Külünçeler Tezgahlardaki Yerini Aldı - Son Dakika
Güncel

Külünçeler Tezgahlardaki Yerini Aldı

Külünçeler Tezgahlardaki Yerini Aldı

Ramazan Bayramı'na kısa süre kala Şanlıurfa'nın geleneksel ikramları arasında yer alan külünce tezgahlardaki yerini almaya başladı.

13.07.2015 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın yıllardır devam eden külünce geleneği bayrama sayılı günler kala tezgahlardaki yerini almaya başladı. Önceki yıllarda evlerde yapılan ancak son dönemlerde hazır olarak satışa sunulan külünçeye halkın yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.

Satışların beklenildiği gibi olmadığını ancak Kadir Gecesi ile birlikte satışların artacağını tahmin ettiklerini belirten işletmeci Mehmet Ok, "Külünçenin kilosu 4 liradan satılıyor. Bu geleneksel lezzet eskiden yılda bir kez oda bayramlarda yaparlardı ama artık yılın on iki ayı yapılıyor ve tüketiliyor. Fiyat olarak da her bütçeye uygun olmasından dolayı herkes tarafından alınıyor ve tüketiliyor. Vatandaş gidip kilosu 10 liraya alacağına buradan gelip daha uygun fiyata ve taze bir şekilde alıyor. Eskiden kadınlar bunları evlerde hazırlayıp fırınlarda pişirirlerdi. Fakat oda çok zahmetli oluyordu. Şimdi ise kadınlar evlerinde oturuyor buradan hazır bir şekilde alıyorlar" dedi.

'KÜLÜNÇE YAPIMI KADINLAR ARASINDA REKABETTİ'

Külünçe yapımının eski dönemlerde ev hanımları arasında tatlı bir rekabete dönüştüğünü de sözlerine ekleyen işletmeci Ok "Tabi evde yapılan bunlara oranla biraz daha kaliteli olabilir. Çünkü kişi kendi istediği gibi malzeme kullanır ona. Buda yapılan o evin bütçesine göre değişiyor. Eskiden kim daha iyi külünce yapıyor şeklinde komşular konuşurdu. Şimdi artık bıraktılar gelip buradan alıyorlar. Evde yapılırken giden masrafın yarısına burada satıyoruz. Zaten bizde sürümden kazanıyor pek bir kazancımız yok. Ortalama 3 ile 4 ton arasında satıyoruz" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Külünçeler Tezgahlardaki Yerini Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement