Nrw Hükümetinde Göçmenler Söz Sahibi Olacak - Son Dakika
Güncel

Nrw Hükümetinde Göçmenler Söz Sahibi Olacak

Nrw Hükümetinde Göçmenler Söz Sahibi Olacak

Nrw'de Yeşillerin Ortak Olduğu Eyalet Hükümeti'nde Değişim Rüzgarları Esmeye Başladı.

11.02.2011 22:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NRW'de Yeşillerin ortak olduğu Eyalet Hükümeti'nde değişim rüzgarları esmeye başladı. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir bu değişimin ilk sinyallerini verdi. Artık kararlar göçmenler üzerine değil göçmenler ile birlikte alınacak.

ALMANYA'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisinde geniş kapsamlı bir panel düzenleyen Yeşiller Partisi Eşbaşbaşkanı Cem Özdemir, tüm okullarda İslam din dersi verilmesi için somut adımlar atacaklarını belirtti. Özdemir gerek Alevilerin, gerekse Sünnilerin kendi inançları doğrultusunda din eğitimi almaları gerektiğini ve bu çerçevede çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi. Panel öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen Özdemir, ?Bizden önceki hükümetin Uyum Bakanı Armin Laschet de (CDU) birçok iyi şeyler yaptı, ancak Hristiyan Demokratlardan olmasından dolayı yaptığı çalışmalarda birçok şeyde de eksik kaldı? dedi.

ÖZDEMİR: DEĞİŞİM ZAMANI GELDİ

Artık değişim zamanının geldiğini belirten Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: ?Örneğin eğitim politikasında bilindiği gibi NRW'de Hauptschule, Realschule ve Gymnasium modelinden vazgeçilmedi. Biz bunu adım adım değiştirmeye çalışıyoruz ve muhalefeti de bize bu konuda destek vermesi için davet ediyoruz. Diğer bir konu, din dersleri konusunda bir adım daha ileriye atmak istiyoruz. İnsanlar, eğer Alevi din dersine gitmek istiyorsa oraya gidebilmeli; Sünni din dersine gitmek istiyorsa oraya gidebilmeli. Gönüllü olarak bütün bu derslerin tüm okullarda verilmesi gerektiğini savunuyoruz ve bunun temellerini şu anda burada atıyoruz.?

KARARLAR GÖÇMENLERLE BİRLİKTE ALINACAK

Basın toplantısına katılan NRW Eyalet Milletvekili Arif Ünal, NRW'deki Müslümanların ele alındığı panelde 1,4 milyon Müslümanın yaşadığı eyalette nüfusun yüzde 33'üne denk geldiğini belirtti. Ünal, artık yasal kararların alınmasında göçmenlerin de söz sahibi olacağın açıklayarak, şunları söyledi: Uzun süreden beri İslam din dersinin okullarda verilmesi için bir çalışma yürütülüyor. Bunu da bilimsel araştırmalar ışığında tartışarak, bu konuya bir çözüm getirmeyi düşünüyoruz. Bu bağlamda tabi ki Alevi cemaati dini cemaat olarak kabul edildi ve üç yıldan beri din derslerini okullarda sunuyorlar. Ancak pratik uygulamalarda orada bazı sorunlar yaşanıyor. Eyalet Hükümeti gerek İslam din dersini okullarda sunmak, gerekse Alevi cemaatinin uygulamadaki sorunlarını çözmek için adım atmaya başladı. Bu günkü toplantının da buna katkıda bulunacağına inanıyorum. Bu toplantının diğer bir önemi de 300'e yakın bir katılımın olacağı ve bunun yüzde 60'ı göçmen kökenlilerden oluşacak olması. Yani çözümü göçmenlerle birlikte üretmeye çalışıyoruz. Bu da NRW Hükümeti'nin yeni politikasını gösteriyor. Bundan sonra göçmenler üzerine değil, göçmenlerle birlikte çözüm üreteceğiz.?

NRW'DEKİ MÜSLÜMANLARIN ÜÇTE İKİSİ TÜRKİYE KÖKENLİ

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı panelde mevcut uyum tartışmaları kapsamında Almanya'daki Müslümanların konumu ve inanç özgürlüğü konusunda atılması gereken adımlar tartışıldı. Panelde bunun yanı sıra NRW'de yaşayan Müslümanlar üzerine yapılan araştırmanın sonuçları ve uyum barometresi açıklandı. Müslüman nüfusun bir kesitini yansıtan araştırmada NRW'de yaşayan 1,4 milyon Müslümanın yüzde 80'ının Sünni, yüzde 10'unun Alevi, yüzde 6'sının Şii ve üçte ikisinin Türkiye kökenli olduğuna yer verildi. Araştırmanın bir başka sonucu ise çoğu Müslümanın yerel topluma uyum sağlamış olması.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nrw Hükümetinde Göçmenler Söz Sahibi Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement