Konut Kredisi Faizleri Düşer Mi? - Son Dakika
Emlak

Konut Kredisi Faizleri Düşer Mi?

Konut Kredisi Faizleri Düşer Mi?

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat piyasasında konut arzı hızla devam ederken talep yönünde de yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

14.08.2017 02:25

Konut kredisinde yaşanan yükselme piyasalarda tartışma konusu olmaya devam ediyor. Geride bıraktığımız aylarda yüzde birin altına çekilen faiz rakamları yeniden bu seviyeyi aştı. projemlak.com yazarlarından Sümeyra Kırca da  'Konut kredisi faizleri düşer mi?' sorusuna cevap arayan bir yazı kaleme aldı.

İşte Sümeyra Kırca'nın 'Konut kredisi faizleri düşer mi?' başlıklı o yazısı...

Geçen yıl sonu itibariyle başlatılan 'Emlak seferberliği' kapsamında birçok banka konut faizlerini düşürmüş, konut kredisinde faiz oranları 0,80'lerin altını görmüştü. Ancak Temmuz sonu itibariyle konut kredi faizlerinde artış yaşanmaya başladı. Şimdilerde faizleri yüzde birin altında tutan banka kalmadı. En düşük konut kredisi faizi yüzde 1,05 olarak gerçekleşti. Bugün 100 bin lira konut kredisi çeken vatandaş, geçen hafta 100 bin lira konut kredisi çeken vatandaştan 6 bin lira daha fazla faiz ödeyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla konut kredisindeki faiz oranları geri çekilmişti, ancak bu bir yıl bile sürmedi. Bankalar bunu sürdüremedi, nasıl sürdürsün ki? Merkez Bankası'ndan aldıkları paranın maliyeti ortada!

2017'Yİ MUMLA ARAYACAĞIZ

Gayrimenkul üreticilerine göre konut kredisindeki faiz oranları her geçen gün artış gösterecek. Geçtiğimiz gün, FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ile bir röportaj gerçekleştirdik. Röportaj esnasında konut kredi faiz oranlarına değinen Eyük Akbal, "Doğrusu, 2018 yılında konut kredi faizleri o kadar artacak ki, yılın bu dönemindeki faiz oranlarını hep birlikte arayacağız" dedi.

İşin aslına bakılırsa benim en çok merak ettiğim husus şu: Türkiye'de ekonomi, maalesef sadece inşaat ekonomisi üzerinden büyüyor. Konut kredisi faizlerinin bu kadar yükseldiği bir ortamda, inşaat sektörünün küçüleceğini söylemeye gerek var mı bilmiyorum! Haliyle konut sektörünün daralmasıyla ekonominin ciddi zarar göreceği aşikar. Ancak bir taraftan da küresel ekonomide para arzı bu kadar daralmışken, Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı para politikalarından vazgeçmemesi de elzem bir hal alıyor. Yani şu aralar ekonomi, "Yukarı tükürsem bıyık, aşağı tükürsem sakal" diyor.

FAİZ DAHA CAZİP GELİR Mİ?

Bu arada Türkiye gayrimenkul sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Dikkatlerden kaçmaması gereken husus ise şu: Türkiye'de konut fiyatları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,58 artış gösterirken, 3 ay vadeli TL cinsi ortalama mevduat faizi ise yüzde 12,73 getiri sağladı. Yani gayrimenkul sektöründe son 6 yıldır yaşanmayan bir ilk yaşandı ve konut gelirleri, faiz gelirlerinin gerisinde kaldı. Yatırımcı konut kredilerinin bu kadar yüksek seyrettiği bir dönemde, faizlerden daha az getiri sağlayan gayrimenkule yatırım yapar mı ileride hep birlikte göreceğiz!

HAREKETLENME İÇİN İNDİRİM ŞART

Konut sektöründe hareketlenme olsun isteniyorsa, bu iş sadece faizlerin düşmesini beklemekle olmaz! Bankaları bu manada tek başına günah keçisi ilan edemeyiz… Aynı şekilde bir hareketlenmenin yaşanması için gayrimenkul firmalarından tatmin edici bir indirim gelmesi şart! Kadıköy, Bağdat caddesi, Nişantaşı gibi fiyatı şişirilmiş bölgelerde büyük bir durgunluk yaşanması sonucu fiyatların düştüğü söyleniyor. Gayrimenkul uzmanları bu bölgelerde fiyatların yeterince düştüğünü söylese de, bugün Yenibosna'ya yapılan, 2+1 dublex evin fiyatı 2 milyon 700 bin lira… Bu binanın hemen karşısındaki evlerin fiyatları 300-400 bin lira civarında.

2 milyon 700 bin lira nasıl bir paradır, 2+1 ev için nasıl böyle kolay bir şekilde gözden çıkarılıyor bunu anlamak mümkün değil! Ancak gayrimenkul firmalarına bunun biraz eleştirisini yapmaya kalksanız onların da vereceği cevap ortada: "Arsa paylarından haberiniz yok galiba. Arsa sahibi bu binanın yüzde 52'sini alıyor."

Bütün bu sorunların yanında bazı konutlardaki yüksek aidat ücretlerine girmeyeceğim bile! Velhasıl, yüksek konut fiyatları, düşmeyen konut faizleri, orta gelirliye uygun konutun olmaması… Tüm bu problemleri üst üste toplayınca, önümüze kabarık bir fatura geleceğine dair hisler var içimde…

Kaynak: Projemlak

Son Dakika Emlak Konut Kredisi Faizleri Düşer Mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement