Karaburun'un Çevre Sorunlarına Koruma Önlemi - Son Dakika
Yerel

Karaburun'un Çevre Sorunlarına Koruma Önlemi

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Karaburun Yarımadası'nın sahip olduğu doğal güzelliklerin bozulmadan gelecek nesillere aktarılabilmesi için "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilmesi için başlatılan çalışmalarda, buna ilişkin Çevre ve...

09.02.2013 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Karaburun Yarımadası'nın sahip olduğu doğal güzelliklerin bozulmadan gelecek nesillere aktarılabilmesi için "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilmesi için başlatılan çalışmalarda, buna ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce hazırlanan ön raporun Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini bildirdi.

Denizli, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'in doğası, çevresi ve bitki örtüsü ile gözde ilçesi Karaburun'un yaşadığı çevresel tehditlerle yaşadığı sıkıntılarda mutlu sona ulaşmaya az kaldığını ifade etti.

Balık çiftlikleri, taş ocakları ve rüzgar santralleri kurulmasına yönelik projeler nedeniyle Karaburunlular'ın bir süredir, ilçenin doğal güzelliklerinin tahrip olacağı endişesiyle sıkıntılı günler yaşadığını hatırlatan Denizli, şunları kaydetti:

"Karaburun İzmir'in çevresel değerlerinin görece korunduğu bir ilçemiz. Bu bölgede çeşitli kamu kuruluşlarının ve belediyelerinin elini kolunu bağlayan yasal düzenlemeler sebebiyle yöre halkının tepki gösterdiği çeşitli gelişmeler yaşadık. Karaburun, İzmir'in özel bir ilçesi. Kitlesel turizm hareketlerinin yıkıcı sonuçlarından kendini koruyabilmiş bir ilçemiz. Karaburun'un sadece enginarı, sümbülü, hurma zeytini bile özel bir ilgiyi hak ediyor. Az sayıdaki Akdeniz fokunun üreme alanlarından bir tanesi. Elbette yerel yöneticiler ve merkezi hükümetin temsilcisi kamu kuruluşları, hukuki mevzuata uymak, kuralların gerektirdiği sınırlar içinde kalarak çeşitli uygulamalara izin vermek durumunda kalmış olabilirler. Ama artık geçmişi konuşmanın yanı sıra geleceğe bakmalıyız."

-Sorunlara "Özel Koruma Bölgesi" çözümü-

Denizli, Karaburun'un tüm çevresel tehditleri bertaraf edecek şekilde korunması için Özel Çevre Boruma Bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiğini ve bu yönde girişim başlatıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Karaburun'un benzersiz ve eşsiz cevre değerlerinin korunmasın en kesin yolu, Özel Çevre Boruma Bölgesi olarak ilan edilmesinden geçiyor. Kötü niyetli girişimlerle delinmesi, etrafından dolaşılması imkansız olan bu hukuksal çerçeve, yaşanan tartışmaları, gerilimleri, çevre katliamlarını ilelebet bitirmenin, gündemimizden çıkarmanın tek yolu. Bu hukuksal yapıyı tesisi etmenin birinci aşaması da tamamlandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce hazırlanan Özel Çevre Koruma Bölgesi Ön Raporu, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne gönderildi."

Konunun, İzmir milletvekili olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte tüm AK Parti'li İzmir milletvekilleriyle takipçisi olduklarını ifade eden Denizli, "Hep birlikte Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün alacağı kararın, Karaburun'un kurtulması, Karaburun'un eşsiz doğasının, denizin, florasının, faunasının gelecek nesillere aktarmak için çalışmaya sürecin takipsi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Muhabir: Hüseyin Bağış

Yayıncı: Ufuk Kırabalı - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karaburun'un Çevre Sorunlarına Koruma Önlemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement