İran'da "Dünya Aşırılık ve Şiddete Karşı Konferansı" - Son Dakika
Politika

İran'da "Dünya Aşırılık ve Şiddete Karşı Konferansı"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: “Bölge ülkeleri aralarında anlaşma sağlayabilirse IŞİD gibi İslam karşıtı oluşumlar kısa zamanda ortadan kalkar. Bunun için yabancıların bölgeye müdahalesine ve nüfuz etmesine gerek yok” Tükiye'nin Tahran Büyükelçisi Tekin: “Konferans önemli girişim ancak mühim olan görüş ve.

09.12.2014 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Bölge ülkeleri aralarında anlaşma sağlayıp işbirliği yapabilirse IŞİD gibi İslam karşıtı oluşumlar kısa zamanda ortadan kalkar. Bunun için yabancıların bölgeye müdahalesine ve nüfuz etmesine gerek yok" dedi.

Başkent Tahran'da başlayan Uluslararası "Dünya Aşırılık ve Şiddete Karşı Konferansı"nın açılışında konuşan Ruhani, hükümetlerin işbirliği içerisinde hareket etmesi halinde aşırı grupların kendiliğinden yok olmaya mahkum olacağını belirterek, "Şiddetten arınmış bir dünya ancak hükümetlerin işbirliği yapması halinde mümkün olabilir" ifadesini kullandı.

Şiddet ve aşırılıkla mücadele etmek, barış ve hoşgörü kültürünü yayabilmek için önemli adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Ruhani, terörizmle mücadele için önerdiği 10 maddeyi şu şekilde sıraladı:

"- Bölgede meydana gelen teröre destek veren ülkeler, açık dille teröristlerden ayrıldıklarını ifade etmeli ve gruplara dolaylı ya da dolaysız tüm mali yardımlarını kesmeli, terörizm kurbanı ülkelere mali, istihbarat ve askeri yardımda bulunulmalıdır.

Terörist saldırılarda yıkılan evlerin, tahrip edilen kutsal mekanların ve alt yapıların onarımı için uluslararası yardım yapılmalı.

Teröristlerin fakirlik ve işsizlik gibi sorunlarla beslendiği göz önünde bulundurularak, terör kurbanı ülkelerde işsizliğin çözümü için uluslararası fon oluşturulmalı.

Dini öğretilerin aşırıcılar ve tekfirciler tarafından tahrip edilmesinin önlenmesi için başta dini okullar olmak üzere tüm eğitim kurumların ve eğitim sisteminin iyileştirilmesi için bölgesel işbirliği yapılmalı.

Ulusal ve uluslararası basın kuruluşları, teröristlerin işsiz gençleri suistimal etmelerinin önüne geçmek için kamuoyunu bilgilendirmeli.

Teröristlerin siber ve sosyal ortamları propaganda aracı olarak kullanmalarının önüne geçilmesi için işbirliği yapılmalı.

Teröristlerin transit yolu üzerinde olan ülkeler, siyasi iradelerini ve gerekli mekanizmaları daha etkili hale getirmeli ve bölgeye güvenlik ve istikrarın geri dönmesi için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli.

Uluslararası toplum, özellikle Güvenlik Konseyi başta olmak üzere Birleşmiş Milletler'in daha aktif ve etkin hale gelmesi için gerekli reformların yapılmasını sağlamalı."

Konuşmasının bitiminde 18 Aralık'ın "Aşırılık ve Şiddete Karşı Dünya" günü olarak adlandırılmasını da öneren Ruhani, "Böylece hem dünyanın terörizmle mücadele için gerekli olan azmi her yıl yenilenmiş hem de terörizm kurbanlarının kanları unutulmamış olacak" diye konuştu.

"Bu konuşmalar yapılırken bile bölgemizde onlarca insan hayatını kaybediyor"

Konferansı AA muhabirine değerlendiren Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, "Önemli bir girişim ancak mühim olan görüş ve önerilerin hayata geçirilmesi" dedi.

Büyükelçi Tekin, "Maalesef burada şu anda bu güzel konuşmalar yapılırken bile bölgemizde onlarca insan hayatını kaybediyor. Kan dökülmeye devam ediyor. Bu bakımdan bunu her zaman hatırda tutmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu tip forumlardan, eyleme dönük ve sahadaki acı çeken insanların, her gün hayatını kaybeden insanların sorunlarına çözüm bulacak adımlar atılmasını bekliyoruz. Eğer konferansta öyle bir sonuç çıkabilirse tabii ki bu, bölgemiz açısından önemli bir katkı sağlamış olacak" diye konuştu.

Konferansa, 53 ülkeden farklı düzeylerde katılım oldu. Açılış oturumuna Cumhurbaşkanı Ruhani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, eski Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, eski Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik, eski Fransa Başbakanı Dominique'nin yanı sıra çeşitli üst düzey yetkililer katıldı.

Öte yandan Ruhani, konuşmasının ardından Suriye ve Irak dışişleri bakanları ile ayrı ayrı görüştü. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İran'da 'Dünya Aşırılık ve Şiddete Karşı Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement