İstanbul Modern Sinema'da Yakın Temas - Son Dakika
Güncel

İstanbul Modern Sinema'da Yakın Temas

İstanbul Modern Sinema, sezonu 20 Eylül'de Anthony Cragg'in "İnsan Doğası" sergisinden esinlendiği Yakın Temas adlı programla açıyor.

15.09.2018 10:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşayan en önemli heykel sanatçılarından Cragg'in İstanbul Modern'deki sergisine paralel hazırlanan programda, sinemanın insan veya insan olmayan bedeni öne çıkardığı, sesi, rengi veya kamerasıyla bedenselleştirdiği filmlerden bir seçki yer alıyor

Yakın Temas adlı programdaki filmler ekranın sadece bakılan bir nesne değil, dokunan, canlı, çok duyulu bir organ gibi bir iletişim aracı olduğunu vurguluyor. Yakın Temas, 20-30 Eylül tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor

KÜLT FİLMLER

Seçkideki filmler arasında videokaset furyasının başladığı dönemde çıkan David Cronenberg'in Videodrome'u (1983) teknoloji hastalığının bulaşıcı gücüne, bedenin bozulmasına dair bir uyarı niteliğinde.

Hayvan ile insan bedenlerinin kurduğu karmaşık ilişkiyi kamera aracılığıyla aktaran kült macera filmi Kükrediler'in (Roar, 1981) yapımında 150 vahşi hayvan olmasına rağmen, sadece insanlar zarar görmüştü. Beş yıllık süreçte aralarında Hitchcock'un Kuşlar'ında (The Birds) başrolü oynayan Tippi Hedren de olmak üzere film ekibinden 70 kişi yaralanmıştı.

Yine 1980'lerin sinemasında kült bir yere sahip Tetsuo (Tetsuo: The Iron Man,1989), metal fetişisti bir adamın geçirdiği kazadan sonra mutasyon geçiren bedeninin bir tür metal yaratığa dönüşümünü izliyor. 16mm, siyah beyaz çekilen bu filmdeki görsel dünya ve atmosfer izleyene farklı bir şekilde dokunuyor.

Denis Côté'nin Yumuşak bir Ten (Ta Peau Si Lisse, 2017) adlı belgeseli de bedensel sınırları aşmaya çalışan vücut geliştirici altı kişinin kasları, diyetleri ve spor salonlarındaki çalışmalarını inceliyor. Côté ressam gibi karakterlerinin teninde kamerasını gezdirirken kasları kaplayan o ten başka bir yüzeye dönüşüyor.

Peter Greenaway imzalı Aşçı, Hırsız, Karısı ve Aşığı'nda ise (The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover, 1989) renkler filmin ana karakteri Georgina'nın metamorfozunu belirliyor, öyküdeki yeme ve cinsellik gibi temalar da filmin bedenine giren renk üzerinden işleniyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İstanbul Modern Sinema'da Yakın Temas - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement