Kırım Tatarları Sürgününün 71. Yılı - Son Dakika
Güncel

Kırım Tatarları Sürgününün 71. Yılı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, "Bugünün Kırım Tatarları, kaynakları ve temsiliyet hakları olmadan Rusya işgali altındaki bir Kırım'da baskı ve ayrımcılıkla karşı karşıya. Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı yollarla ilhakını kınıyoruz, bunu tanımıyoruz ve Rusya'nın işgalinin son bulması çağrısı yapıyoruz" dedi.

18.05.2015 19:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, "Bugünün Kırım Tatarları, kaynakları ve temsiliyet hakları olmadan Rusya işgali altındaki bir Kırım'da baskı ve ayrımcılıkla karşı karşıya. Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı yollarla ilhakını kınıyoruz, bunu tanımıyoruz ve Rusya'nın işgalinin son bulması çağrısı yapıyoruz" dedi.

Rathke, 18-20 Mayıs 1944'teki Kırım Tatarları sürgününün 71. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, o dönem 230 binden fazla Kırım Tatarının, Sovyet hükümetinin zorlamasıyla Kırım'daki yurtlarından ayrıldığını hatırlattı.

Yurtlarından gönderilenlerin Urallar, Orta Asya ve Sibirya'ya doğru uzun yolculuklarında kelimelerle tarif edilemeyecek ızdırap, açlık, ölüm ve hastalıklarla karşılaştıklarını anımsatan Rathke, bunların ardından da on yıllarca Sovyet yetkililerin düzmece iddiaları ve tutuklamalarıyla yüz yüze kaldıklarını ifade etti.

Rathke, Rusya'nın işgali altında bu yıl da Tatarların geleneksel anma etkinliklerini düzenlemelerinin yasaklandığını belirterek, açıklamasına şöyle devam etti:

"Ataları sürgünde ve baskı içinde yaşamaya zorlanırken, onların torunlarının birçoğu hiçbir zaman memleketine dönmedi ve bugünün Kırım Tatarları da kaynakları ve temsiliyet hakları olmadan Rusya işgali altındaki bir Kırım'da baskı ve ayrımcılıkla karşı karşıya. Yaklaşık 10 bin Tatar yurtlarından göç etmeye zorlandı. Kalanlar da sorgulamalar, dayaklar, keyfi tutuklamalar ve polisin ev ve camilerine baskını da dahil tacizlere maruz kalıyor. Bu zalimlikler ve insan hakları ihlalleri son bulmalı".

ABD olarak Kırım Tatarları ve Ukrayna halkının bu yıl dönümü anmalarına katıldıklarını ve ister 1944 ister 2015 yılında olsun, hayatlarını kaybedenleri ve baskı altında ezilenleri hatırladıklarını vurgulayan Rathke, "Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı yollarla ilhakını kınıyoruz, bunu tanımıyoruz ve Rusya'nın işgalinin son bulması çağrısı yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Rahtke, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteklerini de teyit etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırım Tatarları Sürgününün 71. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement