Kıbrıs Konusu - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Konusu

Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Gordon, Kıbrıs'ta bir çözüm için yapay bir zaman limiti koyamayacaklarını ve halkları çözüme zorlayamayacaklarını belirtti.

13.07.2012 20:57  Güncelleme: 09:59

ABD Dışişleri Bakanlığı, Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Kıbrıs'ta bir çözüm için yapay bir zaman limiti koyamayacaklarını ve halkları çözüme zorlayamayacaklarını belirterek, "Limit aslında içinde bulunduğumuz zamandır ve çözümsüz her geçen gün bölgedeki istikrar için bir tehdittir" dedi.

Philip Gordon, KKTC ve Kıbrıs Rum kesimindeki temaslarınına ardından Lefkoşa ara bölgede bulunan Fulbright Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Son birkaç yıldır Kıbrıs sorununda bir durağanlığa girildiğini ve ilerleme kaydedilemediğini bildiren Gordon, tarafları görüşmelere devam etme konusunda desteklemeye devam edeceklerini ve iki kesimli, iki toplumlu, federal bir çözümün her iki tarafa da faydalı olacağını kaydetti.

"Amerika'nın çözüm için bir zaman limiti empoze etmesinin söz konusu olup olmadığı" sorusuna karşılık Gordon, en kısa zamanda bir çözüm istediklerini fakat bir yapay zaman limitinin konamayacağını kaydetti.

Gordon, "Limit aslında içinde bulunduğumuz zamandır ve çözümsüz her geçen gün bölgedeki istikrar için bir tehdittir" dedi.

-"Doğalgaz gündemdeydi"-

Rum kesimindeki temasları sırasında doğalgaz konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruya, "Evet geldi" diye cevap veren Gordon, Ada çevresindeki potansiyel enerji kaynaklarının taraflar için "kazan-kazan" anlamına geleceğini söyledi.

Gordon, Türkiye ve İsrail de dahil tüm tarafların bu kaynaklardan yararlanmak için gerekli siyasi anlaşmaları yerine getirmeleri gerektiğini ve bu kaynakların ilgili tarafların yararlanabileceği bir fırsat olacağını kaydetti.

Başka bir soruya karşılık ise Gordon, enerji kaynakları konusunda ileriye doğru gidilmesinin en iyi yolunun bu enerji kaynaklarından maksimum faydayı sağlayacak bütünlüklü bir anlaşma olduğunu, bunun çözümün diğer alanlarına da olumlu olarak yansıyacağını ifade etti.

Gordon, temaslarında, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve diğer yetkililerle görüşmüştü.

Muhabir: Züleyha Karaman

Yayıncı: Tarkan Demir - LEFKOŞA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kıbrıs Konusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement