Londra'da İsrail ve İngiliz Hükümetlerine Büyük Tepki - Son Dakika
Dünya

Londra'da İsrail ve İngiliz Hükümetlerine Büyük Tepki

Londra\'da İsrail ve İngiliz Hükümetlerine Büyük Tepki

İsrail ve Filistin arasında artan gerilim, Londra'da yaşayan Filistin ve İsrail lobilerini karşı karşıya getirdi.

16.11.2012 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail ve Filistin arasında artan gerilim, Londra'da yaşayan Filistin ve İsrail lobilerini karşı karşıya getirdi. İngiltere-İsrail Birlik Grubu ve Filistin Dayanışma Cemiyeti Grubu İsrail Büyükelçilik binası önünde birbiri aleyhine sloganlar attılar. Katılımın yüksek olduğu protestoda polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlemlendi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise yaptığı açıklamada Hamas'ı tansiyonu arttırmakla suçlarken İsrail'e müzakereci bir yol izlemesi hususunda tavsiyede bulundu. İngiliz hükümetinin İsrail tarafını açık bir şekilde desteklemesi protestoda tansiyonu arttırdı.

Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve Filistin'e yardım götüren gemide yer alan muhabir Hassan Ghani, "Arkamda görmüş olduğunuz protestocular dört yıl önce yaşanan benzeri durumda İngiliz hükümetinden İsrail'i destekleyen bir tutum görmüştü. Ancak bu sefer İngiliz hükümeti çok açık bir şekilde Hamas'ı suçlayarak, İsrail'in kendini savunduğunu ifade etti ve Filistin tarafının aldığı yaraları görmezden geldi" dedi. Hassan Ghani, İngiltere'de halkın İsrail-Filistin hadiselerine karşı kararsız olduğuna ancak basının İsrail taraftarlığı yaptığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Protestocular gerçekten dolmuş bir durumda ve dört yıl önce bariyerleri yıkıp polisle gergin anlar yaşamıştı. İngiliz halkının büyük bir kısmı henüz hangi tarafta yer alacağına karar vermiş değil ama azımsanmayacak nispette bir kesim izlenen politikaya kızgın. İngiliz basınına baktığımızda ise daha çok İsrail'i destekleyen bir bakış açısı sergileniyor".

İngiltere'nin İsrail'e desteği ve İsrail'in Filistin siyasetini tenkit edenler arasında bulunan Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Genel Sekreteri (CND-Campaign for Nucleer Disarmament) Kate Hudson, protestoya katılanlar arasındaydı. Kate Hudson, Filistinlilerin hukuki mülklerini ve topraklarını müdafaa etme hakkına sahip olduklarına ancak bu haklarından mahrum bırakıldıklarına dikkat çeken Hudson, "Açıkçası son gelişmelerle çok üzüldüğümüz bir dönem geçiriyoruz. Bugün Dışişleri Bakanımız Hague, Hamas'ı suçladı. Soruyorum kim suçlu orada tansiyonu arttırmakta, hakları için mücadele eden halk mı, yoksa İsrail mi? Filistinliler haklarını almalı, topraklarını almalı, insan haklarını almalı onlar topraklarını alana kadar protesto etmeyi bırakmayacağız" diye konuştu.

Yaklaşık dört yüzden fazla protestocu 'özgür Filistin' sloganları attı. Polisin yüksek güvenlik tedbirleri aldığı protestonun diğer tarafında ise İsrail Birlik Grubu yer aldı. İsrail Milli marşı eşliğinde gösteri yapan grup, "İsrail barış istiyor' yazılı pankartlar açtı. - LONDRA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Londra'da İsrail ve İngiliz Hükümetlerine Büyük Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement