Hidroterapi Ebrar'ın Umudu Oldu - Son Dakika
Güncel

Hidroterapi Ebrar'ın Umudu Oldu

Eskişehir'de Serebral Palsi (beyin felci) hastalığıyla dünyaya gelen 6 yaşındaki Ebrar Mıngır, suyun kaldırma kuvvetiyle yapılan hidroterapi tedavisiyle yürümek için mücadele ediyor.

09.05.2017 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELÇUK KIZILDAĞ - Eskişehir'de Serebral Palsi (beyin felci) hastalığıyla dünyaya gelen 6 yaşındaki Ebrar Mıngır, suyun kaldırma kuvvetiyle yapılan hidroterapi tedavisiyle yürümek için mücadele ediyor.

Henüz 7 aylıkken 1 kilogram ağırlığında dünyaya gelen Ebrar Mıngır'ın ailesi, çocuklarının hastalığını öğrendikleri günden beri çeşitli tedavi yöntemlerine başvurdu. Ebrar, Eskişehir'de bir özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde haftada 2 gün hidroterapi tedavisi görmeye başladı.

Anne Semra Mıngır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızını hidroterapi tedavisi sırasında eğlenirken ve hareket ederken gördüğü için mutlu olduğunu anlatarak, tek başına ayağa kalkamayan çocuğunun havuzda el ve ayaklarını rahatlıkla oynatabildiğini dile getirdi.

"Yürümesini ve iyi bir yüzücü olmasını istiyorum"

Çocuğunun dünyaya geldikten bir süre sonra hastalığına dair teşhisin konulduğunu belirten Mıngır, "Bebeğim çok küçük ve zayıf olarak dünyaya geldi. Daha sonra kontrollerde hastalığının teşhisi konuldu. Bu hastalık doğduktan sonra da oluşabiliyormuş. Biz umudumuzu yitirmeden Ebrar'ın yürüyebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Ebrar Mıngır'ın suyu bebekliğinden beri çok sevdiğini ifade eden anne Mıngır, hidroterapi yönteminden umutlu olduklarını belirtti.

Mıngır, Ebrar'ın yürüyeceği günü sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Çocuğum yürümenin dışında konuşmakta da güçlük çekiyor. Sadece anne, baba gibi basit kelimeleri söyleyebiliyor. Bir yere tutunmadan ayağa kalkıp, adım atamıyor. Şimdi onu suyun içinde neşeli ve hırslı görünce çok mutlu oldum. İnşallah önce yürür, sonra iyi bir yüzücü olur. Yürümesini ve iyi bir yüzücü olmasını istiyorum."

"Hastalığı yenmenin birinci kuralı pozitif enerji"

Özel bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinin tıbbi direktörü Uz. Dr. Türkan Tünerir de havuz içinde fizyoterapistlerle yapılan tedavi yöntemleriyle hastaların iyileşme süreçlerinin hızlandığını söyledi.

Serebral Palsi teşhisiyle kurumlarına gelen Ebrar Mıngır'ın tedavisinin de havuzda gerçekleştirildiğini belirten Tünerir, özellikle çocukların hidroterapi sırasında daha enerjik olduklarını belirtti.

Tünerir, suyun kaldırma kuvvetinden faydalanıldığında sertleşen kasların daha çabuk açılabildiğini aktararak, şunları ifade etti:

"Yürüyemeyen hastalar su içinde adım atabiliyorlar. Bu durum onlara moral veriyor. Yine suda akciğer ve kalp kapasiteleri de artıyor. Nefes tedavisiyle, solunum teknikleriyle çalıştırılan hastalarda önemli gelişmeler görüyoruz. Bu tedaviyi yanlış bilenler var. Termal su olduğunu zannediyorlar fakat havuzlarımız termal değil. Suyun sıcaklığı 28 ila 32 derece arasında. Bu da hastalarımızın su içinde çok rahat hareket edebilmelerini sağlıyor. Ebrar normalde hiç hareket edemezken, şimdi havuzda kaslarını az da olsa kullanıyor. Yüzünde tebessüm eksik olmuyor. Hastalığı yenmenin birinci kuralı pozitif enerji. İnşallah Ebrar'da bu yöntemle yürüyecek."

Serebral Palsi hastalığı

Serebral Palsi, çoğu zaman nedeni bilinememekle birlikte her bin canlı doğumun 2 ila 3'ünde görülebiliyor. Hastalığın sebepleri arasında prematüre doğum, 1 kilogramın altında doğum ağırlığı, virüsler, hamilelik sırasında ilaç veya madde bağımlılığı, enfeksiyon, beyin kanaması ve travma gibi olgular yer alıyor.

Dünyada yaygın olarak her yaş grubunda kullanılan hidroterapi tedavisi yöntemi, Türkiye'deki hastalara da umut oluyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hidroterapi Ebrar'ın Umudu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement