Katar Emiri: "Egemenliğimiz Kırmızı Çizgimizdir" - Son Dakika
Politika

Katar Emiri: "Egemenliğimiz Kırmızı Çizgimizdir"

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani, “Egemenliğimiz kırmızı çizgimizdir” diyerek, Katar’a muhasara uygulayan Arap ülkelerinin baskılarına boyun eğmeyeceğini söyledi.

30.10.2017 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani, "Egemenliğimiz kırmızı çizgimizdir" diyerek, Katar'a muhasara uygulayan Arap ülkelerinin baskılarına boyun eğmeyeceğini söyledi.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump'ın, Suudi Arabistan'da, aralarında Katar'ın da bulunduğu 55 Müslüman Arap ülkesi ile yaptığı toplantıdan iki hafta sonra 5 Haziran'da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn Katar'la her türlü ilişkilerini kesmişti. Kara, hava ve deniz sınırlarını kapatarak Katar'a karşı terör kuruluşları destekleme suçlamasıyla ambargo uygulamaya başlamıştı. Katar bu iddiaları reddetmişti.

Katar Emiri Şeyh Tamim dün katıldığı televizyon programında "Onlar bizim bağımsızlığımızı, bizim düşünce tarzımızı, bölge için olan vizyonumuzu istemiyor" dedi. Şeyh Tamim, "Biz bölge halkı için ifade hürriyeti istiyoruz. Onlar bundan memnun değil. Bunu kendileri için bir tehdit olarak görüyorlar. Bizim egemenliğimiz kırmızı çizgidir. Kimsenin egemenliğimize müdahale etmesini kabul etmeyiz" dedi.

Şeyh Tamim, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da insanlar Arap Baharı olarak adlandırılan protesto gösteri ile sokaklara dökülünce "Biz halkın yanında durduk" dedi. Aramızdaki fark biz Arap Baharı'nda halkın yanında durduk, onlar rejimlerinin yanında durdu" dedi. Katar Emiri, "Birkaç hafta önce ABD Başkanı Trump dahil, hepimiz birlikte bir odadaydık. Terörizmi, terörizmin finanse edilmesini konuştuk " ifadelerini kullandı.

"Katar'da, Taliban'a ofis açmamızı ABD istedi"

Başkent Doha'da Taliban'ın ofisi bulunmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Katar Emiri Şeyh Tamim, "Biz Taliban'a gelin burada ofis açın demedik. ABD, Taliban'la diyalog kurmak istediği için bize onların Doha'da ofis açmasına müsaade etmemizi istedi" açıklamasını yaptı.

Şeyh Tamim, krizin bitirilmesi için ABD'nin ev sahipliği yapacağı bir toplantıya katılmak istediğini belirterek "Fakat hiçbir şey bizim onurumuz ve egemenliğimizin üstünde değildir" ifadesini kullandı.

Ambargo uygulayan ülkelerin El Cezire televizyon kanalının kapatılmasını istediklerine de değinen Şeyh Tamim, 1996'da kurulan televizyonun tartışılmasının söz konusu olmadığını belirterek "Biz El Cezireyi kapatmayacağız. Tarih, 50-60 yıl sonra bölgede fikir hürriyetini nasıl değiştirdiğini yazacak" dedi. Şeyh El Tamim, ambargo uygulayan ülkelerin Katar'da rejim değiştirmek istediklerini de belirterek, "Suudi liderliğindeki dörtlü ambargo gurubunun Katar'da zorla liderlik değiştirme çalışmaları da açıktı. Tarih bunu bize öğretti. Babam, 1996 yılında Emir olduğu zaman da buna yapmaya çalıştılar" açıklamasını yaptı.

Şeyh Tamim, 2013 yılında 33 yaşında babası Şeyh Hamad bin Halif El Sani'nin görevi kendisine devretmesiyle Katar'ın Emiri oldu. - DOHA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Katar Emiri: 'Egemenliğimiz Kırmızı Çizgimizdir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement