Manisa Kent Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika
Yerel

Manisa Kent Sempozyumu Sona Erdi

Manisa'yı son 40 yılda yöneten 5 belediye başkanının katılımıyla yapılan "Manisa mı İzmir'e, İzmir mi Manisa'ya yakın" konulu panel ile Manisa Kent Sempozyumu sona erdi.

04.12.2011 21:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'yı son 40 yılda yöneten 5 belediye başkanının katılımıyla yapılan "Manisa mı İzmir'e, İzmir mi Manisa'ya yakın" konulu panel ile Manisa Kent Sempozyumu sona erdi.

TMMOB Manisa Koordinasyon Kurulu tarafından Manisa Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve dün başlayan sempozyumda bugün sonuç bildirgesi de açıklandı. Sempozyumun son panelinde Manisa'da Belediye başkanlığı yapan eski başkanlar Ertuğrul Dayıoğlu, Ersan Atılgan, Zafer Ünal, Adil Aygül, Bülent Kar ve Manisa Belediye Başkan Vekili Azmi Açıkdil "Manisa mı İzmir-e yakın, İzmir mi Manisa'ya yakın" konulu panelde bir araya geldi. Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün de izlediği panelde başkanlar Manisa hakkındaki görüşlerini, kendi dönemlerinde yapılan çalışmaları anlattılar.

Panelin ardından Manisa Kent Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı. 10 oturum ve bir panelden gerçekleşen sempozyumun sonuç bildirgesinde Manisa'yı yakından ilgilendiren 37 konu yer aldı. Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm, Çevre, Kentsel Yerleşim, Arazi Kullanımı ve Hayvancılık, Alternatif Enerji Kaynakları, Doğal Kaynaklar, Sanayi - Ulaşım, Kentleşme ve Yerel Yönetim Uygulamaları, Kent ve Sağlık, Kent, Eğitim ve Kültür, Turizm ana başlıklarında yapılan oturumlarda Manisa'nın geleceğine ilişkin görüş ve öneriler ortaya konuldu.

Sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

"Siyasi iktidarların yıllardır sürdüre geldiği üretim ekonomisi yerine rant ekonomisine dayalı politikaları başta işsizlik sorunuyla birlikte yüksek kentsel değişim hızı ile kentsel oluşumlara, dokulara fiziki çevrelere, sosyal ve kültürel yaşama tahripkar etkiler yaratarak kentlerimizi birer sorun yumağına dönüştürmüştür. Kentsel yaşamın her alanında doğru ve bütünsel kentsel politikalar ve uygulamalar ancak kentin tüm kurum ve kuruluşlarının ekonomik, sosyal ve kültürel aktörlerinin çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla birlikte üretme birlikte karar alma ve uygulama mekanizmalarının yaratılmasından geçmektedir. Planlamanın ve mücavir alan genişleme çalışmalarının kentin sanayisiyle, tarihiyle, turizmiyle, kültürüyle, ticareti ile bütünsel bir şekilde, toplumsal, ekonomik ve fiziksel gereksinimlere katılımcı olarak gerçekleştirilmesi insan odaklı ve kamusal amaçlara hizmet etmesi esas olmalıdır. Göç olgusuna dayalı hızlı, düzensiz ve denetimsiz kentleşmenin ortaya çıkardığı sorunların başında yasadışı yapılaşma gelmektedir. Yıllardır imar affı uygulamaları ve hazine arazilerinin kamu elinden çıkartılması politikaları, bu olumsuz koşulları daha da ağırlaşmıştır. Bu nedenle öncelikle, kentsel dönüşüm projeleri, bölge insanlarının ekonomik ve sosyal sorunları gözetilerek geliştirilmeli, sosyal ve ekonomik kalkınmaya yönelik dönüşüm projeleri ile birlikte ele alınmalıdır. Sağlıklı ve ucuz konut bölgeleri oluşturulmalıdır. Planlı uydu yerleşim alanları ve kent çevresinde oluşturulacak küçük yerleşim birimleri için konut, sanayi, ticaret amaçlı arsa üretimi gerçekleştirilmelidir. Arsalar rantçılara değil gerçek talep sahiplerine sunulmalıdır. Yerel Yönetimleri karar ve uygulama süreçlerinden dışlayan yasama süreçlerini yok sayarak son dönemde siyasi iktidarca ferman niteliğinde ardı ardına yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile planlama anlayışı son bulmalıdır. Kentimizin sanayi, tarım, kültür, sanat, bilgi ve teknoloji üssüne dönüştürülmesi hedefiyle yerel yönetim öncülüğünde Manisa İli Kalkınma Eşgüdüm Kurulu oluşturulmalıdır. Çocukların, gençlerin ve kadınların sağlıklı yaşam amacıyla yaygın spor yapabilecekleri altyapı ve organizasyonlar geliştirilmelidir."

Manisa'da kişi başına düşen yeşil alan miktarının arttırılması gerektiği belirtilen sonuç bildirgesinde kenti ilgilendiren şu noktalara da vurgu yapıldı:

"Mevcut yeşil alanlarımız geliştirilmeli, yeni yeşil alanların oluşturulması sağlanmalıdır. Manisa İli ve bağlı ilçelerini etkileyecek diri fay hatları kent planlamasına esas alınacak şekilde 1/5000'lik ölçekte haritalandırılmalıdır. Yapılacak jeolojik çalışmalar ışığında Valilik, Belediyeler, AFAD (Afet ve Acil Durum), Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, TMMOB İl Koordinasyon Kurulunun ortak çalışmasıyla Manisa İli Deprem Master Planı hazırlanmalıdır. Nif çayı ve Gediz nehri boyunca suyun organik ve inorganik kalite değişkenleri açısından çok kirli olduğu tespitinden hareketle Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir illerini kapsayan bu sorunun giderilmesinde yönelik ilgili İl Yerel Yönetimlerinin de katılımıyla Mayıs 2008'de yürürlüğe giren çalışmalar ivmelendirilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda Gediz Havzası Eylem Planı hedefleri yaşama geçirilmelidir. Manisa il merkezinde de katı atık düzenli depolama tesisi ile ilgili çözüm ivedilikle yerine getirilmelidir. Şehir çöplüğünde vahşi depolama yöntemi ile depolamaya ve beraberinde getirdiği kirliliğe son verilmelidir. Mevcut çöp alanı iyileştirmesi yapılmalıdır. Öncelikle kent merkezlerinde toplu taşım ve bisiklet ile ulaşım alternatifleri özendirilmelidir. Yeraltı otopark olanakları geliştirilmeli konut başına iki otopark alanı tahsis öngörülmelidir. Sipil Dağı Milli Parkı, İzmir ve Manisa illerinin sahip olduğu tek milli parktır. Rekreasyonel ve ekolojik değerleri bugün daha büyük önem kazanmıştır. Varlığının geliştirilerek sürdürülmesi, ranta kurban edilmemesi gerekmektedir. Manisa Yuntdağı-nın doğal tarihi, kültürel ve tarımsal üretim arz çekiciliği üst seviyededir. Kırsal turizmi geliştirmek için stratejik eylem ve yerel eylem planının ilgili tüm kesimlerin katılımıyla gerçekleştirilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Manisa ili sınırları içinde zengin tarihi değerler bulunmakla birlikte ne yazık ki bunların sergilenebileceği arkeoloji müzesi, kent müzesi gibi tarihi ortamlardan yoksundur. İvedilikle kentin bu eksikliğinin giderilmesine çalışılmalıdır."

- MANİSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Manisa Kent Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement