Lüküs Hayat" İlk Kez İzmirlilerle Buluşacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Lüküs Hayat" İlk Kez İzmirlilerle Buluşacak

Türk tiyatrosunun klasiklerinden "Lüküs Hayat" opereti, İzmir'de ilk kez İZDOB tarafından sahnelenecek Prömiyeri cuma günü yapılacak operetin yönetmeni Dormen: "Lüküs Hayat'ın başarısını, en çok müziğine bağlıyorum" "Ayrıca soymaya geldikleri evde soyulmaları, yeni zenginlik ve görgüsüzlüğü yermesi de.

19.11.2014 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EMRE UMURBİLİR - Türk tiyatrosunun klasiklerinden "Lüküs Hayat" opereti, İzmir'de ilk kez İzmir Devlet Opera ve Balesince (İZDOB) sahnelenecek.

Elhamra Sahnesi'nde cuma günü prömiyeri gerçekleştirilecek oyunun son hazırlıkları, deneyimli yönetmen ve oyuncu Haldun Dormen gözetiminde gerçekleştiriliyor.

Haldun Dormen, AA muhabirine, İstanbul Şehir Tiyatrolarında ilk kez 1986 yılında sahnelediği ve sahnelendiği sürece kapalı gişe oynayan Lüküs Hayat'ı, Mersin ve Eskişehir'in ardından İzmir'de sahneleyeceğini belirtti.

"Lüküs Hayat"ın metninde, İstanbul'da ilk sahnelediğinden bu yana çok zaman geçmesi nedeniyle değişiklik yaptığını ifade eden Dormen, şunları anlattı:

"1933'te geçtiği için İstanbul'daki tekst, eski Türkçeydi, özellikle değiştirmemiştim. Bilahare, bilakis gibi kelimeler vardı. Şimdi onların hepsini değiştirip, yeni Türkçe yaptım. 20 yıl önce kullanılan kelimeler bile bazen gençler tarafından bilinmiyor. Gençlerle çalıştığım için değişiklikleri takip edebiliyorum. Teksti baştan yazdım diyebilirim. Biraz zor oldu ama perdeyi ve dekoru, üçten ikiye indirdim."

Haldun Dormen, "Lüküs Hayat"ı ilk kez sahneye koymadan önce Gencay Gürün'ün kendisini güçlükle ikna edebildiğine değinerek, operetin başarısı ve büyük ilgi görmesiyle alakalı şöyle konuştu:

"Lüküs Hayat'ın başarısını, en çok müziğine bağlıyorum. Müziği o kadar güzel, bize hitap ediyor ayrıca evrensel. Ayrıca soymaya geldikleri evde soyulmaları, yeni zenginlik ve görgüsüzlüğü yermesi de her zaman geçer akçedir. İzmir'de bu oyunu sahneye koymaktan çok mutluyum. Umarım başarıya ulaşır."

Ali Hoca ve Aytuğ Ülgen'in orkestra yönetmeni, Tayfun Çebi'nin dekoratör, Gülay Korkut'un kostüm kreatörü, Şebnem Şenel koreograf, Oktay Kanca'nın ışık dekoratörü olduğu operetin konusu ise şöyle:

"Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşıyan, iki farklı kültürün yüzleşmesinden ortaya çıkan durumun değişmezlerini anlatmaktadır. Küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ile Fıstık, bir zengin eve girince kendilerini kıyafet balosunda bulur. İkilinin içine düştüğü bu yeni ortam, batılılaşma özentisinin ortasına düşmüş halktan insanların durumudur. Çelişkilerin iyice keskinleştiği yaşam biçimleri, komik olaylara neden olmaktadır."

Operette, Haldun Özörten, Teyfik Rodos, Nazlı Alptekin, Şeniz Çimen, Elif İpek Genek, Kaner Sümer, Hasan Alptekin, Seza Agun, Çiğdem Tezişçi, Ziya Elmacı, Oğuz Çimen, Sevinç Demirağ, Derya Kırcalı Gürlük, Melisa Kılıç, Beril Yürekli, Cihan Özmen, Nazif Varkan, Nurgün Baburhan, Filiz Güneş, Hüseyin Çanlıoğlu, Nejad Beğde, Oben Bostancı, Özlem Çabuk, Sevil Yarar, Feride Uluçay, Suhan Arslan, Murat Direk, Onur Amaç, Bekir Baytekin, Fırat Halavut, Güçlü Kılıç, Altan Kılınç, Egehan Öge, Kerem Özcan, Barış Türksever, Didem Baysun, Özge Güven, Firuze Keser ve Aslı Ulutürk rol alıyor.

"Lüküs Hayat" bu sezon ayrıca Mersin Devlet Opera ve Balesi ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrasınca yine Haldun Dormen'in yönetiminde sahneleniyor. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Lüküs Hayat' İlk Kez İzmirlilerle Buluşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement