özel belirlenmiş şekilde yurttaşlarımız grip aşısını temin edecekler" diyerek süreci anlattı.

Koronavirüs nedeniyle talep patlaması yaşayan grip aşısı uygulanmasına başlandı: Öncelik yüksek risk grubunun

"KORONA ÖNLEMLERİ NEDENİYLE GRİBİ AZ GÖRECEĞİZ"

İnsanların bağışıklık sistemini üst seviyede tutarak, maske, hijyen ve mesafe kurallarına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Ciravoğlu, "Kişisel kanımca bu yıl gribal enfeksiyonları çok az göreceğiz. Pandemi süreci devam ettiği için, koronavirüsten korunmak için aldığımız bütün önlemler, maske, mesafe, hijyen önlemleri aynı zamanda gribal enfeksiyonu ve grip oluşturan virüslere karşı da koruyucu özellik taşıdığından, gribe yakalanma ihtimalimiz, eğer kendimizi koronaya uygun koruyorsak çok azalmış oluyor. Bunun yanında bağışıklık sistemini çok üst seviyede tutmamız lazım, doğru beslenmemize çok dikkat etmemiz lazım, uyku düzenimize ve saatlerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Bunları da hafifletici önlemler olarak görürsek gribe yakalanma olasılığımız azalır" dedi.

"ÖNCELİĞİN YÜKSEK RİSK GRUBUNA VERİLMESİ İYİ"

Grip aşısında uygulanan prosedürü öğrenmek için eczaneye gelen İlahiyat Fakültesi öğrencisi Zehra Nur, "Grip aşısının geldiğini duyduk. Prosedürü öğrenmeye geldik. Öncelik yüksek risk grubundaki vatandaşlara verilmiş. Aslında daha iyi. Biz zaten kış ayı geldiği zaman doğal bitkisel çaylar içip vitamin takviyesi yaparak kendimizi korumaya çalışıyoruz. Özellikle bu dönemde mecbur olmadıkça hastaneye de gitmemeye özen gösteriyoruz hastalığa yakalanmamak için" dedi.'

"UMARIZ SIRA BİZE DE GELİR"

Kendisi ve eşi için grip aşısı beklediğini söyleyen Ergin Kokeralp, "Sağlık ocağından geldim. İnternete bakıp benim ve eşimin risk grubunda olmadığını söylediler. Artık bekleyeceğiz. Şimdiye kadar grip aşısı hiç olmamıştım. Pandemi dolayısıyla bundan önce zatürre aşısı oldum. Çok hap kullanıyoruz. Eşimde de birçok hastalık var. İnşallah bir çare bulunur. Bize de vurulursa grip aşısı en azından kendimizi güvende hissedeceğiz. Umarız sıra gelir" diye konuştu.

Koronavirüs nedeniyle talep patlaması yaşayan grip aşısı uygulanmasına başlandı: Öncelik yüksek risk grubunun
Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Koronavirüs nedeniyle talep patlaması yaşayan grip aşısı uygulanmasına başlandı: Öncelik yüksek risk grubunun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi
    10:34 Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde, kalbinde sorun bulunan 2 günlük bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen bebeğe, kalbinde yaşanan sorun nedeniyle ileri yoğun bakım tedavisi uygulanmasına karar verildi. Bebek için Sağlık Bakanlığından ambulans uçak talebinde bulunuldu ve talep olumlu karşılandı. Ambulans uçak, Milas-Bodrum havalimanına indi ve bebek İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'ne nakledildi.

  • Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'
    10:28 Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'

    Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Şefi ve Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, Ramazan ayında su tüketiminin önemine dikkat çekerek, bir kişinin günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti. Böbrek hastalarının ise hekim kontrolünde oruç tutmaları gerektiğini vurgulayan Danış, iftar ve sahur arasındaki zamana yayacak şekilde su tüketiminin önemli olduğunu söyledi.

  • Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'
    09:50 Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'

    Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde enkaz altında bir bacağını kaybeden Murat Akkoç, yeni proteziyle artık yürüyebiliyor. İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından ücretsiz olarak protez bacak takılan Akkoç, yaşadığı zorlu süreci anlattı ve protezinin hayatını nasıl değiştirdiğini paylaştı.

  • SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı
    09:49 SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere toplam 47 ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Yapılan düzenleme ile kanser, multipl skleroz, immunosupresan, antibiyotik, kan ürünü ve diyabet ilaçları geri ödeme listesine dahil edildi.

  • Kahramanmaraş Felaketinde Bacak Kaybeden Murat Akkoç, Yeni Proteziyle Yürüyebiliyor
    09:44 Kahramanmaraş Felaketinde Bacak Kaybeden Murat Akkoç, Yeni Proteziyle Yürüyebiliyor

    Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde enkaz altında bir bacağını kaybeden Murat Akkoç, İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından ücretsiz olarak protez bacak takılarak fiziki tedavisi yapıldı. Kaybettiği bacağına protez takılan Akkoç, artık yürüyebiliyor.

  • Erzincan'da 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2023 yılında 274 bin 873 çağrı geldi
    09:33 Erzincan'da 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2023 yılında 274 bin 873 çağrı geldi

    Erzincan'da bulunan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne 2023 yılında toplam 274 bin 873 çağrı yapıldığı açıklandı. Bu çağrıların yüzde 15,58'i asılsız ihbar olarak kaydedildi. Müdür Metin Kuleli, asılsız ihbarların suç olduğunu ve cezalarının uygulandığını belirtti. Ayrıca vatandaşlardan yanlış yerlere çağrı yapmamaları ve asılsız ihbarlarla çağrı merkezini meşgul etmemeleri ricasında bulundu.

  • İçlerinde kanser ilaçlarının da olduğu 47 ilaç geri ödeme kapsamında
    09:29 İçlerinde kanser ilaçlarının da olduğu 47 ilaç geri ödeme kapsamında

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 36'sı yerli üretim olmak üzere 47 ilacın, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme listesine alındığını açıkladı. İlaçların 3'ü kanser ve 3'ü de diyabet hastalarının kullandığı ilaçlar olduğu belirtildi.

  • Bacağı Kesilen İbrahim, Tedavi İçin Uzun Yolculuklar Yapıyor
    09:23 Bacağı Kesilen İbrahim, Tedavi İçin Uzun Yolculuklar Yapıyor

    Kemik kanseri nedeniyle bir bacağı kesilen İbrahim, tedavi olabilmek için saatlerce yolculuk yapmak zorunda kalıyor. İbrahim ve ailesi, Denizli'de tedavi olmak istiyor ve yetkililerden yardım bekliyor.

  • Kayseri'de kurusıkı tabanca oyunu faciayla sonuçlandı
    23:55 Kayseri'de kurusıkı tabanca oyunu faciayla sonuçlandı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, oynadıkları kurusıkı tabancanın ateş alması sonucu yaralanan 2 çocuk hastaneye kaldırıldı. Yavuzlar Mahallesi İmar Sokak'ta, C.A. (16) ve arkadaşı O.D. (16) bahçede kurusıkı tabanca ile oynarken silah ateş aldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı çocuklar, ambulansla Kayseri Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı.


Advertisement