Karabağ Sorunu Nereden Nereye?" Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Karabağ Sorunu Nereden Nereye?" Çalıştayı

Karabağ Sorunu Nereden Nereye?" Çalıştayı

AB Bakanı Yardımıcı Büyükkaya: "Azerbaycan ve Türkiye ortak bir tarihi, kültürü ve kardeşliği temsil ediyor.

20.01.2014 14:20

Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, Azerbaycan ve Türkiye ortak bir tarihi, kültürü ve kardeşliği temsil ediyor. Bu iki devletin bundan sonra da bu kardeşlik içinde yürüyeceği açık. Bu birliktelikten de gruru duyuyoruz" dedi.

Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (Eko Avrasya), Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Şurası ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlene "Karabağ Sorunu Nereden Nereye?" Çalıştayında konuşan Büyükkaya, Türkiye ile Azerbaycan'nın aynı zamanda stratejik ortak olduğunu ve tüm ikili konularda daima birlikte hareket ettiğini söyledi.

Büyükkaya, özellikle Kafkasya'ya dönük barış ve istikrarda Türkiye ile Azerbaycan iki kilit devlet durumunda olduğunu ve her iki ülkenin bölgede barış istediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Azerbaycan son olarak 9 Ekim 2013' de başarıyla gerçekleştirilen bir seçim yaptı ve Cumhurbaşkanları Aliyev ilk ziyaretini de Türkiye'ye yaptı. Bu Türkiye ve Azerbaycan için de önemlidir çünkü bu ziyaretin ilk Türkiye'ye yapılması, Türkiye Azerbaycan ilişkilerindeki önemi de gösteriyor. Ayrıca 13 Kasım 2013'de stratejik işbirilği toplantıları yapıldı ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki her türlü konu gündeme geldi ve bunlarda da tam bir mutabakat sağlandı."

Azerbaycan'nın Ankara Büyükelçisi Faig Bagırov, çalıştayda yaptığı konuşmada, Dağlık Karabağ sorunun gerçek mahiyetinin büyük kitleler tarafından idrak edilmedikçe bu sorunu çıkaran "hukuk tanımazların" üzerinde hakiki gerekli basıkların olmayacağını ifade etti.

Büyükelçi Bagırov, çalıştayın 20 Ocak tarihinde yapılmasının önem taşıdığına işaret ederek, "20 Ocak 1990 akşamı Azerbaycan tarihinde kanlı bir sayfa olduğu gibi aynı zamanda Azerbaycan'nın bağımsız bir devlet olma yolunda şan ve şeref gecesidir. Hiç şüphesiz 20 Ocak, Sovyet yönetiminin emrileri doğrultusunda yapılan açık bir katliamdır" şeklinde konuştu.

TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, "Gerek Bakü gerekse Hocalı katlimanı yapanlar yaptıklarını itiraf ediyorlar. Televizyon ve gazetelerde verdikleri demeçlerde ve yazdıkları kitaplarla yaptıklarını itiraf ediyorlar. Sadece itiraf değil, buna müsebbip olanlar ödüllendiriliyor" dedi.

Ünüvar, Türk dünyasının ayrı ayrı devletler halinde, ekonomik sosyal ve uluslarası lobicilik faaliyeti anlamında güçlü olması gerektiğine vurgu yaparak, "Türk dünyasının içerisindeki milletler birlik ve beraberliğini güçlendirmeli. Bunu yapamayan milletler, uluslarası toplumda asla söz sahibi olamaz. Ne mutlu iki devletin tek evlatlarıyız ki gerek Türkiye'nin gerek Azerbaycan'nın aynı dönemde BM geçici üyeliğine şahitlik ettik" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karabağ Sorunu Nereden Nereye?' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement