Kayseri Erü'de Organ Bağışının Önemi Vurgulandı - Son Dakika
Güncel

Kayseri Erü'de Organ Bağışının Önemi Vurgulandı

Kayseri Erü\'de Organ Bağışının Önemi Vurgulandı

Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri organizasyonluğunda, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla, organ bağışının önemine vurgu yapıldı.

03.11.2014 16:16

Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri organizasyonluğunda, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla, organ bağışının önemine vurgu yapıldı.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Erciyes Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, organ bağışının dini açıdan da herhangi bir sorun teşkil etmediğini söyledi. Bağışlanmayan organların toprak yerine, yeni bedenlerde can bulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Bağışlanmayan organlar, toprak olmaktadır. Halbuki bu organlar bağışlanırsa, toprak olmak yerine yeni bedenler can bulacaktır. Halkımızın bu konuya dikkatini çekmek için, her türlü çaba sarf edilecektir. Ülkemizde organ bağışı konusunda, maalesef iç açıcı bir tablo yok. Organ bağışları yeterli değil dedi.

Avrupa ülkelerinin, Türkiye'ye oranla organ bağışı konusunda daha duyarlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz şöyle konuştu:

"Avrupa ülkelerinde milyon nüfus başına yılda, 35-40 arasında beyin ölümü ile hastanın organları bağışlanmaktadır. Ülkemizde ise, yılda 1 milyon nüfus başına ancak, 3,5-4 arasında beyin ölümü hastanın organları bağışlanmaktadır. Dolaysıyla, Avrupa'da bağışlanan organın, onda biri gibi çok az bir rakam yapılmaktadır. Türkiye ortalamasını, her şehir karşılayamamaktadır. 81 ilimizin üçte birinde, Türkiye ortalaması yakalanabilmektedir. Üçte ikisinde ise, hiç organ bağışı olmamaktadır. Türkiye ortalamasını yakalayamayan şehirlerden biri de, Kayseri'dir. Kayseri'nin nüfusu 1 milyonun üzerindedir. Burada, en azından Türkiye ortalamasını yakalayabilmesi için, yılda 4 tane beyin ölümlü hastanın organlarının bağışlanması gerekir. 2014 yılı içerisinde sadece, Erciyes Üniversitesi hastanemizdeki beyin ölümlü bir hastamızın organları bağışlandı. Bir beyin ölümlü hastanın organları bağışlandığında, en az 6-7 nakil bekleyen hastaya şifa vermektedir. Dolayısıyla, ülkemizde organ bağışının mutlaka artırılması gerekir. Sağlık Bakanlığımız, organ bağışı konusunda, elinden gelen her imkanı sağlamaktadır. Örneğin, il dışından gelecek olan beyin ölümlü hastaların organları, helikopterle Kayseri'ye getirilip, gerekli yerlere ulaştırılıyor. Halkımızdan bu konuya daha fazla duyarlı olmalarını bekliyoruz.

Sağlık Müdürü Yardımcısı Mustafa Yılmaz ise, organ bağışının düşük seviyelerde olduğunu, vatandaşları bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirtti.Konuşmaların ardından, hastane içerisinde bulunan hasta ve yakınlarına organ bağışı ile ilgili broşürler dağıtıldı.

Doğan BİLMEZ/KAYSERİ, (DHA) -

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri Erü'de Organ Bağışının Önemi Vurgulandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement