Kuzey Makedonya'da 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü nedeniyle ana program ve konser düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Kuzey Makedonya'da 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü nedeniyle ana program ve konser düzenlendi

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü nedeniyle ana program ve konser düzenlendi.

21.12.2022 23:01  Güncelleme: 00:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü nedeniyle ana program ve konser düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki heyetin yanı sıra Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, Kuzey Makedonyalı bakan ve milletvekilleri, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ile yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Başbakan Kovaçevski, burada yaptığı konuşmada, Türkçe olarak "Türkçe Eğitim Günü kutlu olsun." dedi.

Kuzey Makedonya'nın anayasasında ana dilde eğitimin garanti altına alındığını söyleyen Kovaçevski, "Toplumumuz çok kültürlüdür. Biz çok kültürlü işlevsel bir demokrasiyiz ve bu bizim gerçek avantajımızdır. Bu yüzden devlet olarak bizim görevimiz ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızın diline saygı göstermek ve korumaktır. Bu, bir devletin tek, adil ve medeni işleyiş şeklidir." ifadelerini kullandı.

Kovaçevski, Türk kültürü, dili ve geleneğinin Kuzey Makedonya'nın "çeşitlilik mozaiği" ile değerleri ve tarihi kültürel mirasına büyük bir katkı verdiğine işaret ederek Türk hemşerilerinin ülkenin diğer vatandaşlarıyla birlikte devlet inşasına her açıdan eşit olarak katıldıklarını söyledi.

TİKA'nın son yıllarda ülkesinde mükemmel bir iş birliği içinde olduğunun altını çizen Kovaçevski, TİKA'nın şimdiye kadar 60 milyon avroluk 900'un üzerinde proje gerçekleştirdiğini kaydetti.

TİKA Başkanı Serkan Kayalar da "Bu güzel coğrafyanın asırlardır ayrılmaz bir parçası olarak siz değerli soydaşlarımız huzur ve barış adına başta Kuzey Makedonya olmak üzere bölgenin sosyal, ekonomik, kültürel zenginliğine çok önemli katkılar sağlamaktasınız. Aynı şekilde Türkiye'deki kardeşlerimiz de iki dost ülke ilişkilerinin çok daha ileri noktalara taşınmasında önemli rol oynamaktadır." diye konuştu.

TİKA olarak kuruluşlarından bu yana ortak tarihi ve kültürel bağlar temelinde komşu coğrafya Balkanların tamamında projeler gerçekleştirdiklerini anımsatan Kayalar, TİKA'nın 2005'te Kuzey Makedonya'da faaliyetlerine başladığını, birçok alanda bin 200'e yakın proje ve faaliyet gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

TİKA'nın Kuzey Makedonya'daki birçok Türk yerleşim yerinde gerek inşa ettiği okullarla gerek mesleki eğitim projeleriyle, eğitimin yerelde kalıcı hale gelmesine katkı verdiğini söyleyen Kayalar, Kuzey Makedonya hükümeti ve yetkililerine teşekkürlerini sundu.

MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim ise Türkçe Eğitim Bayramı'nın ülkede yaşayan tüm Türklerin bayramı olduğunu ifade ederek buradaki Türklerin varoluşunun bir ifadesi olduğunu vurguladı.

İbrahim, "Bizler zarif Türkçemizle, kültürümüzle, edebiyatımızla, sanatımızla, tarihimizle, geleneklerimizle ve manevi değerlerimizle asırlardır bu topraklarda var olduk ve var olmaya devam edeceğiz." dedi.

Türkler olarak Kuzey Makedonya'nın kurucu asli unsurları ve her alanda ülkenin kültürel zenginliği olduklarını ifade eden İbrahim, Kuzey Makedonyalı Türklerin 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü'nü kutladı, destek veren Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Sekizkök ve TİKA'ya teşekkürlerini sundu.

Program kapsamında "Çocuk gözüyle Türkçe resim yarışması", "Dilimiz Türkçe şiir yarışması" ve "Balkanlarda Türkçe kompozisyon yarışması"nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Konuşmaların ardından sanatçı Buray sahne aldı.

Kuzey Makedonya\'da 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü nedeniyle ana program ve konser düzenlendi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuzey Makedonya'da 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü nedeniyle ana program ve konser düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement