Güney Afrika, Rusya ve Çin ile 10 günlük ortak deniz tatbikatına başladı - Son Dakika
Güncel

Güney Afrika, Rusya ve Çin ile 10 günlük ortak deniz tatbikatına başladı

Güney Afrika, Rusya ve Çin ile 10 günlük ortak deniz tatbikatına başladı

Güney Afrika Cumhuriyeti, ülkenin doğusundaki Hint Okyanusu kıyılarında, Rusya ve Çin ile 10 gün sürecek ortak deniz tatbikatına başladı.

17.02.2023 15:21  Güncelleme: 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Afrika Cumhuriyeti, ülkenin doğusundaki Hint Okyanusu kıyılarında, Rusya ve Çin ile 10 gün sürecek ortak deniz tatbikatına başladı.

Güney Afrika donanması, Rus ve Çin donanmalarıyla 17-27 Şubat'ta ülkenin doğusundaki Durban ve Richard Bay kıyılarında ortak deniz tatbikatı düzenliyor.

Güney Afrika Ulusal Savunma Kuvvetlerinden edinilen bilgiye göre, "Mosi" isimli tatbikata, Güney Afrika ordusundan 350 personel katılıyor.

Tatbikata, her ülkeden birer savaş ve yakıt ikmal gemisi katılıyor. Ayrıca bir araştırma gemisinin de katılacağı tatbikatta toplamda 7 gemi yer alıyor.

Mosi, Güney Afrika'nın yerel dillerinden Tsvana dilinde "duman" anlamına geliyor.

Zirkon füzesi

Rus haber ajansı TASS'ın haberine göre, Rusların son teknoloji füze fırkateyni Amiral Gorshkov da tatbikata katılan gemiler arasında yer alıyor.

Amiral Gorshkov fırkateyni, "Zirkon" adı verilen yeni nesil hipersonik seyir füzesi ile donatılıyor. Ses hızının 9 katı hızlı hareket edebilen ve yaklaşık 1000 kilometre menzile sahip Zirkon füzesinin bu tatbikatta kullanılması öngörülüyor.

Batı dünyası Güney Afrika'ya tepkili

Güney Afrika'nın, Rusya- Ukrayna Savaşı'nın 1. yılında Rusya ve Çin ile ortak deniz tatbikatı düzenlemesi, Batı dünyasında tepkilere neden oluyor.

Batılı eleştirmenler, Güney Afrika'yı bu tatbikata katılmak suretiyle Rusya'nın Ukrayna işgalini desteklemekle suçluyor.

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, geçen ay Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile başkent Pretorya'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, bu eleştirileri "çifte standart" olarak nitelendirmişti.

Pandor, diğer tüm ülkeler gibi Güney Afrika'nın müttefikleriyle askeri tatbikatlar yapmakta özgür olduğunu belirtmişti.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri grubunun 2023 dönem başkanlığını yürüten Güney Afrika'nın Rusya ve Çin ile güçlü ilişkileri bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Afrika, Rusya ve Çin ile 10 günlük ortak deniz tatbikatına başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement