Libya Temsilciler Meclisinden "Anayasa Beyannamesi'nde değişiklik yapılarak seçime gidilmesi" teklifi - Son Dakika
Güncel

Libya Temsilciler Meclisinden "Anayasa Beyannamesi'nde değişiklik yapılarak seçime gidilmesi" teklifi

Libya Temsilciler Meclisinden "Anayasa Beyannamesi\'nde değişiklik yapılarak seçime gidilmesi" teklifi

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, ülkenin geçici anayasası hükmündeki "Anayasa Beyannamesi" üzerinde değişiklik yapılarak seçime gidilmesi teklifinde bulundu.

06.02.2023 21:02  Güncelleme: 21:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, ülkenin geçici anayasası hükmündeki "Anayasa Beyannamesi" üzerinde değişiklik yapılarak seçime gidilmesi teklifinde bulundu.

Salih, Bingazi'deki TM oturumunda, ülkedeki siyasi kriz ve seçimlere ilişkin fikirlerini dile getirdi.

Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından 2011'de hazırlanan Anayasa Beyannamesi'nin üzerinde yapılacak değişikliklerin ülkeyi seçimlere götürecek anayasal metnin alternatifi olacağını belirten Salih, şunları kaydetti:

"Libya Devlet Yüksek Konseyiyle bu konuda irtibata geçtik. Değişiklikle ilgili teklifimizi kendilerine sunduk. Vatanın menfaati için bu teklifi kabul etmelerini umuyoruz."

Devlet Yüksek Konseyinden ise şu ana kadar teklifle ilgili bir açıklama yapılmadı.

Salih, 22 Ocak'ta yaptığı açıklamada da Anayasa Beyannamesi'nin, ülkedeki mevcut siyasi krizi sonlandıracak yasal dayanak olduğunu ve buna binaen seçimlerin yapılabileceğini söylemişti.

Libya'da Muammer Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından ilan edilen "Anayasa Beyannamesi" ülkede geçici anayasa hükmünde.

TM ile Libya Devlet Yüksek Konseyinin, ülkeyi seçimlere götürecek anayasal metinle ilgili yürüttüğü görüşmelerden ise "askerler ile çifte vatandaşlığı olanların adaylığı" meselesinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle şu ana kadar bir sonuç alınamadı.

Libya'daki seçim çıkmazı

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat 2022'de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmişti. 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi çifte vatandaşlığı olanlar ile askerlerin, Devlet Başkanlığı seçimlerine adaylığının engellenmesini isterken, TM buna izin verilmesinde ısrar ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya Temsilciler Meclisinden 'Anayasa Beyannamesi'nde değişiklik yapılarak seçime gidilmesi' teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement