Kalkınma Bakanı'ndan Rektörlere Öneri - Son Dakika
Güncel

Kalkınma Bakanı'ndan Rektörlere Öneri

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi'nin 2017 - 2018 akademik yılı, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'ın katılımıyla açıldı.

13.10.2017 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi'nin 2017 - 2018 akademik yılı, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'ın katılımıyla açıldı. Genç işsizlik sorununa değinen Bakan Elvan,

"Ben rektör olsam araştırma geliştirme de benim için çok önemli. Somut adımlar atmalıyız ama şuna bakardım; Üniversitemden mezun olan öğrencilerimin yüzde kaçını işe yerleştiriyorum. Yüzde kaçını iş arayan değil iş veren genç girişimci yapıyorum. Bunu sorardım en önemli kriter de bu olurdu" dedi. Katip Çelebi Üniversitesi salonunda yapılan üniversitenin 2017 - 2018 eğitim yılının açılışı, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Akademik yılı açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı. Açılışta bir süre önce istifa eden eski Rektör Galip Akhan'ın da bulunması dikkat çekti. Törenin açılış konuşmasını Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç yaptı. Yedi yıl önce kurulmuş üniversitenin geleceğe doğru emin adımlarla yürüyeceğini söyleyip, "Bugün gelinen noktada 12 bin 600 civarında öğrencisi, 850 civarında akademik ve 500 civarında idari personel ile 13 fakülte, 3 enstitü ve üç yüksekokulu olan orta büyüklükte bir üniversite düzeyine erişmiştir. Bu noktada devraldığımız bayrağı daha ilerilere taşımak ve araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemek hepimizin ortak amacıdır. Henüz özellikle fiziki altyapı ve teknik donanımlar açısından kurulma süreci devam eden üniversitemiz bu dönemde göğsümüzü kabartan birçok başarıya da imza atmıştır" dedi. Araştırma hastanesinde Sağlık Bakanlığı ile olan ortaklaşa kullanımdan kaynaklanan sorunlar olduğunu da ifade eden Prof. Dr, Tokaç, "Bu konuda sağlık alanında yapmak istediğimiz pek çok çalışma temel olarak hizmeti esas alan bakanlık uygulamaları ile örtüşmeyince ilerleme kaydedemiyoruz. Ortaklaşa kullanım ekonomik olarak mantıklı gibi gözükse de sahadaki uygulamaları akademik mantıkla örtüşmemektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ısrarla vurguladığı sanayide, teknolojide, sanatta ve düşüncede yerlileşmek ve millileşmek en temel vizyonumuzdur. Mesele ülkemiz olduğunda kalan her şeyi teferruat bilerek başta FETÖ terör örgütü olmak üzere her tür terör örgütü ile mücadele ana ilkemizdir. Son olarak çeşitli gerekçeler ile oluşturulmak istenen olumsuz algılardan kurtulmak için de bildiğimiz en iyi şeyi yapacağız. Çok çalışmak" dedi. Daha sonra kürsüye gelen Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Hoyladı da, üniversitede öğrencilerle ilgili bazı eksiklerin tamamlanmadığını, kampüs ortamında sosyal kültürel ortamların arttırmasını istedi.

"BEŞERİ SERMAYENİN NİTELİĞİ ARTTIRILMALI"

Konuşmasına Yahya Kemal'in 'kökü geçmişte olan geleceğim' sözüyle başlayan Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, "Katip Çelebi Üniversitesi de genç olmasına rağmen kökü geçmişte olan ilim kuruluşlarından birisidir. Katip Çelebi sadece bilim adamı değil coğrafyacı değil tek başına bir üniversitedir. Eserlerini okuyanlar tek başına bir üniversiteden mezun olmaktan daha fazla birikim sahibi olurlar. Sizler büyük alimin mirasçıları olarak adını ondan alan üniversiteden hayata hazırlanıyorsunuz" dedi. Değerlerine sahip çıkmayan milletin geleceğini inşa edemeyeceğini de söyleyen Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Katip Çelebiyi tanımak biri ayrıcalıktır. Okumak ayrıcalıktır, izinden gitmek ayrıcalıktır. Bilgi temelli ekonomi her şeyin önüne geçti. Bilgiyi akılcı kullanacak yenilikçi ve kullandığı bilgiyi ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürecek insan gücü değerli bir kaynak haline geldi. Eğitimi politikaları kalkınmanın lokomotifi olacak beşeri sermaye açısından ön plana çıktı. Bu ekonomiyle istihdam arasında uyum da ayrıca üzerinde durulmalı. Türkiye hem iş gücü hem de eğitimle ilgili fırsatlar barındırmaktadır. Genç nüfusun artan eğitim fırsatlarını kullanarak iş gücünün fırsatlarını ekonomide yenilik arayışını sağlaması halinde rekabet hızı, büyümeyi attıracaktır. Birincisi istihdam oluşturma diğeri ise beşeri sermayenin niteliğinin arttırılmasıdır. İnsan gücümüzün niteliğini mutlaka artırılması gereken bizim de üzerinde çalıştığımız konulardan biri. Beşeri sermayenin niteliğinde belirleyici olan yüksek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine gerekli olan yüksek öğretime önem arttırılmıştır. Üniversitelerin yüksek öğretime yoğun talebi karşılama dışında topluma fayda sağlayan araştırmalar yapmak hizmetleri üretmek, insana gücü yetiştirmek teknoloji üretmek gibi görevleri vardır. Üniversiteler toplumun öncü gücünü temsil etmektedir. Bilgiyi yönetmenin güçleştiği günümüzde üniversitenin de kendisini dönüştürmesi lazım. 2006 yılından itibaren devlet ve vakıf üniversitesi kuruldu. Sayısı 200'e yaklaştı. Yatırım ödenekleri önemli ölçüde arttırıldı. Yaşanan muazzam artışla birlikte kalite konusu ağırlık kazanmaya başladı."

"İHTİSASLAŞMAYI ÖNEMLİ HEDEF OLARAK GÖRÜYORUZ" Üniversitelerin önemli hedefinin bulunduğu bölgenin ekonomik, sosyal kalkınmasını sağlayan kurumlar olması gerektiğini de anlatan Bakan Elvan, "Bölgesinde ön plana çıkan sektörleri ülkemizde sayılı bir konuma yükselten kurumlar olabilir. Bölgesinde yaşanan sorunlara çözüm üreten kurumlar olabilir. İhtisaslaşmayı önemli hedef olarak görüyoruz. 2018 - 2020 orta vadeli programı açıkladık. Yurt içinde tasarrufları arttırmak, sanayide yapısal dönüşümü sağlamak, uluslararası piyasalarda rekabetçi hale gelmeyi temel önceliklerimiz haline getirdik. İş ve işgücü arasındaki beceri uyumu da üzerinde çalışacağımız alanlardan biri. Üniversitelerin ihtisaslaşmasını, kaliteyi arttırmaya yönelik planları orta vadeli plana ekledik" dedi. Öğrenci Başkanı'nın sosyal tesisi isteğiyle ilgili olarak ödenek çıkartıp gerekli adımlarını hemen atılmasını da isteyen Elvan, "Gençlerimize yetişmiş insan gücene milletimize güveniyoruz. Ülkemizin dört bir yanı sorun odağı var. Bir yandan terörle bir yandan coğrafyadaki gelişmelerle ilgili bir olduğumuz müddetçe bunları hepsini aşacak güçteyiz. Bilime daha fazla önem vereceğiz. Biz iş dünyamıza öğretim üyelerimize güveniyoruz. Hele hele girişimci ruhu güçlü olan öğrencilerimize güveniyoruz" dedi.

"İŞ DÜNYASI NİTELİKLİ ELEMAN ARIYOR, İŞSİZ GENRÇLER VAR"

İşsizlik konusuna da değinen Lütfü Elvan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir taraftan iş dünyası nitelikli insan ararken onu bulamazken, diğer taraftan da işsiz gençlerimizi görüyoruz. OSB'leri ziyaret ediyorum. En önemli sorun işçi bulamıyoruz diyorlar. 'Üniversiteden mühendis olarak mezun oluyor ama maalesef biz mühendis olarak değerlendiremiyoruz. Bizim ihtiyacımızı giderecek vasıflarda değil' bunu söylüyor. Diğer taraftan iş arayan mühendis var. Demek ki burada problemimiz var. İş ile iş gücü arasındaki beceri uyumunu sağlamamız lazım. Üniversitelerin programlarını iş dünyasının istekleri doğrultusunda hazırlanması gerekir. Son derece esnek olması lazım. Ben rektör olsam araştırma geliştirme benim için çok önemli somut adımlar atmalıyız ama şuna bakardım; Üniversitemden mezun olan öğrencilerimin yüzde kaçını işe yerleştiriyorum. Yüzde kaçını iş arayan değil iş veren genç girişimci yapıyorum. Bunu sorardım en önemli kriter de bu olurdu. Gençler her şey sizin elinizde." - Yıldırım

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kalkınma Bakanı'ndan Rektörlere Öneri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    02:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok
    02:08 İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından olumsuz bir durum olmadığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların saha taramalarına devam ettiğini belirtti ve depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

  • İstanbul'da Yüzlerce Taksici Meslektaşlarının Ölümü İçin Bir Araya Geldi
    02:05 İstanbul'da Yüzlerce Taksici Meslektaşlarının Ölümü İçin Bir Araya Geldi

    İstanbul'da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer'de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na hareket ederek cenazeye eşlik etti.

  • Bozüyük'te devrilen tırın sürücüsü hayatını kaybetti
    02:03 Bozüyük'te devrilen tırın sürücüsü hayatını kaybetti

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Erhan Ç. yönetimindeki tır yol kenarına devrildi. Olay yerine sevk edilen polis, itfaiye, AFAD ve 112 Acil Sağlık ekipleri, sürücünün hayatını kaybettiğini tespit etti.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    01:57 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.


Advertisement