Koronavirüsün yüzeylerde 17 gün yaşadığı iddiası asılsız çıktı - Son Dakika
Dünya

Koronavirüsün yüzeylerde 17 gün yaşadığı iddiası asılsız çıktı

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin Kovid-19'un bazı yüzeylerde 17 güne kadar yaşadığını açıkladığı iddiaları asılsız çıktı. Kontrol Merkezi, virüsün yüzeylerdeki yaşam süresine değil, RNA kalıntılarının bulaştırıcı olup olmadığının bilinmediğinin altını çizdi.

24.03.2020 20:45  Güncelleme: 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal medyada hızla yayılan bir iddiaya göre, ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) yeni tip koronavirüsün(Kovid-19) yüzeylerde 17 gün yaşayabildiğini ifade etti. Ancak bu iddia gerçeği yansıtmıyor.

Haberin kaynağı olan rapor, virüsün yüzeylerde 17 gün yaşadığının tespit edildiğini söylemiyor. Araştırma yapılan gemilerdeki bazı kamaralarda 17 gün sonra virüs izlerine rastlandığı söyleniyor; bu RNA kalıntılarının bulaştırıcı olup olmadığının bilinmediğinin altı çiziliyor.

Koronavirüsün yüzeylerde 17 gün yaşadığı iddiası asılsız çıktı

RAPOR İKİ GÜN ÖNCE YAYINLANDI

Teyit.org'dan edinilen bilgilere göre rapor, CDC'nin internet sitesinde 23 Mart'ta yayınlandı. "Public Health Responses to COVID-19 Outbreaks on Cruise Ships/ Kruvaziyer Gemilerinde Covid-19 Salgınına Karşı Halk Sağlığı Önlemleri" adlı rapor, salgından etkilenen ve biri Japonya diğeri de Amerika Birleşik Devletleri'nde demirli iki kruvaziyer gemisinde araştırma yapan çok sayıda bilim insanının imzasını taşıyor.

ÇALIŞMA GEMİLERİN OLUŞTURDUĞU RİSKE DEĞİNİYOR

Rapor kruvaziyer gemilerinin "kapalı ortam" olmaları ve farklı ülkelerden gelen yolcuların temasına izin vermeleri nedeniyle bulaşıcı hastalıklar için uygun ortamlar olduğunu söyleyerek başlıyor. Çalışma, kruvaziyer gemilerinin salgın için risk oluşturduğunun altını çiziyor ve salgın bitene kadar tüm kruvaziyer seyahatinin ertelenmesi çağrısı yapıyor. Çalışmanın odağı, virüsün dayanıklılığını ölçmek değil ve gemilerin sıradışı durumu en baştan belirtiliyor.

Koronavirüsün yüzeylerde 17 gün yaşadığı iddiası asılsız çıktı

Son Dakika Dünya Koronavirüsün yüzeylerde 17 gün yaşadığı iddiası asılsız çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement