İkizdere Hes'te Yapılması Planlanan Kapasite Artırımı - Son Dakika
Yerel

İkizdere Hes'te Yapılması Planlanan Kapasite Artırımı

İkizdere hidroelektrik Santrali'nde (HES) yapılması planlanan kapasite artırımı için yöre halkı ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeler yapılacağı bildirildi.

12.01.2012 12:40

İkizdere hidroelektrik Santrali'nde (HES) yapılması planlanan kapasite artırımı için yöre halkı ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeler yapılacağı bildirildi.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, yaptığı yazılı açıklamada, İkizdere'de faaliyette olan İkizdere Hidroelektrik Santrali'nin kapasitesini 18,6 megavattan 78 megavata yükseltmek için başlatılan süreçte, yöre halkı, yerel yönetimler ve bilim insanlarıyla görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya gelineceğini belirti.

Gerek yeni yatırımlar, gerekse mevcut işletmelerdeki elektrik üretim faaliyetlerinde yöre halkının görüşlerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Bursa, şunları kaydetti:

"Kapasite artırımına yönelik bu yeni yatırımı da aynı hassasiyetle ele alacağız. Zorlu Enerji Grubu, tüm yatırımlarında katılımcı, çevreye ve yerel değerlere saygılı bir iş anlayışına sahiptir. Akarsular, doğal yaşlı ormanlar, yaban hayatı, endemik canlı türleri ve özgün yayla kültürü gibi önemli çevre değerlerine sahip İkizdere Vadisi'nde yöre halkının hidroelektrik santral projelerine yaklaşımını öğrenmenin, çalışmalarımızı çok daha doğru ve sağlıklı yönlendireceğini düşünüyoruz. Bir yatırım kararı alınmadan önce yöre halkı, sivil toplum örgütlerini ve yerel yönetimleri şeffaf bir şekilde bilgilendirerek karşılıklı görüş alışverişi sağlamak, büyük önem taşımaktadır"

Zorlu Enerji'nin 1961'den bu yana elektrik üreten mevcut santralin bulunduğu bölgedeki su potansiyelini verimli ve çevreci şekilde değerlendirmeyi amaçlayan kapasite artırımına ilgili tüm paydaşlarla beraber karar vereceklerini dile getiren Bursa, şöyle dedi:

"Ekosistemin aklı yok, dili yok, avukatı yok. Onu koruyacak olan bizleriz. Rizeliler, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve geniş bir paydaş kitlesiyle bire bir yürüteceğimiz görüşmelerde yeni bir yatırımın ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlarını hep beraber masaya yatırmak istiyoruz. Hem çevresel hem de sosyal açıdan yöre insanının kaygılarını doğru analiz edebilmek amacıyla kurulan ekibi sosyoloji, çevre, orman, kırsal kalkınma gibi farklı disiplinlerden uzmanlar oluşturuyor. Çalışmalar sonunda ortaya koymayı hedeflediğimiz paydaş katılım planı ile enerji sektörüne örnek olacak, diyalog eksikliğini ortadan kaldırarak karşılıklı bilgi ve görüş alışverişine dayanan yenilikçi bir iş modeli geliştirme yolunda önemli bir adım atmış olacağımıza inanıyoruz."

Bursa, görüşmelerin 3 Ocak'ta Rize'de başladığını, kentte mülki erkan, yerel yöneticiler, kamu ve özel kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle görüşmeler yapıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

"İkizdere'de de yerel halk ve yetkililerle görüşüldükten sonra belirlenen diğer paydaşların da içerisinde olduğu geniş bir grupla Trabzon, Ankara ve İstanbul'da 100'den fazla görüşme yapılacak. Zorlu Enerji, 1961 yılından bu yana faaliyet gösteren İkizdere HES'in 30 yıllık işletme hakkını, 2008 yılında gerçekleştirilen ihale ile devralmıştı. Bu tarihten itibaren geçen 3 yıl içinde santralin iyileştirilmesi ve ömrünün uzatılması yönünde bir dizi çalışma yürüttü ve İkizdere'ye bırakılan suyun düzenli ölçümünü sağlayan bir sistem kurdu. Yüzeysel akışın düzenli olarak izlendiği yeni sistem, mevsimsel koşullar da takip edilerek nehir habitatındaki canlı yaşamının ihtiyacı kadar suyun dere yatağına bırakılmasını sağlıyor. Zorlu Enerji, İkizdere'deki doğal hayatın ve ekosistem dengesinin korunması için can suyu konusunda azami dikkat göstermektedir."

- RİZE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İkizdere Hes'te Yapılması Planlanan Kapasite Artırımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement