İzmirli Sanayicilerin Ortak Görüşü - Son Dakika
Ekonomi

İzmirli Sanayicilerin Ortak Görüşü

İzmirli Sanayicilerin Ortak Görüşü

Ege Bölgesi Sanayi Odası öncülüğünde kurulan İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformunun mart ayı toplantısı yapıldı.

26.03.2014 13:51  Güncelleme: 14:09

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) öncülüğünde kurulan İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu'nun mart ayı toplantısı yapıldı. Toplantıda Türkiye'nin üretmeden kalkınmasının mümkün olmadığına dikkat çekilerek, gündemin ekonomi olması çağrısında bulunuldu. Organize Sanayi Bölgeleri içinde ruhsat alıp iki yıllık yasal süre içinde inşaata başlayamayan katılımcılar için süre uzatımı talebi için girişimde bulunma kararı alınan platformda, ayrıca, İzmir'de OSB'lerde doluluk sağlanana kadar komşu il teşviklerinden yararlanılması konusundaki girişimlerin sürdürüleceği ifade edildi.

İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) toplandı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, geçen günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile bir araya geldiklerini hatırlatarak bu görüşmede Manisa ile İzmir arasındaki teşvik farklılığına değindiklerini belirtti. Bakan Zeybekci'nin bu konuda bir çalışma yapma sözü verdiğini ifade eden Yorgancılar, siyasetin birinci gündem maddesi haline geldiği şu günlerde ekonominin öncelik sırasına alınması çağrısında bulundu. Yorgancılar, İzmir'deki OSB'lerde bugün 7.5 milyon metrekare yatırımcı bekleyen arazi mevcut olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, şu an ülkemiz seçim atmosferine girmiş durumda. Hiç kimse ekonomi, yatırım konuşmuyor. Her şey seçime endekslenmiş durumda. Sanayiciler olarak, seçimlerin ardından ekonominin birinci gündem maddesi olmasını arzu ediyoruz."

Ender Yorgancılar, 4562 Sayılı OSB Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği gereğince Organize Sanayi Bölgeleri katılımcılarının arsa tahsisi yapıldıktan bir sene içerisinde gerçekleştireceği yapıya ait projeleri OSB'ye tasdik ettirerek yapı ruhsatını alması, yapı ruhsatı tarihinden itibaren iki yıl içinde üretime geçmesi gerektiğine dikkat çekti. Geçen yıl 1. Bölgelerde proje süresinin 1 yıldan 2 yıla, inşaat süresinin de 2 yıldan 4 yıla çıkarılması konusunda bakanlığa başvuruları olduğunu belirten Yorgancılar, şöyle konuştu: "Yasa, OSB Yönetimlerine mücbir sebeple süre uzatabilirsiniz diyor. Firmanın finansal sıkıntıları, sektöründe yaşanan çok önemli düşüş mücbir sebepler arasında yer alıyor. Ancak, bu da sorunun tam çözümünü sağlamıyor."

Konunun çözümü için Bakanlık nezdindeki girişimlerin artırılması çağrısında bulunan Yorgancılar, "Bu konuda ülke genelindeki 12 sanayi odasının yanı sıra Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu da (OSBÜK) devreye girmeli" dedi.

Toplantıya katılan Vali Yardımcısı İbrahim Ballı da OSB'lerdeki boş ve yatırıma hazır arsaların bir an önce dolması için gayret göstereceklerini söyledi. Ballı, "Bu alanların değerlendirilmesi, yatırımların tamamlanması İzmir için çok önemlidir" diye konuştu. ESBAŞ CEO'su Faruk Gürler ise bölge hakkında bilgi vererek, yatırımların artması için yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İzmirli Sanayicilerin Ortak Görüşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement