IBM Watson'dan Stratejik Adımlar - Son Dakika
Güncel

IBM Watson'dan Stratejik Adımlar

IBM, Watson ile Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma süreçlerini hızlandıracak ve pek çok sektörü dönüştürecek yenilikleri duyurdu.

29.08.2014 15:05

IBM yapay zeka mucizesi Watson'ın, büyük veri ile ilgili daha önce bilinmeyen bağları ortaya çıkarma gücü ile bilim insanlarının araştırma ve geliştirme süreçlerine destek olacak gelişmeleri duyurdu.

Bir bulut hizmeti olarak sunulan IBM'in Watson Keşif Danışmanı (Watson Discovery Advisor), araştırmacıların keşiflerini hızlandırmak ve ölçeklendirmek üzere tasarlandı. Hipotezleri test etme ve hızlıca sonuçlara varabilme anlamında ihtiyaç duyulan zamanı aylardan günlere, günlerden saatlere indirerek, Watson, AR-GE çalışmalarına benzersiz bir hız ve kesinlik getiriyor.

Watson'un-kimyasal bileşimlerin etkileşimi gibi-doğal dildeki nüansları anlama ve anlamlandırma yeteneği üzerine inşa edilen Watson Keşif Danışmanı (Watson Discovery Advisor) aracı, yaşam bilimleri ve diğer sektörlerdeki araştırmacılar için benzersiz ve güçlü bir araç olarak ortaya çıkıyor.

Akademi dünyası, ilaç ve benzeri kurumsal araştırma merkezlerindeki önde gelen araştırmacılar ve bilim insanları IBM'in yeni Watson Keşif Danışmanı ile (Watson Discovery Advisor), kamu veritabanlarında bulunan milyonlarca bilimsel araştırmanın verilerini hızla analiz etmeye ve kullanmaya başlayacak. Dünyada neredeyse her 30 saniyede bir-yani yılda bir milyondan fazla- yeni bir bilimsel araştırma yayınlanıyor (Kaynak:CiteSeerx.). Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, günümüzde bir araştırmacı ayda ortalama 23 bilimsel makale okuyor. Bu da yılda 300'e denk geliyor. Dolayısıyla, bilim insanlarının mevcut ve devamlı artan bilimsel malzeme yığınına kendi başlarına yetişebilmesi imkansız bir hal alıyor.

2013 yılında, en büyük 1.000 araştırma ve geliştirme şirketleri sadece araştırmaya yılda 600 milyar dolardan fazla bütçe ayırdı. (Kaynak: Strateji&) Öte yandan, ilk araştırma aşamasından uygulamaya ve gelecek vadeden bir ilaç tedavisine geçiş süreci ortalama 10 ila 15 yıllık uzun bir sürece ihtiyaç duyuyor. (Kaynak: ABD İlaç Araştırma ve Üreticileri). Watson Keşif Danışmanı ile (Watson Discovery Advisor), araştırmacılar yeni bağları ortaya çıkarabilir. Buna ek olarak, veriler arasındaki beklenmedik kalıpları tanımlayarak araştırma ve bilim alanlarındaki keşif sürecini hızlandırma ve iyileştirme potansiyelini de sunuyor.

"Veriye dayalı keşif sürecinde olağanüstü bir döneme giriyoruz" diyerek yeni duyuruları değerlendiren IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu devam ediyor: "Aslında yeni adımlar Watson'ın öngörüsel bilgi işlem alanındaki sınır tanımayan yeteneklerinin sadece bir uzantısıdır. IBM, kuruluşların AR-GE yatırımlarından aldıkları sonuçları artıracak, önemli atılımlar yapabilmelerine ön ayak olacak çok güçlü bir araç sunuyor. Bugün Johnson&Johnson, Baylor Üniversitesi Tıp Bölümü, New York Genom Merkezi gibi önde gelen yaşam bilimleri kuruluşları Watson Keşif Danışmanı aracını kullanarak devam eden araştırma projelerinde yeni keşifler yapıyorlar."

Watson Keşif Danışmanı aracının endüstrilere etkisi:

Watson şunlar için kullanılabilecek:

-Medikal araştırmacıların bulgularını sentezlemeleri ve "şans eseri" ihtimalini ortadan kaldıracak tedaviler geliştirme yeteneklerini hızlandırmak

-Müşterilere proaktif danışmanlık sunmak isteyen şirketlerin finansal analiz yeteneklerini iyileştirmek

-Bir hukuk temsilcisinin daha hızlı, daha kapsamlı, gerekli özen çerçevesinde ve belgeleri analiz ederek satın alma ve birleşme stratejilerini iyileştirmek

-Bir devlet uzmanının güvenlik, istihbarat, sınır güvenliği ve yasaların uygulanması ile ilgili derin bilgiler kazanma sürecini hızlandırmak

-Yeni yemek tarifleri oluşturmak için Watson'u kullanmak. Şeflerin yeni tarifler keşfetme, gıda dili öğrenme, istatistiki, moleküler ve gıda eşleştirme teorilerini öğrenme, hedonik kimya ve bunun yanı sıra bölgesel ve kültürel bilgi edinmelerine yardımcı olmak.

Watson Keşif Danışmanı (Watson Discovery Advisor): hukuk, ilaç, biyoteknoloji, eğitim, kimyasallar, metaller, bilimsel araştırma, mühendislik ve cezai soruşturmalar dahil olmak üzere, özellikle yoğun veriye dayalı sektörler ve mesleklerde bir dönüşüm yaratma potansiyeline sahip.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel IBM Watson'dan Stratejik Adımlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement