İsrail'in Saldırısı Filmi BM'de İzlendi - Son Dakika
Güncel

İsrail'in Saldırısı Filmi BM'de İzlendi

Güney Kore Asıllı Film Yapımcısı ve İnsan Hakları Savunucusu Iara Lee, "İsrailli Askerler Mavi Marmara Gemisindeki Saldırıdan Sonra Bize Tıbbı Malzeme ve Yardım Verseydi, Ölen 9 Kişi Bugün Hayatta Olabilirdi" Dedi.

11.06.2010 10:28

Güney Kore asıllı film yapımcısı ve insan hakları savunucusu Iara Lee, "İsrailli askerler Mavi Marmara gemisindeki saldırıdan sonra bize tıbbı malzeme ve yardım verseydi, ölen 9 kişi bugün hayatta olabilirdi" dedi.

Mavi Marmara gemisinde yer alan Iara Lee, BM Gazeteciler Derneği'nin (UNCA) düzenlediği bir toplantıda, İsrail saldırısından önce ve sonra yaşananları gösteren yaklaşık bir saatlik kendi çektiği filmi ilk kez kamuoyuna izlettirdi.

Toplantıya, Yahudi asıllı Amerikalı siyaset bilimcisi Norman Finkelstein da izleyici olarak katıldı

Iara Lee, filmin gösteriminden önce gemide olanlarla ilgili bir açıklama da yaptı.

Kore asıllı, Brezilya ve ABD çifte vatandaşı Lee, Gazze'ye birkaç ay önce gidip gördüğü yıkımdan ve insanların, ablukanın sona ermesi için yaptığı çağırıdan etkilenerek Gazze'ye yardım götüren gemilere yolcu olarak katılmaya karar verdiğini söyledi.

Lee şöyle konuştu: "Gazze'ye Özgürlük Filosu insani yardım götüren bir konvoydu. Bizi yolumuzdan alıkoymak için uğraşacaklarını biliyorduk ama saldırıya uğramayı hiç beklemedik. Ben ve ekibim gemiye bindiğimiz andan itibaren olayları filme çektik. Tüm ekipmanımıza İsrail güçleri tarafından el de konsa, bu filmi iç çamaşırımda saklamayı başardım. Film, eldeki tek yüksek çözünülürlüklü video film. Bu montajlanmamış filmi izlediğinizde gemide neler olduğunu anlayacaksınız."

İsrail hükümetinin, geçen hafta boyunca sürekli, gemideki yolcuların İsrail'e tuzak kurduğu, İsrail askerlerini linç etmeye çalıştığını iddia ettiğini belirten Lee, "İsrail sürekli bizim terör örgütlerine bağlı Yahudi düşmanı Müslüman fanatikler olduğumuzu söyledi. Gemideki yolcular pekçok ülkeden, dini ve etnik kökenlerden gelen insanlardı. Hepimizin ortak yanı, Gazze'deki İsrail ablukası adaletsizliğinin altını çizerek bir insani krizi durdurmak istememizdi" dedi.

-GÖZYAŞLARINI TUTAMADI-

Yaşadıklarının etkisinden kurtulamayan Lee, gözyaşlarını zor tutarak yaptığı duygulu konuşmasında BM gazetecilerine şunları söyledi:

"İsrail Başbakanı Netanyahu, Mavi Marmara'nın sevgi (aşk) gemisi değil, nefret ve terör gemisi olduğunu söyledi. Bizim çekimlerimiz, sevgi gemisi mi yoksa nefret gemisi mi olduğumuzu gösterecek. Gemide hem laik hem de inançlı yolcular vardı. Filmde hem namaz kılan hem de bilgisayarda çalışan insanlar göreceksiniz. Filmi izlediğinizde bizim İsrailli komandolara tuzak kurup kurmadığımız ya da onların bize gereksizce saldırıp saldırmadıkları ortaya çıkacak."

-FİLMDEN KARELER-

Gösterimi yaklaşık bir saat süren video filmini BM'de gazeteciler büyük dikkatle izlediler. Türkçe konuşmaların yanı sıra Arapça, İngilizce ve başka dillerde konuşmaların da duyulduğu filmde, Türk ve yabancı gazetecilerin gemidekilerle yaptıkları mülakatlar ve adım adım yaklaşan İsrail saldırısından dehşet dolu kareler yer aldı.

Video filminde, sabah ezanının ardından gemideki yolcuların bir kısmı namaz kılarken başlayan İsrail saldırısının, önce İsrailli birliklerin hücumbotlarla Mavi Marmara'nın yanına gelip ses ve gaz bombaları atmalarıyla başladığı görülüyor. Daha sonra geminin üzerine gelen helikopterden İsrail komandolarının indiği görülüyor ve hemen arkasından silah sesleri başlıyor. Video filminde helikopter İsrail komandolarını indirirken, üzerlerinde şişme yelek olan bazı yolcuların ellerine sapan ve sopa aldıkları da görülüyor. Yaralıların arasında İsrailli bir komandonun da gösterildiği video filmde yapılan anonslarla geminin İsrailli askerler tarafından ele geçirildiği belirtiliyor. Filmde Türk yolcuların yanı sıra pekçok ülkeden insanlar görülüyor.

-"ÖLDÜRÜLMEMESİ GEREKEN KİŞİLER LİSTESİ"-

Video filmde yeralan ilginç noktalardan biri de, İsrailli askerlerin ellerinden düştüğü söylenen, üzerinde resim ve altlarında isimlerin yeraldığı bir listenin, Amerikalı yolculardan bir tanesi tarafından gösterilmesi oldu. Sorular üzerine Iara Lee, kendisinin de gördüğü listede yeralan isimlerin, Avrupalı parlamenterler ve başpiskopos gibi yüksek düzeyli kişilere ait olduğunu, kendi fikrine göre bu listenin "öldürülmemesi gereken kişilerin listesi" olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'in Saldırısı Filmi BM'de İzlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement