Kocaeli'deki "Roman Çalıştayı" Sonuçlandı - Son Dakika
Güncel

Kocaeli'deki "Roman Çalıştayı" Sonuçlandı

Kocaeli'de, Edirne, Hatay, Adana, Kırklareli ve Mersin'den gelen Roman dernekleri yöneticilerinin katıldığı "Roman Çalıştayı" tamamlandı.

26.04.2013 13:43  Güncelleme: 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'de, Edirne, Hatay, Adana, İstanbul, Kırklareli ve Mersin'den gelen Roman dernekleri yöneticilerinin katıldığı "Roman Çalıştayı" tamamlandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştay kapsamında, Romanların toplumsal, eğitim, sağlık ve istihdam alanındaki sorunlarına ilişkin çözüm önerilerin yer aldığı "Roman Çalıştayı Eylem Planı"na ilişkin İzmit'teki bir restoranda basın toplantısı düzenlendi.

Söz konusu eylem planını hazırlayan Doç. Dr. Suat Kolukırık, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk kez Roman nüfusunun yoksulluğuna, şehirlerde karşı karşıya kaldığını problemlere yönelik yapılması gerekenlerin ele alındığını söyledi.

Bu sorunların çözülmesi için bazı adımların atıldığını dile getiren Kolukırık, daha önce Türkiye'nin farklı yerlerinde Romanlara yönelik çalışmalar yapıldığını ancak bu faaliyetlerin sonuçlarının eylem planına dönüşmediğini söyledi.

Doç. Dr. Kolukırık, sosyo-kültürel ve ekonomik yapı arasındaki engellerin azaltılması, sosyal dışlanmayla mücadele de bireysel ve kurumsal kapasitenin arttırılmasına destek sağlanması gerektiğini ifade etti.

Kolukırık, Roman vatandaşların değişime gösterebileceği dirence bakıldığında

"okuyunca ne değişecek, yine Roman kalacaksın" ifadesinin yer aldığını, bu nedenle çalıştay sonrası ortaya konulan eylem planının kabul edilmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

-Eylem planıyla hedeflenen faaliyetler-

Çalıştay sonrası hazırlanan eylem planıyla yapılması hedeflenen amaç ve faaliyetlere değinen Kolukırık, şunları kaydetti:

"Romanların karşı karşıya kaldığı sonuçlara göre, eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda gelişme sağlanmasını istiyoruz. Bireysel ve toplumsal etkileşimde bulunarak iş birliği ve çözüm üreten olanakları sağlayacağız. Fiziki altyapıyı iyileştirmek ve ekonomik sorunların çözümlenmesi gerekiyor. 2015 yılına kadar okuma-yazma bilmeyen birey sayısını en az seviyeye indirmeyi amaçlıyoruz. Romanların yoğun yaşadığı mahallelerdeki çocukları spora yönlendireceğiz. 18 yaş evlilik oranını 2015 yılına kadar minimum seviyeye düşüreceğiz. Sağlık taraması yapılan sayıyı yüzde 100 seviyesine çıkarılmasını hedefliyoruz."

Kolukırık, suç oranlarının azalması için Romanların yoğun yaşadığı bölgelerde iç mekanizmaların ön plana çıkarılmasının amaçlandığını anlatarak, Romaların konut sorunu ve kentsel dönüşüme yönelik çalışmalarda ortaya konan projeleri geliştirmeye önem vereceklerini bildirdi.

-"Roman Çalıştayı, bilimsel bir çalışma"-

Karaosmanoğlu da dünyadaki en değerli varlığın insan olduğunu belirterek, insanların yaradılış itibariyle birbirinden farkının olmadığını söyledi.

Kocaeli'deki problemleri sonlandıracak adımlar attıklarını dile getiren Karaosmanoğlu, "Sadece Romanların dertleri yok. Her kesimden insanın problemleri ve dertleri var. Kocaeli'den sorumluyuz, problemleri ortadan kaldırmanın temel ögelerini bulmamız gerekiyor. Bizim yaptığımız bu Roman Çalıştayı bilimsel bir çalışmadır" diye konuştu. - KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kocaeli'deki 'Roman Çalıştayı' Sonuçlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement