Kuşadası'nın Güzelleri Açmaya Başladı - Son Dakika
Yerel

Kuşadası'nın Güzelleri Açmaya Başladı

Kuşadası\'nın Güzelleri Açmaya Başladı

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin başvurusu üzerine Kuşadası Belediyesi tarafından Doğal Botanik Parkı ilan edilen Korumar-Adakule otelleri arasındaki alanda yetişen Kuşadası orkideleri açmaya başladı.

04.04.2012 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin başvurusu üzerine Kuşadası Belediyesi tarafından Doğal Botanik Parkı ilan edilen Korumar-Adakule otelleri arasındaki alanda yetişen Kuşadası orkideleri açmaya başladı.

Çiçeklerin en değerlisi sayılan orkide çeşitlerinden yaban orkideleri, genellikle dağ ekosistemlerinde, bunun yanı sıra çayırlarda ve sahillere yakın tepelerde yetişmektedir. Doğada bilinçsizce toplandıklarından ve kentlerde yoğun yapılaşmalardan dolayı orkideleri görebilmek her geçen yıl güçleşmektedir. Herkesin yanı başından geçip-gittiği,

çalı-çırpı ya da kayalık bir yer diye baktığı doğal botanik parkının favori çiçekleri olan yaban orkideleri, baharla birlikte kendilerini göstermeye başladı. Bunlardan bir tanesi de Nisan başında açan Orchis italica denilen Naked Man(Çıplak adam) orkidesidir. Kuşadası Doğal botanik Parkı'nda açan bu orkide türüne dikkatli bir şekilde bakıldığında, gerçekten her bir çiçeği çıplak adam görüntüsü veriyor.

Bazı orkide türleri kendilerini arılara, kelebeklere benzettikleri, böceklere özgü hoş kokular yaydıkları görülmektedir. Bunun nedeni de böcekleri kendilerine çekerek döllenmelerini gerçekleştirmeleridir. Kuşadası orkidelerinin içinde birçok ilginç özelliklere sahip böyle türlerin de olduğu görülüyor. Çiçekleri kelebeğe benzetilen Orchis papilionacea türü kelebeksi orkideler, doğal botanik parkının önemli türleri arasında yer alıyor.

Kuşadası Doğal Botanik Parkı'nın sadece bir köşesinde yetişen harika renkli zarif görüntülü Orchis anatolica'lar (Anadolu orkidesi), Mart ve Nisan ayında parkın görüntüsüne büyük renk katıyor. Ülkemiz orkide zenginliği bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer almaktadır. Ancak kökleri kazılarak imha edildiğinden ve yoğun yapılaşmalardan dolayı orkidelerin gün geçtikçe popülasyonlarının azaldığı görülüyor. Alanın her köşesinde ve farklı zamanda değişik türde orkideler yetişmektedir. İlk olarak çıkan ve yavaş yavaş çiçekleri geçmeye başlayan Barlia robentiana türünün harika kokusu, yanından geçenleri kendisine çeker. Bazı ülkeler orkide çiftlikleri açarak, dünyanın dört bir tarafından orkide tutkunu turistleri ülkelerine çekmektedir. Kuşadası doğal botanik parkı, kent turizmine katkı yapacak 18 çeşit yaban orkidesi türüyle orkide tutkunlarını beklemektedir.

Dünyanın en büyük kruvaziyer gemilerinin geldiği Kuşadası'nda, birçok doğal değerlerimiz bugüne kadar farkında bile olunmadan yok olup gitmiş. Neler kaybettiğimizin bugüne kadar bir kaydı bile bulunmamaktadır. Bu doğal değerlerin korunması, gelecek nesillerinde görebilmesinin sağlanması ve Kuşadası turizmine de katkı yapması için Kuşadası Belediyesi ile EKODOSD işbirliği içinde hareket ederken, EKODOSD bilim danışmanı Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Çelik ve ekibiyle gerçekleştirilen çalışmalar özveriyle sürüyor.

Kuşadası Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleştirilen çalışmalarda bölgenin bitki envanteri çıkarılarak, Türkçe-İngilizce "Kuşadası Bitkileri" kitabı yine belediyenin katkılarıyla hazırlanacaktır. Prof. Dr. Ali Çelik, "2 aydır yaptığımız çalışmalarda 150 bitki örneği belirledik. Alanın doğal botanik parkı ilan edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Parkta orman, maki, garik ve otsu vejetasyonların yer aldığı, yumrulu, soğanlı, rizomlu bitkiler ve önemli orkide türler açısından çok zengin potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Çalışmalarımız 1 yıl sürecek, bitkilerin fotoğrafları doğal ortamlarında çekilerek, herbaryumları hazırlanacaktır. Kuşadası'nın ne kadar zengin bitki potansiyeline sahip olduğu çalışmalar sonunda anlaşılacaktır." Kuşadası bitki çeşitliliği ve kent içindeki tür zenginliği açısından doğal botanik parkı gibi bir doğa hazinesine sahiptir. Birçok ülkede kültür şeklinde yetiştirilen bitkilerin, doğal olarak bu alanda yetiştiklerini görmekteyiz. Bu doğa hazinesine öncelikle tüm Kuşadalıların sahip çıkması gerekir. Bundan hem bölgenin doğal yapısı, hem de Kuşadası kazanacaktır. Gelecek nesillerde bu bölgeyi koruyanları en iyi şekilde anacaklardır" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuşadası'nın Güzelleri Açmaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement