MADEM, Aile Eğitimi Çalışmalarına Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

MADEM, Aile Eğitimi Çalışmalarına Devam Ediyor

MADEM, Aile Eğitimi Çalışmalarına Devam Ediyor

Taştepe'de "Çocukla İletişim" ve "Çocukta Disiplin" seminerleri verildi.

03.07.2012 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Belediyesi Aile Danışma ve Destek Merkezi (MADEM) tarafından, Taştepe Mahallesi'ndeki Belediyeye ait Çok Amaçlı Sosyal Tesis'te Aile Eğitim grubuna "Çocukla İletişim" ve değerler eğitimi olarak da "Çocukta Disiplin" konulu iki seminer programı gerçekleştirildi.

"Çocukla İletişim" seminerini veren MADEM Koordinatörü Recep Bulut. çocuğa karşı uygulanan fiziksel ve duygusal cezaya dikkat çekerek, bu tür davranışların çocuk üzerinde bırakacağı olumsuzlukları şöyle sıraladı:

"Duygusal olarak verilen cezanın sonucunda; çocukların kendilerine güvenleri sarsılabilir, ailelerinin kendilerini sevmediğini sanabilir, korkak, ürkek ve çekingen olabilirler ya da tam tersi her şeye karşı çıkıp saldırgan olabilirler. Duygulara yönelik tehditler çocuğun tüm gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir; sürekli eleştirilen çocuk her attığı adımda yanlış yapmaktan korkabilir ve yasaklara sorgulamadan boyun eğebilir. Fiziksel olarak verilen cezanın sonucunda; çocuğun canı yanar, çocuk en sevdiği ve en çok değer verdiği kişiden dayak yediği için çok üzülür, kendisine ve çevresine karşı güveni sarsılabilir, her hatalı davranış karşısında dayak yiyebileceğini düşünür, korkabilir, ürkek ve pısırık olabilir, sorunlarını konuşarak halletmeyi bilmediği için bir problemle karşılaşınca o da şiddete başvurabilir, saldırgan olabilir, kendinden küçük veya aciz kişilere aynı yöntemi kullanabilir, yaptığı yanlış davranış karşılığında dayak yediğinde kendini ödeşmiş sayar ve yeniden o davranışı tekrarlamaya hak görür ve dayak yememek için yalan söyleyebilir."

Bulut, ailelere, davranışlarında daima güvenli ve tutarlı olarak hareket etmeleri tavsiyesinde bulunarak, kural ve sınırların konulmasının, örnek olunmasının, seçenek sunulmasının, açıklama yapılmasının, çözüm yolu gösterilmesinin, çocukların neden-sonuç ilişkisi kurmasının sağlanmasına yardımcı olunmasının gerekliliğini vurguladı.

Disiplin yönteminde ödüllendirme daha etkili…

"Çocukta Disiplin" konulu semineri veren Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı Ebubekir Kayhan ise disiplinin cezalandırma kadar ödüllendirmeyi de içerdiğini ve çocuğun topluma uyumunu kolaylaştıran davranışın yönlendirilmesini amaçladığını anlattı. Kayhan, "Disiplin, çocuğa istenilen davranış ve alışkanlıkları öğretir, kendi kendini denetleme ya da iç denetim demek olan ahlaki gelişimini sağlar. Disiplin, tutarlılık ve esneklik gibi temel ilkeleri içermelidir. Disiplin yöntemi olarak ödüllendirmenin ceza vermekten daha etkili olduğu saptanmıştır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel MADEM, Aile Eğitimi Çalışmalarına Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement