İski: İstanbullular Yakın Zamanda Bir Susuzluk Tehlikesi Yaşamayacak - Son Dakika
Güncel

İski: İstanbullular Yakın Zamanda Bir Susuzluk Tehlikesi Yaşamayacak

İski: İstanbullular Yakın Zamanda Bir Susuzluk Tehlikesi Yaşamayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kurumu İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son dönemde İstanbul'daki barajlardaki doluluk oranlarına vurgu yapılarak su sıkıntısı yanabileceği algısı yaratılmak istendiğini, ancak kısa vadede kentte bir susuzluk riskinin olmadığını açıkladı.

29.12.2022 13:11  Güncelleme: 13:53

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kurumu İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son dönemde İstanbul'daki barajlardaki doluluk oranlarına vurgu yapılarak su sıkıntısı yanabileceği algısı yaratılmak istendiğini, ancak kısa vadede kentte bir susuzluk riskinin olmadığını açıkladı.

İSKİ'den bugün yapılan yazılı açıklamada, son dönemde İstanbul'daki barajların doluluk oranları üzerinden kentte su sıkıntısı yaşanabileceği algısını oluşturan haberlerin basın yayın organlarında sıkça çıktığına işaret edilerek şu bilgiler paylaşıldı:

"İSTANBUL'DA BARAJLAR ÖNEMLİ SU KAYNAKLARI OLMAKLA BİRLİKTE TEK KAYNAK DEĞİLDİR: İstanbul'daki barajlar, önemli su kaynakları olmakla birlikte tek kaynak değildir. Öte yandan, bazı barajların hacimleri, şehrin toplam su kaynakları düşünüldüğünde, İstanbul'da herhangi bir kuraklık riski doğurmayacak büyüklüktedir. Örneğin; zaman zaman birçok habere konu olan Alibeyköy Barajı, tam dolu kapasitede olduğunda şehrin ortalama 11 günlük su ihtiyacını karşılayabilmekte, Elmalı Barajı'nda ise bu rakam 3 güne kadar düşebilmektedir.

İSTANBUL'DA KISA VADEDE BİR SUSUZLUK RİSKİNİN OLMADIĞI AÇIKTIR: Yine sıkça kuraklıkla gündeme gelen Istrancalar Sistemi'nde yer alan barajların suları, özellikle yağışlı mevsim öncesinde Terkos Barajı'na aktarılarak hem barajlardan daha fazla verim alınması sağlanmakta hem de olası taşkın risklerinin önüne geçilmektedir. Özetle İstanbul'a su sağlayan barajlar, en fazla verim alınabilecek şekilde işletilmektedir. İstanbul'a su sağlayan diğer önemli kaynaklar ise Melen ve Yeşilçay regülatörleridir. Bu kaynaklardan, önemli miktarda su temin edilmekte, buralarda baraj bulunmadığı için baraj doluluk oranlarına bu kaynaklar dahil edilmemektedir. 2021 yılında İstanbul'a 1 milyar metreküpten fazla su verilmiştir. Bu suyun 650 milyon metreküpü Melen ve Yeşilçay regülatörlerinden sağlanmıştır. Başka bir örnekle anlatmak gerekirse 27 Aralık 2022 tarihinde İstanbul'a sağlanan 2 milyon 937 bin metreküp suyun 1 milyon 792 bini regülatörlerden, 1 milyon 145 bini barajlardan alınmıştır. Bütün bu verilerin ışığında, İstanbul'da kısa vadede bir susuzluk riskinin olmadığı açıktır.

BİR TÜRLÜ TAMAMLANAMAYAN MELEN BARAJI HİZMETE ALINDIĞINDA UZUN YILLAR SUSUZLUK YAŞANMAYACAK: Öte yandan, DSİ tarafından yapımı bir türlü tamamlanamayan Melen Barajı hizmete alındığında İstanbul'da uzun yıllar susuzluk yaşanmayacağı öngörülmektedir.

İSTANBULLULAR YAKIN ZAMANDA BİR SUSUZLUK TEHLİKESİ YAŞAMAYACAK: İSKİ, İstanbul'u gelecekte susuz bırakmamak için her türlü çalışmayı bugünden hayata geçirmektedir. Ancak küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, tüm dünyada suyun daha verimli kullanılmasını gerektirmektedir. Bu vesileyle İstanbulluların yakın zamanda bir susuzluk tehlikesi yaşamayacağının altını çizerek, su kaynaklarımızın durumundan bağımsız olarak gerçekleştirdiğimiz tasarruf çağrımızı yineliyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İski: İstanbullular Yakın Zamanda Bir Susuzluk Tehlikesi Yaşamayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement