Kula Jeoparkı'nın Zorlu Sınavı Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

Kula Jeoparkı'nın Zorlu Sınavı Devam Ediyor

Kula Jeoparkı\'nın Zorlu Sınavı Devam Ediyor

2017 yılının Eylül ayında ilk 4 yılını dolduracak olan Türkiye'nin ilk ve tek Avrupa ve UNESCO sertifikalı Kula Jeoparkı, sertifika yenileme süreci devam ediyor.

10.07.2017 15:27  Güncelleme: 15:28

Kula Jeoparkı, içerisinde yer alan tüm noktaların incelendiği zorlu denetimde ikinci gün programı tamamlandı.

Dünya'da volkanik topografyası ile eşine az rastlanır birçok farklı yeryüzü oluşumunu bir arada barındıran UNESCO Sertifikalı Kula Jeoparkı'nın, 2017 yılının Eylül ayında ilk 4 yılını dolduracak olduğundan yeniden denetime (revalidationmission) tabi tutuluyor. Kula Jeoparkı için ayrı bir öneme sahip ve UNESCO Global Jeoparklar Ağının uzman denetçileri Setsuya Nakada (Japonya) ve Chris Woodley Stewart (İngiltere) tarafından devam eden 3 günlük denetim programının 2'nci günü tamamlandı. Türkiye'nin en genç volkanik sahalarından birisi olan Kula Jeoparkı'nda Sandal Divlit Volkan Konisi ve yürüyüş parkuru, Saraçlar Çukurada, Palankaya Çöküntüsü, İncesu Mahallesi, Kula Tarihi Evleri'nin sahada incelendiği ikinci günde denetçilere, Manisa Büyükşehir Başkan Danışmanı ve Jeopark Belediyeler Birliği üyesi Azmi Açıkdil, Kula Jeoparkı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erdal Gümüş, Jeopark Belediyeler Birliği yetkilileri eşlik etti. Saha incelemesi boyunca UNESCO Denetçileri Nakada ve Stewart'ın sorularını yanıtlayan Jeopark Koordinatörü Doç. Dr. Erdal Gümüş, Kula Jeoparkı'nın on yıllık bir geçmişi olduğunu belirtirken;"Kula Jeoparkı'nın da içinde bulunduğu UNESCO Sertifikalı 36 Jeopark 4 yılda bir yapılan denetimlerle koruma altına alınıyor. Kula Jeoparkı'nın, Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkı olması özelliğiyle bu denetim hem Kulamız hem de ülkemiz için son derece önem arz ediyor. Denetlemelerin istediğimiz gibi sonuçlanması için gayret ediyoruz." dedi.

Manisa Büyükşehir Başkan Danışmanı ve Jeopark Belediyeler Birliği üyesi Azmi Açıkdil ise, denetçilerle görüş alışverişinde bulunurken Kula Jeoparkı'nın yurt içi ve yurt dışında en iyi şekilde tanıtılması için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Başkan Danışmanı Açıkdil; "Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün öncülüğünde Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula Belediyesi ve Salihli Belediyesi ile Kula Jeoparkı için yerel bir güç oluşturduk. Türkiye'nin UNESCO sertifikalı ilk ve tek Jeoparkı olan Kula Jeoparkı'nın en iyi şekilde korunması, tanıtılması, turizmden hak ettiği payı alması için tüm gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.

Kula Jeoparkı adına olumlu sonuçlanması hedeflenen denetimin ikinci gün programı, saha incelemelerinin ardından basına kapalı yapılan toplantı ile son buldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kula Jeoparkı'nın Zorlu Sınavı Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement