Kenya'nın "Temizlenme" Ritüeli: Temizleyici Erkekler Kadınları Cinsel İlişkiye Zorluyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Kenya'nın "Temizlenme" Ritüeli: Temizleyici Erkekler Kadınları Cinsel İlişkiye Zorluyor

Kenya'nın kırsal kesimlerinde yaşayan ve eşleri ölmüş kadınlar, "temizlenme" adı verilen ritüele zorlanıyor. Geleneğe göre, temizleyici adı verilen adamlar, bu kadınlarla cinsel ilişkiye girip onları temizliyor.

13.12.2017 14:36  Güncelleme: 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Temizlenme ritüeli, ülkenin kırsal kesimlerinde uygulanan bir gelenek. Amaç, eşleri ölen kadınları "temizlemek"

DUL KADINLARI "TEMİZLİYORLAR"

 <a class='keyword-sd' href='/kenya/' title='Kenya'>Kenya</a>'nın

"HIV virüsü taşıyor musun? Dün, Susan'ı görmeye gitmiştin, korundun mu? Susan hamile, eğer virüs ona bulaşırsa bebeğe ne olacak?" Bunlar kadın hakları aktivisti Roseline Orwa'nın, Kenya'da dul kadınlarla cinsel ilişkiye girerek para kazanan "temizleyiciler"e soruduğu sorulardan bazıları.

Orwa'nın konuştuğu "temizleyiciler", yaptıkları işte bir sakınca görmüyorlar.

"BUNUN YAPILMASI GEREKİYOR"

Patrick BBC'ye "Temizlenmek istemediklerini söylüyorlar, ancak içten içe, istiyorlar. Bu yapılması gereken bir tören. Eğer yapılmazsa, hayat bu kadınlar için çok zor olabilir" diyor.

250 DOLAR KAZANIYORLAR

250 dolara varan paralar kazanan "temizleyiciler"i eğitmek kolay değil. Orwa "temizleyiciler" ve ritüelin mağdurları ile terapi seansları düzenliyor.

"YERDE VE YATAKTA İLİŞKİYE GİRİP KIYAFETLERİ YAKIYORSUN"

Kenya'nın

Bu toplantılara katılanlardan birisi, Kenya'nın güney batısındaki Luo topluluğundan Pamela. O da bu uygulamaya maruz kalanlardan... Ritüeli BBC'ye "Üç gün sürdü. Önce yerde cinsel ilişkiye girdik. Kıyafetlerinin hepsini çıkarıp yere atmak zorundasın. Sonra yatakta cinsel ilişkiye giriyorsun. Sabah kıyafetlerini yakmak zorundasın" sözleriyle anlatıyor Pamela. "Bütün saçınızı kesiyorlar ve daha sonra tavuk pişirip, onlarla yemeniz gerekiyor. Sonunda bütün evi temizlemelisiniz. Bundan sonra çocuklar dönebilir." diye sürdürüyor sözlerini.

KADINLAR BİR ARAYA GELİYOR

Pamela, aynı şeyi tecrübe eden kadınlarla, konuşmak ve dayanışmak için bir araya geliyor. Toplantıların birinde, başka bir dul kadın öfke ve çaresizlik karışımıyla kendi deneyimini anlatıyor ve yaşamak zorunda kaldıklarından şikayet ediyor: "İçki içmemi istedi. Ama hayatımda hiç içki içmemiştim ve içmeyeceğim, bu yüzden 'Hayır' dedim."

AIDS OLDU

Kenya'nın

Ritüelden sonra Pamela kendini hasta hissetmeye başladı. Kısa bir süre sonra, HIV virüsü taşıdığını öğrendi, "temizleyici"si prezervatif kullanmayı reddetmişti. Adam Pamela'yla yaşamaya başladı, ona bakmak için bunu yaptığını öne sürüyordu. "Olan bitenlerden sonra, huzur bulamadım. Hiçbir erkekle birlikte olmak istemiyorum" diyor Pamela. Ancak destek grubuna katılımı hayatına biraz da olsa anlam katmasına yardımcı olmuş.

Pamela, 'Temizleyici'ler sorumluluk sahibi değiller. Sigara içiyorlar, içki içiyorlar, uyuşturucu kullanıyorlar. Vaktinizi çalan ve sadece kocanızın size ne bıraktığıyla ilgilenen insanlar onlar," diyor.

2015'TE YASAKLANDI

2015 yılında, Kenya hükümeti bu uygulamayı yasakladı ancak Pamela ve diğer kadınların yaşadıkları, ülkede bu geleneğin halen devam ettiğini kanıtlıyor.

Kenya\'nın "Temizlenme" Ritüeli: Temizleyici Erkekler Kadınları Cinsel İlişkiye Zorluyor
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Kenya'nın 'Temizlenme' Ritüeli: Temizleyici Erkekler Kadınları Cinsel İlişkiye Zorluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • bozo: cok gusel 2 19 Yanıtla
  • rakko: bir nevi genel bakım onarım.. 3 14 Yanıtla
  • işler güçler: pislik kokan hareketler bunlar 11 0 Yanıtla
  • türkiye: rituel temizlik.. 1 7 Yanıtla
  • kone: türkiyede hızla boşananlar var.. bu sistem burayada gelirse... yandılar.. binpişman olurlar boşandıklarına 4 3 Yanıtla
  • fiko: bizim ülkede azdı boşanmada... 2 3 Yanıtla
BBC

Advertisement