İnsan Beyni İnternet Benzeri Çıktı - Son Dakika
Teknoloji

İnsan Beyni İnternet Benzeri Çıktı

İnsan Beyni İnternet Benzeri Çıktı

Üç farklı yapının, ortak yasalar doğrultusunda geliştiği düşünülüyor. İşte ilginç araştırmanın detayları.

27.11.2012 15:00  Güncelleme: 15:36

Özgür Yıldız - - Yeni yapılan bir araştırmaya göre evrenin yapısını ve gelişmesini yönettiği düşünülen yasaların, insan beyni ve internet gibi diğer karmaşık ağların gelişmesini yöneten yasalarla birçok ortak yönü olduğu ortaya çıktı.

Cooperative Association for Internet Data Analysis (CAIDA) tarafından gerçekleştirilen araştırmayı yapanlardan Dmitri Krioukov, konu hakkında "Evrenin küresel bir beyin ya da bir bilgisayar olduğunu iddia ediyoruz" dedi.

Karmaşık süperbilgisayar simülasyonları ve çeşitli diğer hesaplamaların sonucunda, uzay ve zamanın büyüyen evrenimizdeki yapısını simgeleyen bir ağ ile daha karmaşık olan İnternet, sosyal ve hatta biyolojik ağların yapılarının birbirine oldukça benzediği ortaya çıktı. Krioukov'a göre bu bulgular, hem ağ bilimi hem de kozmoloji için büyük önem taşıyor.

Evrenin yapısını oluşturan ağı simgeleyen yapı, astronomik olarak devasa bir nitelikte. Hatta bu yapının sonsuz olduğu bile düşünülüyor. Ancak araştırmacılara göre eğer sonsuz değilse bile 10 üzeri 250 adet atomdan daha küçük olamayacağı düşünülüyor. Araştırmacılar bu rakamları matematiksel olarak evrenimizin yaşı ve çeşitli parametrelerle birlikte deney yapılabilecek orana düşürdüklerini belirtiyorlar. Daha sonrasında ise bu deneyler süperbilgisayarlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Özgür Yıldız - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji İnsan Beyni İnternet Benzeri Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement