Koronavirüs aşısının mucidi Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çifti, kanser aşısı için 2023'ü işaret etti - Son Dakika
Sağlık

Koronavirüs aşısının mucidi Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çifti, kanser aşısı için 2023'ü işaret etti

Koronavirüs salgınının patlak vermesinin ardından 11 ay içinde Kovid-19 aşısını geliştiren Uğur Türeci ve Özlem Türeci, şimdi de kanser aşısı üzerinde çalışıyor. Finansman sorunlarından ötürü kanser çalışmalarında maksimum hızla ilerleme görülmediğini aktaran Uğur Şahin, "Artık durum değişti. Kovid-19 aşısından elde edilen gelir artık kanser ürünlerine yeniden yatırım haline getirilip eşzamanlı olarak çoklu projeler yürütülebilir" dedi.

15.06.2021 19:22  Güncelleme: 20:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koronavirüs pandemisine karşı Batı aleminde ilk geliştirilen ve ilk acil kullanım yetkisi alan aşının mucitleri olan BioNTech kurucuları Uğur Şahin ile Özlem Türeci, aşıda kullandıkları mRNA teknolojisinin asıl hedefi olan kanserle mücadeleye ilişkin yeni değerlendirmelerde bulundu.

2023 MİLAT OLABİLİR

Almanya'nın Bild am Sonntag gazetesine konuşan Uğur Şahin ile Özlem Türeci, aşı araştırmalarına yatırımın artmasının kanser aşısı çalışmalarını da hızlandıracağını belirterek 2023'e işaret etti.

KOVİD-19 AŞILARINDAN ELDE EDİLEN GELİR KANSER ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK

Pandemiden önce 20 kanser aşısı adayı olduğunu, ama hep finansman sorunlarından ötürü bu çalışmaların hiçbir zaman maksimum hızla yürütülemediğini aktaran Uğur Şahin, "Artık durum değişti. Kovid-19 aşısından elde edilen gelir artık kanser ürünlerine yeniden yatırım haline getirilip eşzamanlı olarak çoklu projeler yürütülebilir. Uzun zamandır yürütülen projelerin nasıl ilerleyeceğine bağlı olarak kanser aşısı adaylarından birkaçı 2023'ten itibaren kullanım onayı için dosyalarını sunmaya hazır olabilir" dedi.

"ANAHTAR, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDE"

Türeci de BioNTech olarak uzun zamandır kanserin tedavisini aşıda gördüklerini, Kovid-19 aşısında faydalandıkları mRNA teknolojisinin de bunun bir parçası olduğunu belirterek "Anahtar, bağışıklık sisteminde. Kanser tedavisinde bağışıklık sisteminin virüslere veya bakterilere karşı mücadelede milyonlarca yıllık evrim boyunca mükemmelleştirdiği mekanizmaları kullanılabilir" dedi.

"TEKNOLOJİLERE ŞİMDİ DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"

BioNTech'in baş tıbbi sorumlusu olan kanser araştırmacısı immünolog, "Koronavirüs ortaya çıktığında biz hemen fark ettik ki, kanser araştırmalarında uzun yıllar boyunca geliştirilmiş araçlara ve teknolojilere tam da şimdi ihtiyacımız var" diye ekledi.

ÇİFT, SALGIN KOVİD-19 SALGINI ÖNCESİ KANSER AŞISI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORDU

Türk çift, Covid-19 aşısında kullanılan mRNA teknolojisinin kanserle savaşta da büyük bir gelişme sağlayabileceğine inanıyor. Virüslerle mücadele eden bu teknolojinin, "bağışıklık sistemini eğiterek" tümörlerle mücadelede kullanılması hedefleniyor. Söz konusu teknoloji, halihazırda melonom ve beyin tümörleri gibi güçlü kanser türlerinin tedavisi için test ediliyor. Faz-2 aşamasında olan aşıların, 2023'te uygulanmaya başlanabileceği belirtildi.

Koronavirüse karşı geliştirilen aşıda kullanılan mRNA teknolojisi, insan bedeninde virüsle mücadelede gerekli olan proteinin üretilmesi için DNA'da saklanan genetik bilgiyi, hücre çekirdeğinden geçerek ilgili merkeze taşıyor. Virüslerle mücadelede kullanılan bu teknolojinin, tümörerle mücadelede bağışıklık sistemi üzerinde de kullanılması hedefleniyor.

Koronavirüs aşısının mucidi Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çifti, kanser aşısı için 2023\'ü işaret etti

Son Dakika Sağlık Koronavirüs aşısının mucidi Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çifti, kanser aşısı için 2023'ü işaret etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Mehmet Emin Yazgi Yazgi: sayin degerli profösörlerimiz egerki kanser asisi ni bulursaniz sizin adiniza kurban kesecegim lakin bulduktan sonra hickimseye soylemeden turkiyeye gelin butun calismalarinizi turkiyeden yapin olaki ilac baronlari size suikast edebilir guvence altinda calismalarinizi yaparsaniz sevinirim buyuk bir rant donuyor sizleri kaybedrrsek uzuluruz simdiden basarilar diliyorum 21 4 Yanıtla
  • Halil Yener: Sayın uğur şahin madem bu derece bilgiliydiniz şimdiye kadar nerdeydiniz corona çıktı aşıyı buldunuz zenginler listesine girdiniz heralde yetmedi şimdide kanser aşısı diyorsunuz yıllardır nerdeydin hoca yenimi doktor oldun Hadi bu yorumu yayınlasınlar Birden dire çıkan bir virus ve birden bire aşıyı bulan bir doktor ilginç yerse inanırız 5 8 Yanıtla
  • Ahmet Gümüş: Bir RCC hastası olarak sabırsızlıkla bekliyorum. 3 0 Yanıtla

Advertisement