Muhtarların Tebligat İsyanı - Son Dakika
Genel

Muhtarların Tebligat İsyanı

Muhtarların tebligat isyanı Muhtarlar: "Postacı değiliz"ANKARA - Muhtarlar, insan boyunu aşan tebligatlar yüzünden halkın ve mahallenin sorunlarıyla ilgilenecek zamanı bulamazken yetkilerden sürekli gelen tebligatlar için çözüm bekliyor.

05.10.2018 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muhtarların tebligat isyanı

Muhtarlar: "Postacı değiliz"

ANKARA - Muhtarlar, insan boyunu aşan tebligatlar yüzünden halkın ve mahallenin sorunlarıyla ilgilenecek zamanı bulamazken yetkilerden sürekli gelen tebligatlar için çözüm bekliyor.

Resmi kurumlardan gelen tebligatlar, dağıtım görevlileri tarafından vatandaşları adreslerinde bulamayınca kapıya bir haber kağıdı yapıştırıp zarfın muhtarlığa teslim edildiğini yazıyor. Trafik cezaları, icra amaçlı gönderilen tebligatlar ve daha birçok konuda gönderilen mahkeme tebligatları tüm mahalle muhtarlarının dolaplarında hatta çuvallar içerisinde yığılmış durumda. Binaların kapılarına yapıştırılan haber kağıtları ise çoğunlukla kayboluyor. ya da bir başkası tarafından sökülüp atılıyor. Vatandaşın kendisine gönderilen tebligattan haberi bile olmuyor. Muhtara bırakıldığı için kendisine tebliğ edilmiş sayılıyor. Duruşmaları kaçırıyor, trafik cezaları faize biniyor. İcralık olaylarda ise telafisi mümkün olmayan mağduriyet yaşanabiliyor. 7201 sayılı Tebligat Kanunu, muhtarlara tebligatı alma yükümlülüğünden dolayı Postacı, resmi kurumlardan getirdiği aylık bin 300 evrakı muhtarlara teslim ediyor.

"İşimiz yerine postacılık yapıyoruz"

Ankara Keçiören İlçesi Yeşiltepe Mahallesi Muhtarı Ferat Aygün, bırakılan tebligatlar yüzünden muhtarlık görevini sağlıklı şekilde yerine getiremediğini aktardı. Aygün, "Posta evraklarının muhtarlıklara bırakılmasından şikayetçiyiz. Kendi işimizi yapamaz olduk. Örneğin, " Mahallemizde kaldırım, asfalt ve su arızası oluyor. Biz bunlara bakmaya ve yetkilere bildirmeye gittiğimizde vatandaş arıyor veya gelerek postaneden evrakım gelmiş onu almam gerekiyor" diyorlar. Bizde o işleri bırakarak postaneden gelen evrakı vatandaşa vermek işin muhtarlığa geliyoruz. Muhtarlık görevimizi yapamıyoruz. Biz burada posta dağıtıcılığı yapıyoruz. İşgüzar postacılarımız olabiliyor. Katlara çıkmamak için vatandaşın zilline de basmadan "Posta haber kağıdını" posta kutusuna yapıştırıyor. Sonra da postacı gelip evrakı bize bırakıyor. Bununla ilgilide vatandaşlardan çok şikayet alıyoruz. Bu konuyu PTT'ye de ilettik. Herhangi bir çalışma yapılmadı bununla ilgili. Belediye, Kaymakamlığa mahallemizin sorunları görüşmek ve hizmeti almak için gidiyoruz. O sırada vatandaşta haklı mahkemeden evrakı geliyor" dedi.

Hafta sonları tebligatını isteyen vatandaşlar ile sıkıntılar yaşandığını anlatan Aygün, şöyle devam etti:

"Mesai saatleri dışında da sıkıntılarımız oluyor. Vatandaş gündüz çalışıyor. Bizim muhtarlığı kapattığımız saatte onlar işlerinden çıkıp evine geliyor. Gecenin bir yarısı bizi arayarak, "Benim o evrakı almam lazım, hemen gel" diyor. Benim müsait olup olmadığımı düşünmeden tehdit eder gibi konuşuluyor. Biz de vatandaşın mağdur olmaması gelip evrakını veriyoruz. Bunu hafta sonlarında daha fazla yaşıyoruz. Bizim özel hayatımız kalmıyor. Mahallemizle de ilgilenemiyoruz."

"Günlük 60 tebligat geliyor"

Tebligat sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Aygün, tebligatlar yüzünden mahalle sorunları aksadığını belirtti. Aygün, "Evrakların bizden alınmasını istiyoruz. Mahallelerde postaneler fazlalaştı. Biz evrakların oralara bırakılmasını istiyoruz. Günlük 60 adet evrak geldiği oluyor. Günlük bu sayılar değişebiliyor. Kanunda bizim vatandaşlara ulaşıp bilgi vermemiz yazmıyor. Vatandaş takibini yapacak. Bunu vatandaşa anlatamıyoruz. Denetimli Serbestlik, İcra ve çeşitli evraklar olabiliyor. Denetimli Serbestliğin devam etmesi için evrakına imza atması gerekiyor. Posta haber kağıtları art niyetli kişiler veya çocuklar tarafından alınıp yırtılabiliyor. Vatandaşlarımız doğal olarak evraktan haberi olmuyor. Evine icra geliyor ya da Denetimli Serbestliği yanıyor. Bu sefer biz kötü oluyoruz" dedi.

Keçiören İlçesi Şenlik Mahallesi Muhtarı Suat Yılmaz, tebligatlar yüzünden asıl sorunları gecikmeli olarak yapıldığını aktardı. Yılmaz, "Postacı, vatandaşın evine gidiyor. Evinde bulursa evrakı verir. Bulamazsa evrak bize gelir. Bu evraklar bizim mahallemizdeki sorunlara ilgilenmemizi engelliyor. Mahallemizdeki sorunla ilgilenirken postacı tebligatları bırakıyor. İşimizi 1-2 saat erteliyoruz. İşimize tekrar dönüyoruz bu sefer de vatandaş postasını istiyor. Bu yüzden asli görevimizi yerine getiremiyoruz. Mahallemizin alanı büyük olduğunda sorunlarımızda fazla olduğunu" söyledi.

Tebligat sorunu e-Devlet üzerinden sorunun çözülebileceğini basılmış şekilde gönderilen evraklarında devlete külfetinin fazla olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Vatandaşların e-Devletlerine tebligatlar gönderiliyor. Bu şekilde bir çözüm noktası bulunuyor. Kanunda yer alıyor. Polis merkezine, Zabıta Amirliğine ve muhtarlığına bırakılabilir deniliyor. Dördüncü bir seçenek olarak da devletimizin her mahallede PTT şubesi açtı. Postacılarda kendi kurumlarına bırakabilir. Devletimize tebligatları basılı olarak göndermesinin bir külfeti var."

Aylık bin 300 tebligat bırakılıyor

Postacılık yerine mahallenin sorunları ile ilgilenmek istediklerini ifade eden Yılmaz, "Postacı ile vatandaşlar arasında biz köprüyüz. Vatandaş geldiği zaman "Benim posta haber kağıdım yapıştırılmamış, ben evdeydim neden size bıraktı" diyor. Bizde bilemiyoruz. Hatta vatandaşın biri, "Evde yatalak eşim var, nasıl evde olmam. Postacı evime çıkmadığını" söyledi. Bizde bir şey diyemiyoruz. Bu sorunlar ile uğraşmak yerine mahallenin sorunları ile uğraşmak daha iyi olur.Büyük bir mahalle olduğumuzdan bin 300 evrak gelir. Bunun 600 civarı alıyoruz. Kayıt olmayanı iade ederiz. Bunların yüzde 40'ı trafik cezası, yüzde 60'ı icra ve mahkemelik durum evraklarıdır. Vatandaşlar bizi olur olmaz saatlerde arıyor" dedi.

Muhtarların Tebligat İsyanı
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Muhtarların Tebligat İsyanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement