İsveçli Bakanın Şaron Mesajı Ülkeyi Karıştırdı - Son Dakika
Güncel

İsveçli Bakanın Şaron Mesajı Ülkeyi Karıştırdı

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in, Ariel Şaron'un ölümünün ardından "Büyük İsrail lideri, mükemmel askeri komutan" şeklindeki yorumu tepki çekti.

12.01.2014 09:50  Güncelleme: 10:21

İsrail'in eski Başbakanı Ariel Şaron'un ölümünün ardından İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, resmi Twitter hesabından, "Büyük İsrail lideri", "Mükemmel askeri komutan, aynı zamanda barışın önemini kavramış akıllı bir devlet adamı" diye yazdı. Bildt'in bu övgü dolu cümleleri, kısa süre içinde çok sayıda tepki aldı.

##5532647##

"ÇOK BÜYÜK BİR TRAJEDİ"

İsveç Yeşiller Partisi Grup Başkanvekili Mehmet Kaplan, 1982 yılında Lübnan'da Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında yaşayan Filistinlilerin katledilmesinden Şaron'un da dolaylı olarak sorumlu olduğunu ifade etti ve Bildt'in bu yazısının çok büyük bir trajedi olduğunu yazdı.

"DİKKAT ÇEKİCİ VE KIŞKIRTICI"

İsveç Sol Parti milletvekili ve dış ilişkiler sözcüsü Hans Linde de Bildt'in Şaron'u öven mesajının dikkat çekici ve kışkırtıcı olduğunu belirtti. Linde, Bildt'in Filistinlilerin katliamından sorumlu insanı övdüğünü ve kutladığını kaydetti. Şaron'un bütün Filistin halkını sınır dışı etmeyi savunan bir kişi olduğunu dile getiren Linde, Bildt'in bu açıklaması ile İsveç'e zarar verdiğini bildirdi.

Ariel Şaron'un 1982 yılında İsrail Savunma Bakanı olduğunu hatırlatan Linde, bu tarihte İsrail'in Lübnan'da iki büyük mülteci kampında kalan Filistinli sığınmacılara karşı katliam yaptığını söyledi.

ARİEL ŞARON KİMDİR?

Eski İsrail Başbakanı ve ana muhalefet partisi Kadima'nın kurucusu Ariel Şaron, 14 yaşında İsrail ordusuna katıldı. Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gören Şaron, 1967'deki "6 Gün Savaşı"nda görev aldı ve 1972'de ordudan ayrıldı. Şaron, 6 Ekim 1973'te Yahudilerin dini bayramı 'Yom Kippur'a denk geldiği için bu şekilde anılan savaşta, Mısır'ın tüm Sina Yarımadası'nı alması üzerine tekrar orduya çağrıldı.

İsrail Parlamentosu'na (Knesset) 1973 yılında giren Ariel Şaron, 1982 yılında savunma bakanı oldu. Şaron, İsrail ordusuna, Lübnan'da bulunan Filistin mülteci kampları Sabra ve Şatilla'ya saldırma emri verdi. Bu olayda 3 bin 500'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, bin 800 Filistinlinin kayıp olduğu açıklandı. Tarihe "Sabra ve Şatilla Katliamı" olarak geçen saldırıyı araştırmak için 1973'te İsrail hükümeti tarafından kurulan Kahan Komisyonu'nda suçlu bulunan Şaron, yargılama sonucu bakanlık görevinden alındı. 1990-92 yılları arasında yerleşim bakanlığı yapan Şaron, bu süreçte 1967 savaşında İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria ve Gazze'yi yerleşime açtı.

1998 yılında Dışişleri Bakanı olan olan Şaron, 1999'da Likud Partisi'nin lideri oldu. Şaron'un 2000 yılında polis korumasıyla Mesci-i Aksa'ya girmesi, 2. İntifada'nın başlamasına neden oldu.

2001-2006 yıllarında İsrail Başbakanı olan Ariel Şaron, 2005'de Likud Partisi'nden ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu. Ariel Şaron, 2006'da beyin kanaması geçirdikten sonra kaldırıldığı hastanede 8 yıl bitkisel hayatta kaldı.

İsveçli Bakanın Şaron Mesajı Ülkeyi Karıştırdı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsveçli Bakanın Şaron Mesajı Ülkeyi Karıştırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Ertugrul Yuksel: 8 yılın canı çıkmamış itin. Şimdi canlandırıp canlandırıp geberme zamanı. Zalimler İçin Yaşasın Cehennem 48 4 Yanıtla
  • ARAS: ZALIMLER ICIN YASASIN CEHENNEM 45 3 Yanıtla
  • raif çizmelioğlu: herhelde tprak onu defalarca dışarıya atar kesin onuniçin gözlerden uzak çiftliğine gömüyorlar onu bu mücrim adam ı toprak kabul etmez 45 3 Yanıtla
  • allahuekber: fılıstınlımı ıraklımı tam hatırlamadım sımdı sız kotusunz hepınızı allaha soylucem demıştı smdı kurban olduğum allah bu arıel şaron ve bunun gıbılerını en kotu ceza verr amın 41 0 Yanıtla
  • bozkurt: bugün tv de vefat etti dedi nerdeyse şehit ilan edecekti bu cemaatin yüzünü çok geç gördüğüm için Rabbimbeni affetsin keşke onlara yardım yaptığım parayla kaçamak yapsaydım adamlar dünyayı sarmşlar ya 32 0 Yanıtla
  • hüseyin: bakalım ne diyeceksin çoluk çocuk demediniz millete fosfor bombası yağdırdınız 29 2 Yanıtla
  • ene müslim: cenabı hak'kın cehennem odunu diye yarattığı mahluklardan biri de bu lanetli melun şaron,işte yolun sonuna geldin senin yalan dünyadaki saltanatın bitti ya şimdi... 27 2 Yanıtla
  • OĞUZ: ALLAHIM SEN ONU NASIL CEZALANDİRACAĞINI ÇOK İYİ BİLİRSİN DÜNYADA 8 YIL KOMADA KALARAK KOLAY KOLAY CANINI VEREMEDİ MEZARDA NE YAPACAK ACABA. 22 3 Yanıtla

Advertisement