Türkiye'de aşı olmak isteyenler ezici çoğunlukta! Yüzde 91'i sıcak bakıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de aşı olmak isteyenler ezici çoğunlukta! Yüzde 91'i sıcak bakıyor

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, Kovid-19 aşısıyla ilgili vatandaşın nabzını tuttu. 4 bin kişiyle yapılan anketin sonuçlarına göre insanların yüzde 91'i 'aşı olurum' derken yüzde 51'i aşı olmak için sırasını beklediğini, yüzde 19.3'ü aşıya ilişkin tereddütleri olduğunu, yüzde 15'i bulduğu aşıyı olacağını, yüzde 9.8'u da aşı olmayı düşünmediğini söyledi.

19.04.2021 09:37  Güncelleme: 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye genelinde aşı karşıtları ve taraftarlarının yaklaşımlarını öne çıkaran ankete göre, aşı taraftarları arasında en çok emekliler ve kamu çalışanları yer alırken, aşı karşıtlığı ise en çok ev hanımları ve öğrenciler arasında yaygın.

Sabah'ın haberine göre, yerleşim birimi küçüldükçe aşı taraftarlığı geriliyor. En fazla aşı taraftarı büyükşehirlerde yaşayanlar arasında, aşı karşıtları ise en çok köylerde yaşayan vatandaşlar arasında görülüyor.

YÜZDE 91'İ AŞIYA SICAK BAKIYOR

En çok aşı taraftarının Kovid-19'u ağır şekilde atlatanların olduğu, en düşük aşı taraftarlığının ise hastalığı hafif atlatanlar olduğu açıklandı. Ankete katılanların yüzde 91'i 'aşı olurum' derken yüzde 51'i aşı olmak için sırasını beklediğini, yüzde 19.3'ü aşıya ilişkin tereddütleri olduğunu, yüzde 15'i bulduğu aşıyı olacağını, yüzde 9.8'u da aşı olmayı düşünmediğini söyledi.

Türkiye genelinde 4 bin kişiyi aşkın vatandaşla yapılan ankete göre, aşı tereddüdünün ekonomik kaygı, varoluşsal kaygılar, depresyon belirtileri, toplu taşıma kullanımı ve komplo teorilerine inanç arttıkça yükseldiği; devlet kurumlarına/ bilime/bilim insanlarına güven, yaş, eğitim, hanenin geliri arttıkça anlamlı biçimde gerilediği belirtildi.

BİLİME GÜVENENLERİN SAYISI FAZLA

Özellikle kadınlar arasında aşı tereddüdünün erkeklere göre daha fazla olduğu ortaya çıktı. Virüse karşı sürü bağışıklığını destekleyenlerin oranı yüzde 20'de kalırken, mevcut aşılara güven düzeyi ise yüzde 38 oldu. Ankete katılanların yüzde 75'i hastalığa karşı bilime güvenmeyi tercih ettiğini söylerken, doktorlara duyulan güven de yüzde 74'ü geçti.

YAN ETKİ KAYGISI

Ankete katılan vatandaşların yüzde 48'i aşının yan etkisinden kaygı duyduğunu belirtirken, yüzde 33'ü ise virüse karşı alternatif tıbbın da kullanılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye\'de aşı olmak isteyenler ezici çoğunlukta! Yüzde 91\'i sıcak bakıyor

Son Dakika Güncel Türkiye'de aşı olmak isteyenler ezici çoğunlukta! Yüzde 91'i sıcak bakıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement