Lisanslı Elektrik Üretimi Nisan'da 22 Milyon Megavatsaate Ulaştı - Son Dakika
Ekonomi

Lisanslı Elektrik Üretimi Nisan'da 22 Milyon Megavatsaate Ulaştı

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi, Nisan ayında bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 2.6 oranında artışla 22 milyon 870 bin megavatsaate ulaştı.

28.06.2018 09:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi, Nisan ayında bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 2.6 oranında artışla 22 milyon 870 bin megavatsaate ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nın "2018 Yılı Nisan Ayı Elektrik Piyasası Raporu" verilerine göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 28.8'lik bölümü doğalgaz, yüzde 17'lik bölümü barajlı hidroelektrik santralleri, yüzde 168'lik bölümü ithal kömür, yüzde 16'lik bölümü ise linyit santralleri tarafından gerçekleştirildi. Bu kaynakların ardından elektrik üretiminde akarsu, rüzgar, jeotermal, taş kömürü, asfaltit, biyokütle, fuel-oil, güneş, motorin ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) pay aldı.

Lisanslı elektrik üretimi, Nisan ayında bir önceki senenin aynı ayına kıyasla yüzde 2.6 oranında artışla 22 milyon 870 bin megavatsaate çıktı. Bu dönemde elektrik üretimi, doğalgaz santrallerinde yüzde 11, barajlı hidrolik santrallerde ise yüzde 8.5 oranında geriledi. İthal kömürden elektrik üretimi yüzde 45.4, linyitten elektrik üretimi ise yüzde 23.4 oranında arttı.

Elektrik abone sayısı, Nisan ayında bir önceki senenin aynı ayına kıyasla yüzde 3.6 artarak 42 milyon 993 bin kişiye çıktı. Bu süreçte ticarethane tüketicilerinin sayısı yüzde 5.3, mesken tüketicilerinin sayısı yüzde 3.2, tarımsal sulama tüketicilerinin sayısı yüzde 3.5, sanayi tüketicilerinin sayısı yüzde 1.8 ve aydınlatma tüketicilerinin sayısı yüzde 3.7 artış gösterdi.

Faturalanan tüketim miktarı, Nisan ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 5.1 artarak 18 milyon 394 bin megavatsaate ulaştı. Nisan'da faturalanan elektrik tüketiminin yüzde 44.9'luk bölümü sanayi, yüzde 27.8'lik bölümü ticarethane ve yüzde 22.7'lik bölümü mesken aboneleri tarafından yapıldı. Tüketimin yüzde 2.6'lık bölümü aydınlatma, yüzde 2'lik bölümü tarımsal sulama kaynakları tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye'nin lisanslı elektrik kurulu gücü, Nisan ayı itibarıyla bir önceki senenin aynı ayına kıyasla yüzde 4.9 artarak 82 bin 101 megavata ulaştı. Kurulu gücün yüzde 32.2'lik bölümü doğalgaz çevrim santralleri, yüzde 24.3'lük bölümü barajlı hidroelektrik, yüzde 11.3'lük bölümü ise linyit santrallerinden oluşmaktaydı. Kurulu kapasitenin kalan bölümü ise ithal kömür, akarsu, rüzgar, jeotermal, fuel-oil, taş kömürü, asfaltit, biyokütle, nafta, güneş, LNG ve motorin ile elektrik üretilen tesislerden oluşmaktaydı.

Kaynak: enerjienstitusu.com

Son Dakika Ekonomi Lisanslı Elektrik Üretimi Nisan'da 22 Milyon Megavatsaate Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement