Kozmik Odada Kumpas" Davası - Son Dakika
Güncel

Kozmik Odada Kumpas" Davası

"Kozmik Oda" soruşturmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyelerince kumpas kurulduğu gerekçesiyle 120 kişinin yargılandığı davada tutuklu sanıklardan 7'sinin tahliyesi ve eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem...

15.02.2018 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Kozmik Oda" soruşturmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyelerince kumpas kurulduğu gerekçesiyle 120 kişinin yargılandığı davada tutuklu sanıklardan 7'sinin tahliyesi ve eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse'nin dosyasının ayrılması kararlaştırıldı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Muharrem Köse, İbrahim Fıçıcı ve Murat Yılmazer, tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları katıldı. Tutuklu sanıklardan bazılarıyla bulundukları cezaevlerinden telekonferans sistemiyle bağlantı kuruldu.

Duruşmada suç tarihinde çoğunluğu Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube müdürlüklerinde görevli sanıkların savunmaları alındı.

Sanıklar, savunmalarında haklarındaki suçlamaları reddetti.

Sanıklardan Yüksel Pasenler, "Kozmik Oda" soruşturmasının her aşamasının sıralı amirlerinin ve cumhuriyet savcısının bilgisi dahilinde yapıldığını söyledi ve "Hiçbir tutanağı suç maksadıyla tutmadım." dedi.

Murat Kuzu ise FETÖ'nün evlerinden birinin "abi"liğini yaptığı suçlamasını reddederek, "Örgüt üyesi değilim. Hatta mesleğim boyunca örgütün hedefi olum. En güçlü oldukları tarihte beni şubeden attılar. Örgütün mağduruyum." diye konuştu.

Duruşmada tutuklu sanıkların tahliye talepleri alındı.

İddianamede Bülent Arınç'a suikast düzenleneceğine ilişkin 19 Aralık 2009 tarihli tutanağı tutan sanıklardan Murat Yılmazer, terör örgütü üyesi olduğuna dair tek bir delil olmadığını, buna karşın 16 aydır tutuklu bulunduğunu iddia ederek, "Tuttuğum tutanakta en ufak bir usulsüzlük bulunmamaktadır. O gün ben nöbetçi olduğum için tutukluyum. Nöbetçi olmasaydım benim yerime nöbetçi olup tutanağı tutan kişi tutuklu olacaktı." şeklinde savunma yaptı.

Sanıklardan Muharrem Köse ise Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesinde darbe ve terör örgütü yöneticisi olmak suçlarından yargılandığını ifade etti. O mahkemedeki suçlamaların kendisinin Genelkurmay Adli Müşavirliği göreviyle ilgili olduğunu söyleyen Köse, suçlamaların görevle ilgili olduğunu öne sürdü.

Köse, "Benim Yargıtayda yargılanmam gerekir. Benimle aynı statüde olan eski savcı Mustafa Bilgili ve hakimler Yargıtayda yargılanıyor." dedi.

Cumhuriyet Savcısı Ayhan Çelik, tutuklu sanıklardan Murat Yılmazer ve İsmail Yılmaz ile dün etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyerek FETÖ/PDY içinde yer aldığını ancak bundan pişmanlık duyduğunu söyleyen sanık Adem Eraslan'ın tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Heyetçe yaptıkları müzakerenin ardından Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu ara kararları açıkladı.

Buna göre sanıklardan Serhad Yöş, Adem Eraslan, Halil Karacan, Abdurrahman Sadık Yılmaz, İsmail Yılmaz, Rüstem Özbek ve Yasin Öztürk'ün tahliyesine karar verildi.

Sanıklardan Muharrem Köse ile Muammer Acar'ın dosyalarının ayrılmasını, Köse'nin dosyasının Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesine, Acar'ın dosyasının da Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştıran mahkeme, Murat Yılmazer'in de arasında bulunduğu 6 sanığın tutukluluklarının devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

İddianame

Sanıklar, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetme", "özel hayatın gizliliğini i·hlal", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "i·ftira" suçlarından yargılanıyor.

"Kozmik Oda" kumpasının FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirildiği belirtilen iddianamede, "Kozmik Oda" soruşturmasının, 19 Aralık 2009'da Ankara Emniyet Müdürlüğüne yapılan, "Çukurambar bölgesinde 2 ayrı araçtaki kişilerin Bülent Arınç'a saldırıda bulunabilecekleri" şeklindeki ihbar üzerine başlatıldığının öne sürüldüğü ancak ihbarın sahte olduğu ifade edilmişti.

Emniyet görevlilerince ihbara konu kişilerin çok önceden takip edildikleri ve bu kişilere kumpas kurulduğu aktarılan iddianamede, şunlar kaydedilmişti:

"Kozmik Oda kumpas soruşturmasının esas itibarıyla eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a saldırı yapacağı iddia edilen kişilerin belirlenmesi amacıyla değil, Bülent Arınç'a saldırı iddiaları bahane edilerek, FETÖ hakkında, devletin mahrem bilgilerinin yer aldığı Seferberlik Tetkik Kurulunda ne tür araştırmaların yapıldığı, bu birimde hangi belgelerin bulunduğu ve birimin faaliyetlerinin ne olduğunun belirlenmesi ve devletin askeri sırlarının casusluk amacıyla temin edilmesi için yapıldığı anlaşılmıştır."

Dava, eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de arasında bulunduğu 121 kişi hakkında açılmıştı. Mahkeme, daha önce Yılmazer'in dosyasını ayırarak, başka davadan yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine yetkisizlik kararıyla göndermiş ancak bu mahkeme de karşı yetkisizlik vermişti. Yılmazer'in davasına hangi mahkemenin bakacağına Yargıtay karar verecek.

Yılmazer'in yanı sıra Köse ve Acar'ın dosyalarının da ayrılmasının ardından davada sanık sayısı 118 oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kozmik Odada Kumpas' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı
    08:52 Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan çocuğun durumu ağır. Sürücü olay yerinden kaçarken, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Mahalle sakinleri, yetkililerin önlem almasını ve benzer kazaların yaşanmaması için trafik düzenlemelerinin yapılmasını istedi.

  • Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada
    08:52 Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri minik kız çocuğuna müdahale ederken, sürücü kaçtı. Polis ekipleri sürücüyü gözaltına aldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı
    08:39 Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı

    Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta mücadele veren Hacılar Erciyesspor, sahasında Erzincan Ulalarspor ile 1-1 berabere kalarak haftayı galibiyetle tamamlayamadı. Antrenör Emin Altındağ, üzüntüsünü dile getirirken, takımın pes etmeyeceğini ve liderliği korumak istediklerini belirtti.

  • Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı
    08:33 Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam eden kesimlerde sürücülerin yavaş gitmeleri ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yol durumu bültenine göre, birçok otoyol ve yol kesiminde üstyapı onarımı, yenileme çalışmaları, şev kayması, bağlantı yolu yapımı ve diğer çalışmalar nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Sürücülerin bu kesimlerde dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları önemlidir.

  • MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek
    08:31 MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek

    YouTube fenomeni MrBeast, Amazon Prime Video ile anlaşma yaparak bir yarışma programı çekeceğini duyurdu. Programda 1000'den fazla yarışmacı olacak ve kazanan kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı
    08:31 İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İzmir İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda, PKK/KCK-YPG/PYD terör örgütüne üye olan ve bu örgütlerin sosyal medya üzerinden propagandasını yapan 5 Suriye uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

  • vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı
    08:31 vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı

    Çinli teknoloji şirketi vivo, Pad 3 Pro tableti ile birlikte TWS 4 Bluetooth kulaklık modelini tanıttı. vivo TWS 4, Hi-Fi desteği, aktif gürültü engelleme özelliği ve uzun kullanım süresi ile dikkat çekiyor. Qualcomm S3 ses platformu ile desteklenen kulaklıkların fiyatı ve ülkemizde satışa sunulup sunulmayacağı henüz belirsiz.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:25 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyonlarda ele geçirilenler arasında silahlar, uyuşturucu madde ve diğer suç unsurları bulunuyor.

  • İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı
    08:19 İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı

    İzmir'de jandarma ekipleri tarafından PKK terör örgütüne yönelik MİT destekli şafak operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    08:15 İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.


Advertisement