Mölln Faciasında Hayatını Kaybedenler Anıldı - Son Dakika
Güncel

Mölln Faciasında Hayatını Kaybedenler Anıldı

Mölln Faciasında Hayatını Kaybedenler Anıldı

Mölln kentinde 23 Kasım 1992 gecesi Neonazilerin kundakladığı evde hayatlarını kaybeden Bahide Arslan (51), Yeliz Arslan (10) ve Ayşe Demir (14), katledilişlerinin 21. yıldönümünde anıldı

24.11.2013 02:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyaleti'ne bağlı Mölln kentinde 23 Kasım 1992 gecesi Neonazilerin kundakladığı evde hayatlarını kaybeden Bahide Arslan (51), Yeliz Arslan (10) ve Ayşe Demir (14), katledilişlerinin 21. yıldönümünde törenle anıldı.

Törene, Hamburg Başkonsolosu Mehmet Fatih Ak, konsolos Berati Alver, Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels, DİTİB Kuzey Almanya Başkanı Dr. Zekeriya Altuğ, Hamburg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Zekeriya Bülbül, Hamburg Türk Toplumu Başkanı (TGH) Nebahat Güçlü ve yardımcısı Ali Kurtuldu ile çok sayıda dernek temsilcisi, din adamları, Arslan ailesinin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Mölln Aziz Nicolai Kilisesi'nde ortak dini merasimle başlayan anma töreninin ardından Arslan ailesinin yanan evinin önüne çelenk bırakıldı.

Mölln Belediyesi ve Hamburg Başkonsolosluğu tarafından organize edilen anma etkinliğinden bağımsız olarak, Arslan ailesinin oğlu İbrahim Arslan ve arkadaşları tarafından oluşan bir grup, Mölln Belediyesinin yıllardır bir sokağa ölen kurbanların isminin verilmemesini protesto ederek evin önünde etkinlik düzenledi. Grup, yanan evin avlusunun girişine "Bahide Arslan Girişi" lehvası asarak, sokağa Bahide Arslan isminin verilmesini talep etti.

Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels ise Mölln'de yaşanan bu vahşetin utanç verici ve kent halkını da rahatsız eden acı bir olay olduğunu belirterek, "Yaşanan bu acılardan yola çıkarak hep birlikte aşırı sağcılara karşı cesaretle mücadele etmeliyiz" dedi. Wiegels, kent halkı ve belediye olarak bu acının hiçbir zaman unutulmayacağını ve Arslan ailesinin acılarını sarmak için her zaman yanında olacaklarını ifade etti.

Törende konuşan Faruk Arslan, annesinin çok iyi yürekli ve Mölln halkı tarafından çok sevilen birisi olduğunu ve bu yüzden Mölln'de annesinin isminin bir sokağa verilmesini çok istediklerini ifade ederek, böylece dinmeyen acılarının bir nebze sarılacağını belirtti.

Başkonsolos Ak ise Mölln'de ve Almanya'nın değişik kentlerinde ırkçı saldırılara kurban giden vatandaşların acısının unutulmayacağını belirterek, bu saldırıların tüm Türk toplumunu rahatsız ettiğini vurguladı.

Törene Samsun'dan gelerek katılan Servet Yılmaz, yangında ölen ablası Ayşe Yılmaz (14) için "Ablam öldürüldüğünde ben daha 7 yaşındaydım. Onlar öldüğünde hayatlarının baharındaydılar, hayalleri vardı" diyerek ablasının, Bahide ve Yeliz Arslan'ın isimlerini sokaklarda görmek istediğini belirtti.

1992 yılında Mölln'de 22 Kasım'ı 23 Kasım'a bağlayan gece büyük bir acı yaşandı. İki Neonazi genç, gece kentteki Ratzeburgerstr'de bulunan Türklerin binasını ateşe verdikten sonra, Arslan ailesinin evini de ateşe verdiler. Arslan ailesinden 3 kişi yanarak ölmüş, diğer aile fertleri camdan atladıkları için ağır yaralanmıştı. Yanarak ölen babaanne Bahide Arslan'ın ıslak battaniyeye sararak masanın altına sakladığı 7 yaşındaki İbrahim Arslan da tam 6 saat içinde dumanların arasından ağır yaralı kurtarılmıştı. İki Neonazi'den biri yaşı küçük olduğu için 7,5 yıl, diğeri 15 yıllık hapis cezalarının ardından yeni kimlikleriyle koruma altına alındı. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mölln Faciasında Hayatını Kaybedenler Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement