Irak hükümeti, ülkede tansiyonu düşürmeyi amaçladığı 'ikinci paket'i duyurdu - Son Dakika
Güncel

Irak hükümeti, ülkede tansiyonu düşürmeyi amaçladığı 'ikinci paket'i duyurdu

Irak'ta düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Bakanlar Kurulu, ülkedeki tansiyonu düşürmeyi amaçladığı 'ikinci paket'i duyurdu. Hükümet, geçtiğimiz pazar günü ilk paketi duyurmuş ancak başarısız olmuştu.

09.10.2019 01:45  Güncelleme: 08:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak hükümeti, yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle Bağdat ve güneydeki bazı vilayetlerde sokağa inen halkın taleplerini karşılamak amacıyla bir dizi karar daha aldı. Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin liderliğinde toplanan Bakanlar Kurulu, geçtiğimiz pazar günü de bir dizi kararlar almış ancak ülkede tansiyon düşmemişti. Hükümet karşıtı gösterilerde bugüne kadar 110'dan fazla insan ölürken 6 binden fazla kişi yaralandı.

Hükümetin haftalık toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, halkın taleplerinin karşılanacağı ikinci paket açıklandı.

İKİNCİ PAKETTE NELER YER ALIYOR?

Buna göre, hak sahiplerine arsa dağıtımı yapmak üzere Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığında bir komite kurulmasına, bir kişinin birden fazla maaş almasına olanak tanıyan kanunların askıya alınmasına, Elektrik Bakanlığının 3 bin yoksul aileye ücretsiz güneş enerjisi sistemi dağıtmasına, küçük ölçekli işletmeler açarak ve projeler geliştirerek gençlere daha fazla istihdam alanı açılmasına ve 18-38 yaş grubundaki kişilerin ikamet ettikleri bölgelerde elektrik tahsildarı olarak çalıştırılmasına karar verildi.

Irak hükümeti, ülkede tansiyonu düşürmeyi amaçladığı 'ikinci paket'i duyurdu

Pakete göre ayrıca, ziraat fakültelerinden mezun olanlara tarım arazisi dağıtılması, küçük ve orta ölçekli proje geliştirmeleri için bu kişilere kredi verilmesi, Sanayi ve Maden Bakanlığının yerel üretim projeleri geliştirmek isteyen işsiz gençlere eğitim vermesi ve bu projelere fon sağlaması, memurların emeklilik yaşının düşürülmesi konusunun Bakanlar Kurulunun gündemine alınması, devlet üniversitelerine atamaların yapılması, ülke genelinde atıkların modern bir şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi için fabrikalar inşa etmek üzere yatırımcılarla sözleşmeler yapılması kararlaştırıldı.

İLK PAKETTE NELER VARDI?

Irak hükümeti, pazar günü ilk paketini açıklamış ancak bu halkın öfkesini dindirmeye yetmemişti.

Pazar günü açıklanan ilk pakette; 150 bin işsize maddi destek, gösterilerde hayatını kaybedenlerin şehit kabul edilmesi, yaralananların tedavilerini Sağlık Bakanlığının üstlenmesi, ülke genelinde 100 bin konut inşasını kapsayan ulusal iskan programı hazırlanması ve uygulanması, en yoksul bölge ve kentlere öncelik verilmesi gibi maddeler yer almıştı ancak bu kararlar halkın öfkesini dindirmeye yetmemişti.

Irak hükümeti, ülkede tansiyonu düşürmeyi amaçladığı 'ikinci paket'i duyurdu
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi

IRAK'TA NELER OLUYOR?

Başkent Bağdat ve güneydeki bazı vilayetler, 1 Ekim'den bu yana yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle hükümet karşıtı protestolar düzenliyor. Gösterilerin başladığı günden bu yana ölü sayısı 110'u aşarken, 6 binden fazla kişi yaralandı.

Irak hükümeti, ülkede tansiyonu düşürmeyi amaçladığı \'ikinci paket\'i duyurdu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak hükümeti, ülkede tansiyonu düşürmeyi amaçladığı 'ikinci paket'i duyurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement