Güney Kore'de grip aşısı tedirginliği! Aşı yaptırdıktan sonra 32 kişi hayatını kaybetti - Son Dakika
Dünya
BBC

Güney Kore'de grip aşısı tedirginliği! Aşı yaptırdıktan sonra 32 kişi hayatını kaybetti

Güney Kore'de bir kişi grip aşısı yaptırmasının ardından hayatını kaybederken, 31 kişi daha aşı yaptırdıktan sonra hayatını kaybetti. Hükümet hayatını kaybedenlerin ölümünde aşının etkisi olmadığını savunurken, ölümler ülkede tedirginlik yarattı. Uzmanlar ölümlerin neden kaynaklandığını belirlemek için incelemeler yapıyor.

23.10.2020 12:08  Güncelleme: 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Kore'de 17 yaşındaki bir kişinin grip aşısı yaptırdıktan iki gün sonra hayatını kaybetmesi vatandaşlarda endişe yarattı. Güney Kore Adli Tıp Kurumu, bu kişinin otopsisinde, ölümün aşıdan kaynaklandığına dair hiçbir bulguya rastlanmadığını açıkladı. Aşıyı yaptıran gencin ölmesinden sonra 31 kişi daha grip aşısından hayatını kaybetti. Bu durum ülkede paniğe neden oldu.

Aşı programın durdurulması çağrılarına rağmen hükümet yetkilileri, 19 milyon kişinin ücretsiz olarak aşılanacağı kampanyanın devam edeceğini aktardı. Yaklaşık 52 milyon nüfuslu ülkede şimdiye kadar 13 milyon civarında kişiye grip aşısı yapıldı. Aşıyı kendi imkanlarıyla yaptıracaklarla birlikte bu sayının 30 milyona çıkması bekleniyor.

"UZMANLAR, ÖLÜMLERİN AŞIDAN KAYNAKLANMA İHTİMALİNİN DÜŞÜK OLDUĞU SÖYLEDİLER"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Güney Kore Başbakanı Chung Sye-kyun, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve ölümlerin nedenini bulmak için titiz bir çalışma yürütüleceğini söyledi. Chung, "Uzmanlar, ölümlerin aşıdan kaynaklanma ihtimalinin düşük olduğunu söylediler. Ama birçok vatandaş hala endişeli" dedi.

"AŞI PROGRAMININ DEVAM ETMESİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ"

Kore Aşı Derneği, aşı programına devam edilmesi çağrısında bulundu. Ancak sağlık çalışanları sendikası Kore Tıp Birliği hükümetin programı askıya almayı değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Yonhap haber ajansına göre Kore Tıp Birliği yetkilisi Min Yang-Ki, "Aşı programının devam etmesi konusunda hemfikiriz. Hükümetten programı temelli durdurmasını istemiyoruz. Ama ölümlerin nedeni belirleninceye kadar programın bir hafta kadar askıya alınmasını istiyoruz" dedi.

AŞILAR TAŞINIRKEN ODA SICAKLIĞINA MARUZ KALDI

Koronavirüs salgınıyla mücadele ederken olası bir grip salgınının sağlık sistemi üzerinde ilave yük oluşturmasını engellemeye çalışan hükümet aşı kampanyasını geçen ay başlatmıştı. Aşı programı, daha önce buzdolabında tutulması gereken beş milyon doz aşının bir sağlık kuruluşuna taşınırken oda sıcaklığına maruz kaldığının ortaya çıkması üzerine üç hafta süreyle askıya alınmıştı.

AŞI YAPILANLARIN 350'SİNDE TERS REAKSİYON GÖRÜLDÜ

Programa 13 Ekim'de tekrar başlandı ve bugüne kadar 8,3 milyon kişiye daha aşı yapıldı. Bu kişilerden 350'sinde ters reaksiyon görüldü.

AŞILARIN BAŞKA ÜLKELERE İHRAÇ EDİLİP EDİLMEDİĞİ BİLİNMİYOR

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesine göre ülkede yapılan aşıları GC Pharma, SK Bioscience, Korea Vaccine, Boryung Biopharma adlı yerel üreticilerle Fransız Sanofi firması tedarik ediyor. Güney Kore'de üretilen aşıların başka ülkelere ihraç edilip edilmediği bilinmiyor. Guardian, Sanofi'nin bu programdaki aşılarının başka ülkelerde kullanılıp kullanılmadığının da bilinmediğini yazdı.

Güney Kore\'de grip aşısı tedirginliği! Aşı yaptırdıktan sonra 32 kişi hayatını kaybetti
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Güney Kore'de grip aşısı tedirginliği! Aşı yaptırdıktan sonra 32 kişi hayatını kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • titi: sosyal devlet vatandaşın devleti nasıl olur: Aşı programın durdurulması çağrılarına rağmen hükümet yetkilileri, 19 milyon kişinin ücretsiz olarak aşılanacağı kampanyanın devam edeceğini aktardı. Yaklaşık 52 milyon nüfuslu ülkede şimdiye kadar 13 milyon civarında kişiye grip aşısı yapıldı. Aşıyı kendi imkanlarıyla yaptıracaklarla birlikte bu sayının 30 milyona çıkması bekleniyor..... denmiş Türkiyede 1 milyon doz aşı sipariş veriyor onunda parasını vurdurmak isteyenlerden peşin alıyor. 0 0 Yanıtla
BBC

Advertisement