Nevşehir Peribacalarına Beton Gölgesi - Son Dakika
Güncel

Nevşehir Peribacalarına Beton Gölgesi

Türkiye'nin peribacalarıyla ünlü turizm merkezi Kapadokya'da, gelişigüzel inşa edilen yapıların ve özensiz düzenlemelerin, bölgenin doğal güzelliğini bozduğu bildirildi.

09.10.2018 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin peribacalarıyla ünlü turizm merkezi Kapadokya'da, gelişigüzel inşa edilen yapıların ve özensiz düzenlemelerin, bölgenin doğal güzelliğini bozduğu bildirildi.

Bölgenin peribacalarıyla dolu Uçhisar, Göreme, Ürgüp, Çavuşin gibi yerlerine turistlerin ilgi gösterdiğini belirten turizm rehberleri, vadilere ve turistik gezi rotalarına çeşitli isimler altında beton yapılar dikildiğini, bu çirkin yapılaşmanın son zamanlarda hız kazandığını kaydettiler. Çavuşin'de peribacalarının hemen yanında 'su damı' adı altında ev yapıldığını ileri süren rehberler, kayadan oyma tarihi Çavuşin Kilisesi'nden başlayan ve kayalardan oyma yapı bütünlüğü ile peribacalarının sıkça yer aldığı bir bölgenin ortasına inşa edilen bu yapının, hemen dikkat çektiğini ve bu yapıyı turistlere anlatmakta güçlük çektiklerini ifade ettiler. Rehberler, "Bu bölgede vatandaşların tapulu arazileri de yer alıyor. Elbette insanlar arazilerini istedikleri gibi değerlendirebilirler. Bu arazilerde üzüm bağları, meyve ağaçları bulunuyor ve bunlar, doğal güzelliklerle bir bütünlük oluşturuyordu. Ancak bağlar bozulup, ağaçlar kesilerek beton yapılar yapılması kabul edilebilir bir şey değil. Türk turizminin önemli bir parçası olan Kapadokya bölgesinde bu tür yapılarla daha sık karşılaşır olduk" dediler.

Kapadokya'da geçimini, bölgeye gelen turistlere yiyecek ve küçük hediyelik eşyalar satarak kazananlar da peribacaları ve doğal güzellikler arasına yapılan yapılardan şikayetçi olduklarını ifade ettiler. Bölge halkı, "Bu bölgede pek çoğumuzun arazisi var. Ancak bazı arkadaşlar, önceden bağ olan arazilerine ev yapıyorlar. Bölgedeki betonlaşma ise bölge turizmini baltalıyor. Bölgeye turistler, peribacalarını ve bu güzellikleri görmeye geliyor, beton evleri seyretmeye değil" diyerek tepkilerini gösterdiler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nevşehir Peribacalarına Beton Gölgesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement