İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella Yemin Ederek Görevine Başladı - Son Dakika
Güncel

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella Yemin Ederek Görevine Başladı

İtalya'da hafta sonu 1009 delegenin katılımıyla yapılan oturumda salt çoğunluğun oldukça üzerinde oyla seçilen Cumhurbaşkanı, 73 yaşındaki Sergio Mattarella, yemin ederek resmen görevine başladı.

03.02.2015 14:53

İtalya'da hafta sonu 1009 delegenin katılımıyla yapılan oturumda salt çoğunluğun oldukça üzerinde oyla seçilen Cumhurbaşkanı, 73 yaşındaki Sergio Mattarella, yemin ederek resmen görevine başladı. İlerleyen yaşını gerekçe göstererek 14 Ocak'ta istifa eden 89 yaşındaki Giorgio Napolitano'nun halefi ve koyu bir Katolik olan İtalya'nın 12. Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Cumhuriyet'e ve Anayasa'ya bağlı kalacağına dair parlamentoda yemin etti.

Yaklaşık 3 yıldan bu yana sürdürdüğü Anayasa Mahkemesi hakimliğinden dün istifa eden Mattarella, büyük boy İtalyan bayraklarıyla donatılan parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'ndeki yeminin ardından yaptığı yaklaşık yarım saatlik konuşması sırasında parlamenterler tarafından 42 kez alkışlandı. Mattarella, parlamenterlikten ihraç edildiği için salonda yer almayan eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin Forza Italia'sı (Haydi İtalya) da dahil adaylığına muhalif olan partilerden de uzun süre alkış aldı. Mattarella'nın heyecandan konuşma kağıtlarını karıştırması ve bir süre aradığı sayfayı bulamaması gülüşmelere neden oldu. Kendisini gülümsemekten alamayan Mattarella ise, "Böylece önemli bir bölümü atlayabilirdim" diyerek espri yaptı. 7 yıl boyunca görevde kalacak olan Mattarella, konuşmasında ülkesinin içinde bulunduğu finansal kriz başta olmak üzere, işsizlik ve uluslararası terörizm gibi konulara değindi.

"TARAFSIZ BİR HAKEM OLACAĞIM"

Ulusal birliğin temsilcisi, anayasal ilkelerin ve özgürlüklerin de savunucusu olacağını taahhüt eden Mattarella, halkın daha güvende olduğu, daha özgür ve dayanışmacı bir İtalya dilediğini ifade etti. Ülkesinin yeniden toparlanması ve krizden etkilenen halkına yeniden umut verilmesi için gereken ekonomik ve kurumsal reformların acilen hayata geçirilmesinin önemine değinen Mattarella, mecliste genç ve kadın milletvekillerinin çokluğunun da, ülkesi için çok değerli bir şey olduğunu belirtti. Mattarella, devletin tepesinde tarafsız bir hakem olacağını da dile getirerek, "Oyuncular da tüm doğruluklarıyla bana yardım etmeli" dedi. Mafyanın kurşunlarına hedef olmuş kardeşini 1980 yılında kollarının arasında kaybeden ve bundan sonra siyasete atılmaya karar vererek, çeşitli bakanlık mevkilerinde bulunmuş olan Mattarella, mafya, yolsuzluk ve uluslararası terörizmle mücadelenin önemine de değindi. Dünya barışının gerekliliğine de vurgu yapan Mattarella, uluslararası terörizme karşı global bir cevap verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

UZLAŞMA MESAJI

Konuşmasını bitirdikten sonra meclisten törenle uğurlanan Mattarella, atlı muhafız birlikleri eşlinde, üstü açık bir Lancia Flaminia otomobille Venedik Meydanı'ndaki Vatan Anıtı'na (Vittorio Emmanuele) giderek çelenk koydu. Mattarella'ya otomobilde ve anıt ziyaretinde Başbakan Matteo Renzi de eşlik etti. Buradaki tören sırasında İtalyan akrobasi jetleri, İtalya bayrağının renkleri olan yeşil-beyaz-kırmızı dumanları gökyüzüne saldı. Devletin başı daha sonra cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'ye geçerek, vekaleten cumhurbaşkanlığını yürüten parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso'dan bu görevi devraldı.

Devletin üst düzey temsilcileri başta olmak üzere yaklaşık 400 kişinin katıldığı buradaki törene, kendi istedikleri adayda uzlaşamadıkları için Başbakan Renzi'nin reformlarına destek vermeyeceklerini açıklayan Silvio Berlusconi'nin de davet edilmesi ve onun da buna iştirak etmesi, "Mattarella uzlaşma ortamı yaratmak istiyor" yorumlarına neden oldu. Parlamenter olmadığı için cumhurbaşkanlığı için oy kullanamayan Başbakan Matteo Renzi, partisi Demokrat Parti'nin tek adayı olan Mattarella'yı 4'üncü turda, beklenenin çok üzerinde oyla seçtirmeyi başarmıştı. Bu durum, yaklaşık 1 yıldır görevde bulunan, ülke tarihinin en genç başbakanı Renzi için de büyük bir başarı olarak kabul edilmişti. - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella Yemin Ederek Görevine Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement